pátek 11. listopadu 2011

Mírový summit tisíciletí 3

Roman Peterka: Světový mírový summit tisíciletí, 3. část (překlad z http://www.beyondorange.org/index.php?page=Thread&threadID=95&s=ad6fe2a9d78165af7ae6dec4729703566d9e1a0c)
Překlad: Šiša

Celá mírová konference začala pro nás v americkém ášramu skoro rok před vlastní událostí. Svámí nám napsal, že se na tento summit chystá a my jsme se měli spojit s hlavním organizátorem, s nějakým člověkem se jménem zametače mravenců, a informovat ho o velikých mírových a náboženských činech našeho mistra a samozřejmě o všech jeho titulech a zmínil se i o tom, abychom do toho zařadili i jeho vizitku. Tak jsme to udělali. SvÁmí měl hlavně zájem na tom, aby byl jedním z řečníků, jedním z nejdůležitějších účastníků. Bylo by to prostě skvělé pro jeho celosvětovou reklamu. Představte si tu scénu - on a Ted Turner (člověk, co celý tento podnik financoval, předtím, než sám skoro přišel na mizinu), Kofi Annan a všichni ti ostatní významní lidé. Bylo to v době, kdy neměl v OSN ještě žádné zastoupení a moc ho chtěl mít. Chtěl taky nejlepší ubytování, které příslušelo právě těmto zvláštním hostům. Víte, jak je to s ním a hotely, naprosté bláznovství. Potom jsme čekali a čekali. Žádná odpověď. SvÁmí nás bombardoval otázkami, co je nového. "Najděte ho, zavolejte ho, řekněte mu, že S....dží potřebuje přizpůsobit svůj program, protože je velmi zaneprázděný člověk." A tak dál. Už jsem měl takový pocit, že možná pan Zametač mravenců není z našeho svÁmího zrovna na větvi, ale kdo já jsem. Neměl jsem žádné zpropadené siddhi, abych znal věci předtím, než se stanou, on ano. Jsem jenom otrok neustále připravený sloužit. Napsali jsme další dopis, který nebyl zmršený jeho nápady jako byl ten první. Paní, která mně s tím pomáhala, odvedla skutečně úžasnou práci. Bylo to velice profesionální, nebylo to plné nesmyslů typu JÁ JSEM MISTR VESMÍRU a už jsme se chystali dopis poslat. Než jsme ho ale odeslali, přece jen jsem ho chtěl nechat schválit od svého mistra. Poslal jsem mu ho emailem a on mi zavolal zpátky. "Ne, tohle není správný způsob, jak to udělat. Ty nevíš nic o tom, jak se zařizuje skutečně důležitý podnik, chlapče. Já ti řeknu přesně, co bys měl napsat..." A další bombastické megalomanské prohlášení bylo na světě. Vzdali jsme to a poslali tuto verzi organizátorům. Hádejte co! Zase žádná odpověď. Tentokrát už mě to nepřekvapilo. Ani já bych na takový dopis neodpověděl. A svÁmí zase otravoval: "Už něco víš?" Ne gurudéve. "Tak proč mu nezavoláš? Vy Američani neuděláte nic pořádně. Rakouská pošta doručuje dopisy přesně včas. To je neuvěřitelné." Ano gurudéve. (Ano, jsi neuvěřitelný.)


Tak jsem zavolal kancelář pana Zametače mravenců. Zvedla to nějaká žena a řekla, že je zaneprázdněný. Zavolal jsem znovu. Mnoho a mnohokrát. Nakonec vzal telefon a velice přísně mi řekl: "Ano, dostal jsem všechny vaše dopisy a ne, nebude mezi zvláštními hosty. Může přijít jako ostatní, postup je vysvětlený na pozvánce pro nepozvané hosty. Samozřejmě s tím byl spojen tučný registrační poplatek a samozřejmě, že svÁmí chtěl bydlet v hotelu Waldorf Astoria, kde se konala část konference. Ani to není levné. Začalo mě z toho mrazit. Zavolal jsem mistrovi a řekl mu, co řekli mně. Nevzpomínám si přesně, co řekl, ale bylo to něco jako: "Jsi nemožný, nedokážeš pro S....džího zařídit ani jednoduchou věc. Zapomeň na to, my to vyřídíme odtud. Já mu zavolám." Jistě mistře. (Uf, aspoň na chvilku klid.) 

Zjevně to nefungovalo, protože jsme nakonec dostali pokyn:
"Pošlete registraci pro nepozvané hosty, zaplaťte všechny poplatky a rezervujte apartmá v hotelu Waldorf Astoria, tiché, s hezkým výhledem, ne moc daleko od..." - tenhle kolovrátek už jsem uměl od A do Z. 

Tak jsme vyprázdnili pokladny, rozbili každé prasátko, které jsme našli a čekali jsme na gurudéva, až přijede do Ameriky a zachrání světový mír. Už jsem z toho šílel. Připadal jsem si jako to hov... Ne jenom symbolicky. Připadal jsem si špinavý, pitomý, jako zbabělec a můj život mi nedával žádný smysl. Každé ráno, když jsem vstával, jsem přesvědčoval sám sebe: "Dobrá, běž a dělej, že jsi milující svámí, který se stará o své stádo." Zářící úsměv na tváři a uvnitř pláč bez slz. 

Když jsme přijeli do New Yorku a ubytovali se v hotelu, samozřejmě jsme párkrát vyměnili pokoje, nic nového. "Řekl jsem ti přesně, co chci, proč si musím vždycky všechno zařizovat sám." Protože ty to víš nejlíp, gurudéve. (Pitomče. Romane, jsi zatracený pitomec!)


V konferenčním sále OSN se snažil vkrást se do zakázaných řad. Prostě mně řekl: "Sedneme si sem." Ale S....dží, tyhle řady jsou pro zvláštní hosty. "No, já jsem zvláštní. To jsi nevěděl? Jsem tvůj mistr. Hahaha!" Z hloučku otroků se ozvalo: "HiHiHiHeHeHeHoHoHo". (Nevěřím, že se dobrovolně na něčem takovém podílím. Co to je? Musím se probudit. Ne jenom z tohohle. Musím se probudit z celého svého života!)

Dobře vyškolení pořadatelé nás párkrát varovali a nakonec nás vyhodili ze zakázaného prostoru. Velice zdvořile, ale s plnou rozhodností, takže ani náš mistr tentokrát neprotestoval. 

Už jsem se zmínil o tom, že konferenci zorganizoval Ted Turner. Konference se konala předtím, než AOL koupila Time Warner a s Tedem to šlo potom chvilku z kopce. Jediný řečník, který se mi na té konferenci líbil, byl on. Samozřejmě, typický americký úspěšňák, ale zároveň velmi vtipný a chytrý. Zbožný nebyl vůbec, jak řekl, ale rozhodl se dát dohromady tuhle konferenci, protože to vypadá, že v průběhu historie se náboženští vůdci pletli spíš do válek než do míru. (Jenom parafrázuji to, co říkal, na přesná slova si nevzpomínám.) Mezi jiným se zmínil o tom, že jednou vedl rozhovor s jedním knězem na téma nebe. Kněz mu povídal, aby byl zbožnější atd., jinak skončí v pekle, ne v nebi. "A kdo přijde do nebe?" zeptal se Ted Turner kněze. No přece ti, kdo žijí zbožně, nehřeší, jsou hodní a pořád se modlí a tohle všechno. Ted knězi odpověděl: "No otče, když je to takhle, tak to nebe musí být vážně pusté a nudné místo a já tam nechci. Mám rád společnost a zábavu." Myslím, že tohle kněze umlčelo.



Ke konci konference se v budově OSN pořádala recepce, kterou sponzoroval Ted Turner, a svÁmí tam moc chtěl. Ale byla samozřejmě jenom pro pozvané hosty a on mezi nimi nebyl. Byl jako malé děcko, co se snaží vetřít do kina na pornofilm. "Teď půjdeme tady po těch schodech nahoru..." Ale S....dží, ty schody vedou na recepci. Ti dva chlapi támhle kontrolují pozvánky. "To je v pořádku, pojďte se mnou jenom vy dva", a vyrazil po schodech s co nejpůsobivějším výrazem někoho opravdu důležitého. Nějak se dostal přes první hlídače, ale další nás zastavili. "Pozvánku, jistě, Ramešvaranando, podej ji tady tomu pánovi." Nevěděl jsem, co mám dělat, tak jsem pánovi podal tu vizitku - čínské menu. Podíval se na ni a nebyl spokojený. SvÁmí na něho zkusil něco jako že on půjde dál a já zatím zajdu pro zapomenutou pozvánku. Ostraha OSN ale svou práci znala a my všichni tři oranžoví jsme šli zase po schodech dolů k našemu hloučku otroků. Pěkný pokus.

Tahle nekonečná snaha seznámit se s významnými lidmi nebyla jenom nějaká hra. Byl to patologický vzorec.

Samozřejmě, že jsme nakonec v hotelu narazili na pana Zametače mravenců. Byl obklíčen hordou indických svámíů, kteří nebyli mezi zvláštními hosty a vynucovali si jeho pozornost. Náš svÁmí se k nim přidal. Zametač mravenců vcházel do výtahu a svÁmí mu strkal do ruky svou vizitku. Zametač mravenců si ji nakonec vzal, ale jednoduše ho srazil pohledem (uštědřil mu pohled vyjadřující maximální neúctu). Dveře výtahu se zavřely a jestli na té chodbě byli nějací mravenci, umřeli strašnou smrtí ušlapáni druhořadými svámími.

I dnes ještě musím vzpomínat na tohle všechno jenom po kouscích. Pořád ještě se mi z toho zvedá žaludek.

Příště si zkusím vzpomenout na víc.








32 komentářů:

  1. Zdravím,nemůžu souhlasit s tvými postřehy.Se swamidžim jsem se během 11 let v JDŽ zůčastníl nespočtu akcí,menšího ale i většího rozsahu v ČR,SK,Rakousku a Maďarsku.Nikdy(i mimo tyto akce)jsem ho ,ale neviděl chovat se takto arogantně a egoisticky.Naopak,vždy byl velice pozorný a ke všem laskavý.Asi jsi byl u někoho jiného.
    Co se týče zneužívání,tak jsem si rovněž za 11 let ,byť jsem byl u Sw v ČR hodně blízko,ničeho sebemenšího nevšiml,ale asi jsem byl pod vlivem jeho hypnozy:) Přeji ti hodně lásky..
    PS: škoda,že nikdo z obětí nemá odvahu se podepsat celým jménem.Svědek 1 až X nemá moc vypovídací hodnotu:-).
    Mimochodem znám osobně několik dívek ,které byli a jsou blízko swamidžího a nemají ani náznakem podobnou zkušenost.Jak je to možné?

    René

    OdpovědětVymazat
  2. Můžete, prosím René, nám ostatním, napsat, proč svědci 1 až X nemají vypovídací hodnotu?
    Díky

    OdpovědětVymazat
  3. Nebyl jsem u nikoho jineho. Ja jsem odesel zacatkem roku 2001. To by se musel totalne zmenit. Tezko tomu verit, jak jsem slysel od lidi co tam zustali. Co znamena "hodne blizko"? Jak dobre mluvite nemecky, anglicky anebo hindi? to vse rozhoduje. Ja se nesnazim rict, ze nemluvite pravdu. Naopak, ja jsem naklonen tomu verit, ze mluvite pravdu. Z vasi pozice pohledu. Musite si uvedomit, ze swAmi byl mistr ve hrani pred lidmi. Na to, co ja tady rikam v tech prihodach, jsou svedkove. Verit tomu nemusite, ale neuskodilo by, kdybyste se o tom aspon zamyslel a nesel jenom cestou vzdy loyalniho bhakty. Ja znam divky z vasi zeme, ktere mely tu zkusenost. Co na to rict?
    Nektere obeti vysli plne najevo se svymi jmeny a setkali se jen s nejhorsi odezvou od fanatiku.
    Nechme lasku stranou.
    Svedkove, kteri nemaji hodnotu? Zrovna jsem stravil pres hodinu na Skypu s jednou z nich. Muzu vam rict, ze doufam, ze rikate to, co rikate jenom diky nevedomosti, papouskujici neopodstanena osocovani tech, kteri se snazi obhajovat swAmiho za kazdou cenu. Zkusil jste se opravdu prijit na pravdu anebo se jen pripojujete na predem zaujmutou polohu v diskusi? Jestli chcete opravdu mluvit, napiste me email: roman@beyondorange.org
    Ja nemam co skryvat. Naopak. Jedine , co delam je, ze se snazim ochranit ty, ktere si toho uzili az moc. Cely tento skandal neni zadna konspirace, zadne placeni zpatky uctu. K nicemu takovemu bych se nikdy nepripojil. Proc jsem se zapojil po deseti letech mlceni. Asi to ma neco delat s tou laskou, o ktere tak lehce mluvite. Jenom pro cislo 5 je ted na anglickem foru a jsem si jisty, ze sem brzy dorazi. Mozna je to trochu humorne, trochu prilis, ale verte mi, neni to tak lehke pro me o tom psat. Ja jsem byl do urcite miry soucasti te masiny a musim s tim zit.

    Roman

    OdpovědětVymazat
  4. pane Pelánek......to snad ani nemůžete myslet vážně, o tom, jak je XXX často nerudný, netrpělivý a "sebevědomý" povídají i dlouholetí žáci na přednáškám mladším-to víte, líla....sám jsem byl také blízko a tak vím, že pokud to nebyla z vaší strany naivita nebo prostě jen postřeh člověka, co ho vídával jen jako milého dědečka na trůně behem seminářů, tak si prostě vymýšlíte........ve snaze z něj udělat pokorného mistra, kterým opravdu není, to ví každý, kdo byl trochu blíž.....

    OdpovědětVymazat
  5. No, většině Čechů je sWami přístupný jenom přes překladatelku, takže na něj můžou koukat jako na svatý obrázek. Proto má tady tolik fanatických zastánců, protože mu vlastně nerozumějí.

    OdpovědětVymazat
  6. Příhoda z JDŽBlesku: o jedné facce udělené sWamim ve Střílkách:
    (Mám to z doslechu od jedné přihlížející.)
    Na počátku zámecké éry se jednou při semináři ztrácely lidem peníze z báglů a lidi si stěžovali v kanceláři. sWami tehdy - asi v době oběda nebo večeře, prostě když jsou lidi na dvoře a v parku - procházel do své pracovny u Kailáše, a v pokojích mezi kanceláří a Kailášem nachytal starší ženu, která tam prohledávala zavazadla. (Nebo právě šel kolem, když ji tam někddo přistihl, nevím přesně.) No prostě, vrazil jí pořádnou facku. Vidělo to pár lidí, co se cestou nabalili na sw. a šli za nim.
    Svědkové to určitě nebrali jako důkaz jeho arogance, ale jako účinné výchovné opatření. Jako takové se facka rozhodně neminula cílem. Ona žena se morálně polepšila a je nadále věrnou fanatickou cvičitelkou.

    OdpovědětVymazat
  7. René Pelánek:
    Cením si vašeho příspěvku. Bez ironie. Po sedmi měsících existence tohoto blogu jste první člověk, který zde hájí jdž, ale používá přitom i argumenty a nikomu nevyhrožuje... Škoda, že vás nebylo a není víc. Proč vlastně?
    Taky jsem se zúčastnil spousty akcí v zemích, které zmiňujete, měl jsem k tomu dokonce více času než vy. Nebyl jsem asi u svÁmího tak blízko jako vy, proto měl méně příležitostí ukázat se přede mnou ve špatném světle a je pravda, že svou roli často hrál bez chyby. Ale přesto mu to občas uteklo a i já jsem pak viděl facky, viděl jsem projevy arogance a egoismu. Jen jsem před tím zavíral oči a omlouval to nějakým vyšším smyslem. Mistr má své důvody... Když ale čtu ty vzpomínky R. Peterky, jako by se mi to odehrávalo před očima. Není tam místo, kde bych se zarazil a řekl si - tohle se nemohlo stát. Působí to na mě velmi, velmi realisticky. Dalo by to fušku si to vymyslet jen tak z ničeho, nemyslíte?
    Pokud jde o zneužívání, taky jsem si ničeho nevšiml. Tento argument je velice oblíbený. Díval jste se někdy v televizi na zprávy? Policie odvádí nějakého masového vraha a novináři se ptají aspoň sousedů, co o něm vědí. Skoro vždycky je odpověď stejná: "Nikdy bychom to do něj neřekli, takový slušný a milý člověk to byl, vždycky pozdravil...". Je opravdu nutné zažít to nejdřív na vlastní kůži? Není prostě možné, že z desítek žen, které se o svÁmího staraly, zkrátka jenom všechny neměly tu smůlu?
    Můžete mít pravdu. Možná že R. Peterka lže, osm údajně zneužitých žen lže, některé z nich jezdí po Evropě a baví je předstírat, že byly zneužity, Čidánanda se na stará kolena zbláznil, svÁmí teď před ničím neutíká, ale jen teď bude mít pár let něco důležitějšího na práci než jezdit do Evropy. Možná, že Čiči a jeho kumpání celé dny a noci vymýšlejí falešné zážitky fiktivních žáků a krmí jimi Peterkovo fórum. Možná, že i přístup vedení jdž vůči svým ovečkám je úplně nevinný. Myslím tím to, že se neobtěžují je ani informovat o takových těch prkotinách, jako je situace v Austrálii, proč tam pár lidí z vedení napadlo odstoupit, co zrovna dělá (ex?)svámí HH, že pár lidí bylo vyobcováno z jdž, že se prý někde chystá nějaké legální obvinění, co který novinář napsal o jdž pěkného atd. atd.
    Pořád můžete mít pravdu, pořád to můžeme brát jako tvrzení proti tvrzení, tentokrát opět bez ironie. Má to jeden háček. Tvrzení jedné strany se opírá o řadu lidí a aspoň na mě působí konzistentně a věrohodně. Minimálně do té míry, že mě osobně přesvědčilo. Jestli je to přesto lež, ptám se, jaký motiv tady vede desítky lidí k tomu, aby totálně překopali své životy a následně několik měsíců vytrvale lhali? A ptám se, proč proti této lži nepostaví jdž minimálně stejně věrohodnou argumentaci? Nepřipadá jim to škoda, že uvěříme lži a sejdeme z cesty? Na straně jdž je totiž taky jenom tvrzení. SvÁmího slavná odpověď z rádia ve smyslu, že to není pravda. Trochu nepoměr, nemyslíte?

    OdpovědětVymazat
  8. zdravím všechny,krátce odpovím na dotazy.
    mluvím anglicky a německy aktivně,hindu ne,ale ve Střílkách ji swamidží používal minimálně.Byl jsem vždy jeden z organizátorů,takže ne někdo v davu.
    Motivy lidí,kteří vypovídají proti sw neznám,ale já je nepotkal osobně,neznám jejich jména.Naopak jsem hovořil se spoustou dívek včetně mé ženy,které měli sévu u sw a ani v nejmenším jakkoliv neobtěžoval.Navíc snám osobně stovky lidí,kerým pomohl(radou nebo jinak)
    Někoho pomluvit je dnes v době médií a internetu velice jednoduché a těžko se tomu brání,obzvášť pokud se jedná o zneužívání.Dokladujeto třeba dokument Zneužívaný viz. http://www.showbiz.cz/film-zneuzivany-velka-mystifikace-miri-do-kin/
    Proto i argunenty typu viz odpověď od sida (Mám to z doslechu od jedné přihlížející.) nemůžu akceptovat.
    Na závěr bych chtěl říct,že pravda vždy vyjde najevo,ať už je jakákoliv:-)

    OdpovědětVymazat
  9. Rene Pelanek:

    Nekoho pomluvit v dobe internetu je jednoduche, na druhou stranu utajovat ucinene nepravi je jeste slozitejsi v dnesni dobe. Jenom se podivejte, jak dlouholeti diktatori padaji v zemich, kde se jim darilo desitky let. Mate pravdu, pravda nakonec vyjde na jevo, s tim ja souhlasim na sto procent. To je to, cehi jsme prave svedky.

    Je mi jasne, ze pro vas asi nejsem duveryhodny svedek. S tim ha nemuzu nic delat. Jedno ale muzu rict: vetsina toho co uvadim jsou moje vlastni prozitky. Zadne z druhe ruky doslechnuti anebo synapse. Zbytek toho jsou duveryhodne vypovedi mych velice dobrych pratel. Jenom se zamyskete na chvilku, co kdyz ten Peterka mluvi pravdu? Hypoteticky. Co bych ja udelal na jeho miste?
    To jen kvuli tomu abych vam priblizil moje rozpolozeni mysli. Jestli opravdu chcete znat pravdu, zkuste investovat vic nez se jen ptat okolo tech, co jsou v te same pozici jako vy. Neodsuzujte nekoho koho neznate jenom proto, ze vam nekdo rekl o nich, ze jsou spatni, neduveryhodni, prostitutky , schizofrenici a vsechno to ostatni, co tam lita okolo. Znite jako inteligentni clovek. Jednejte taky podle toho.

    Roman

    OdpovědětVymazat
  10. Romane,
    děláš užitečnou práci. Prosím, pokračuj v ní a piš vzpomínky, a pokud možno se nezdržuj odpověďmi: bere to čas a energii. Bude to přínosem pro mnohé. Sám jsem byl u sv. celá desetiletí. I moje žena. Některé náznaky negativismu jsem registroval dávno a omlouval to známým „co mistr dělá…. A před 5 lety jsem došel k závěru: „Jóga je dobrá věc, ale k dokonalosti jí chybí jen maličkost – aby to fungovalo…“. Takže jsem odešel „připraven“ a bezbolestně (i moje žena). Znám i stanovisko „vedení“ k odchodu Čičiho… Na toto fórum jsem zabruslil náhodou v létě. A došel k poznání.
    Nebývali jsme blízko „boha“, tak jsme zvědavi, na další poodhalení opony. A velmi působivé je Tvoje přirovnání linie guruů k „symbolům“, stejně jako „v Indii mají takového „světce“ v každé vesnici, někdy i dva. Patří to k místní kultuře… To je velice trefné. Rád bych si Tvá slova vypůjčil, pro potřeby tohoto druhu, pokud budeš souhlasit. Jen bych s dovolením konec formuloval takto: „Patří to k místnímu folklóru.“
    Franz

    OdpovědětVymazat
  11. René, vy si tady, sebevědomě a se smajlíkem, plácnete tvrzení, že svědci 1 až X jsou nedůvěryhodní, ale s vysvětlením se už jaksi nenamáháte, že? Ptám se tedy znovu - na čem se váš(?) názor zakládá?
    Znovu děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  12. Franz:
    Klidne to pouzijte, zadny problem.

    OdpovědětVymazat
  13. R. Peterka: Světový mírový summit tisíciletí, 4. část (překlad)

    SvÁmí vždycky vyhledával vlivné žáky nebo přátele. Ve Vídni se nějak seznámil s rodinou, kde muž pracoval jako zaměstnanec ministerstva zahraničí Spojených států, tehdy s docela velkým vlivem. Po imigraci jsem neměl jasnou představu, kam jít. Myslel jsem, že bych třeba mohl zůstat v Rakousku, ale i když mi Rakušané dali politický azyl, tak zase nebyli tak rádi, když jim tam lidé z komunistického bloku zůstávali, a snažili se nás posílat někam jinam. Myslel jsem si, že možná do Kanady, protože na střední škole jsem měl čtyři roky francouzštiny a má angličtina se blížila nule. SvÁmí nějak navrhl USA a já jsem souhlasil. Stejně jsem v té době neměl žádnou představu, jak vypadá skutečný život na druhé straně Atlantiku. USA, proč ne, když si to mistr přeje.

    "Ramešvaranando, to bude dobré. Musíš se spojit s touhle rodinou D. Jsou bohatí a velmi vlivní. Pomohou ti tam zřídit ášram," povzbuzoval mě velmi špatně informovaný S.HH. A jel jsem. Rodina D. byli milí lidé, ale rozhodně to nebyli "skuteční bhaktové", jak by se svÁmímu líbilo. Stali se z nás dobří přátelé, ne jen kvůli zájmu o ášram. Vždycky jsme se k sobě chovali se vzájemnou úctou a bez postranních úmyslů. Pro mě to bylo docela těžké, když svÁmí míval všelijaké potřeby a požadavky, hlavně na pana D. Ten mi to vždycky hodně usnadňoval, protože to byl rozený diplomat a velmi chytrý člověk. "Rameši, říkával, uvidím, jestli můžu pro tvého svÁmího něco udělat, neboj se." Miloval svou ženu a byla to ona, kdo měl ke svÁmímu silnější vztah. A taky si myslím, že to bral částečně jako dobrou zábavu, jako takový cirkus. Když jsme tam měli satsangy (spíš takové vegetarianské mejdany), tak se pan D. cítil opravdu nepříjemně, když měl chodit ve svém vlastním domě jenom v ponožkách a poslouchat bhadžany, ale jaksi to toleroval, dokonce to přijal jako opravdovou a smysluplnou tapasju (tvrdé duchovní cvičení v sebekázni). Jsem si jistý, že hned jak jsme odešli, skočil do bot a nalil do sebe dvojitou skotskou na oslavu přežití dalšího "satsunku". Po cestě z jejich domu o nich vždycky svÁmí vtipkoval, jak je paní D. legrační jako "lady" z vyšších kruhů a jak nepříjemně se pan D. cítil a jak hrozné bylo to jeho hraní na akordeon (vždycky chtěl po panu D., aby zahrál na akordeon a prolomil tak ledy).

    OdpovědětVymazat
  14. Pan D. přestal pracovat pro ministerstvo už před mnoha lety. Dělal nějakou konzultační činnost a práci v souvislosti s politikou, ale jeho kontakty byly omezené. V OSN do určité míry působil, prostřednictvím nějakých nevládních organizací. Takže byl samozřejmě klíčovou postavou ve svÁmího snech o OSN. Nevím, nakolik mu skutečně pomohl. Vím, že v průběhu konference jsme měli schůzky z několika lidmi v kancelářích poblíž budovy OSN a dveře do nich se nám otevřely díky referencím pana D. Jedna z nich, žena z jihoamerické země, byla svámího "typ". Měla k němu vztah a chtěla mu nějak pomoct. Tato organizace pořádala v nedaleké kapli takovou modlitbu pro všlijaké náboženské představitele. No, bylo to to, co jsem si myslel já. Svámí řekl: "Dobrá, Ramešvarananda tam půjde a bude mít projev." Myslím, že o tom věděl trochu víc, než mi řekl a bylo to taky v čase, kdy obědval a kdy si dával šlofíka po obědě, tak tam nechtěl jít. Světový mír musí počkat, sv...dží si potřebuje odpočinout. Tak jsem nakonec otevřel pozvánku a zůstal jako přimražený. Byla to ekumenická modlitba nějakých pastorů, duchovních a rabínů, kteří aktivně vystupovali proti ručním zbraním v různých částech světa. Ale mistře, já nemám ponětí o násilí páchaném ručními zbraněmi. A jsem rád, že o tom nic nevím. Je to nebezpečné. "No tak, R., řekni jim, co by jim řekl Sv...dží. Jogíni jsou proti násilí páchanému jakýmikoliv zbraněmi, podstatné je, že něco řekneš a my jako ášram vykážeme účast na této konferenci v příští propagační brožurce. Vypadá to dobře a důležitě." Dobře mistře. (Ty ses zbláznil, co budeš vykládat? Že nemáš rád ruční zbraně? To je úžasná služba veřejnosti. To bude katastrofa!) A katastrofa to tedy byla. Nevzpomínám si na všechny podrobnosti, ale vím, že jak postupně mluvil jeden řečník za druhým (bylo tam asi deset lidí), tak se mně chtělo hanbou propadnout. Byli to lidé, kteří se ve svých městech aktivně snažili přesvědčovat členy gangů, kriminálníky a jiné šílence se zbraněmi, že zabíjet se navzájem a/nebo zabíjet nevinné lidi není tak dobrý nápad, měli na ulicích lidi, kteří měli zabránit případnému násilí, dávali příklad a rady zbloudilým mladíkům, peníze rodinám obětí, pomáhali lidem utíkat z válečných zón, veliké věci. A já jsem mohl nabídnout všehovšudy ÓM a to skutečně nestačilo. Řekl jsem pár frází ze svÁmího repertoáru, vyslechli to, ale dojem jsem na ně určitě neudělal, viděl jsem jim to na očích. Kvůli tomu jsem se ale necítil hůř, než už jsem se cítil. Věděl jsem, že si to zasloužím. Cestou do hotelu, když jsem procházel ulicemi New Yorku, jsem chtěl od toho všeho utéct. Vím, že se lidé můžou zeptat: "Proč jsi to neudělal?". Můžu říct jen to, že jsem na tom nějak pracoval uvnitř sebe sama, ale ještě jsem k tomu nedospěl. Ne kvůli oddanosti nebo věrnosti ke svÁmímu, to už bylo dávno pryč. Mohla za to spíš všechna ta bolest, zmatek a strach z neznáma, který ve mně byl. Koupil jsem si aspoň zmrzlinu, ve které pravděpodobně byla nějaká vejce (bylo mně to jedno) a cestou do hotelu jsem ji snědl. Tam jsem byl okamžitě předvolán ke svÁmímu. "Tak jak to šlo? Rozdal jsi tam všem mé vizitky? Co si myslí o mé práci? Přijde ta Jihoameričanka do hotelu, jak jsem ji pozval?" Jistě mistře, každý si myslí, že jsi úplně nejúžasnější, tvoje vizitky udělaly na všechny dojem a ta žena přijde večer. "Dobře, teď běž a odpočiň si. M., dones mi čaj."

    [konec 4.části]

    OdpovědětVymazat
  15. Post páně Pelánkův je krásným příkladem nekonzistence. Na jedné straně mluví o tom, že anonymní svědkyně (ony tři z nich už anonymní nejsou) nemají vypovídací hodnotu a pak nám napíše s vymyšleným jménem, že jsou nevěrohodné. Uvádí příklad, že od žen na sévě ví, že bylo vše ok, ale jednu z mála příhod z druhé ruky od Sida (a Sid dokonce hned předem avizoval, že jde o second hand) použije jako argument, že je to běžná místní praxe-používat klepy z druhé ruky k očernění swamiho. Ne pane Pelánek, většina zpráv jsou z první ruky-očití pozorovatelé zde píšou. A nakonec ty veselé smajlíky při znevažování výpovědí žen, to už mluví samo za sebe. To zde musí Jeho svatost být chráněna jen takovým prvoplánovitým odhalitelným a nepříliš korektním způsobem?

    OdpovědětVymazat
  16. Pan Juckes,
    napsal jste: "pak nám napíše s vymyšleným jménem"

    Tak jsem si pana Reného Pelánka zadal a velmi rychle jsem ho našel např. zde:
    http://cs-cz.facebook.com/rene.cz

    Pane J. můžete mi nějak vysvětlit, jak jste svůj příspěvek myslel?

    OdpovědětVymazat
  17. Musím uznat, že máte pravdu, existuje-tak beru zpět to vymyšlené jméno-došel jsem k tomu tak, že on psal, "byl jsem vždy jeden z organizátorů"Byl jsem hodně blízko" 11let atak dále. Problém je, že já jsem se také pohyboval blízko, ale pana Pelánka si určitě nepamatuju. Tak buď dělal nějakého postranního organizátora (což znamená, že těžko mohl vidět dovnitř), že o něm nevím, a nebo jen trochu nafukuje svou úlohu v sektě, aby to znělo věrohodněji. Ale jinak, děkuji za upozornění.

    OdpovědětVymazat
  18. Pane Juckes,
    tak v tom případě je to v pořádku, jenom došlo k omylu a třeba nám p. Pelánek ještě objasní přesněji svoji úlohu v JDŽ, na jakou vzdálenost se dostal.

    OdpovědětVymazat
  19. Konečně někdo z JDŽ, pan René Pelánek , jeho vstup obohatí tento blog, je vidět že JDŽ zde má v něm konečně vhodného slušného zástupce. Tak nějak jsem si to představoval, člověk, bystrý, čestný a zdá se že i pravdomluvný, který byl blízko svého mistra a mluví z vlastní zkušenosti. Jeho argumentace je velmi dobrá. Konečně! Celou diskuzi budu zatím jen sledovat. Pan Juckes byl ale určitě svému milovanému Guru v sektě blíže než kdokoliv, když o žádném Pelánkovi jak tvrdí neví, peníze do sekty pan Juckes jistě sypal lopatou a hřbet ohýbal, div si čelo neotloukl o zem? Jak blízko-vysoko byl pan Juckes v sektě?

    OdpovědětVymazat
  20. Tak to se budem jen sledovat hned dva, příjemnou zábavu:-)Krásný hodnotící (jeden by řekl i manipulativní) komentář, doktore.

    OdpovědětVymazat
  21. Co chceš obohatit? Akorát tvrdí, že si ničeho nevčiml. Ani jeho žena ne. Ale víš co? Udělejme to jinak. Srovnejme výpověď Reného Pelánka s tím, co říká a píše Čitánand. Ten byl u Sw. mnohem déle a nesrovnatelně blíž. A také jeho žena. Ta nám už ale nic neřekne - zemřela na rakovinu.

    OdpovědětVymazat
  22. to Juckes

    rád se s vámi potkám,pokud jste jezdil posledních 11 let do Střílek nebo na akce JDŽ,určitě se budeme znát.Napište mi prosím na bravo2zero@email.cz a domluvíme se,nechci aby to vypadalo,že jsem najatý advokát swamidžiho a že si vymýšlím.

    OdpovědětVymazat
  23. pro ostatní

    omlouvám se,ale nebudu se dále této diskuze zúčastňovat,nemám pocit,že by to pomáhalo se dobrat pravdy.
    Zároveň chci předem předejít spekulacím,nikdo z JDŽ mi to nezakázal,dokonce mě ani nikdo kvůli této diskuzi nekontaktoval.

    Všem přeju štěstí a úspěch v životě
    PS: pravda se nakonec vždy ukáže,ale je potřeba ji hledat nejdřív u sebe.

    OdpovědětVymazat
  24. Škoda, měl jste možnost tu pravdu nám všem přiblížit, říci, proč jsou svědkyně nedůvěryhodné. Hodil jste to za hlavu a postěžoval si, že toto fórum nikam nevede. Necítíte se poněkud divně?

    OdpovědětVymazat
  25. Pane Pelánek, já jsem ten jeden z ostatních a já vaše rozhodnutí dále se neúčastnit diskuze na tomto blogu plně chápu. Smekám před Vámi, že jste se nebál a neostýchal přispět zde a pod svým pravým jménem. Svědčí to o opravdovém charakteru, Váš mistr může být na vás hrdý, protože to co on hlásá, to vy v praxi realizujete. Máte pravdu, že zde jakýkoliv příspěvek nepomáhá dobrat se pravdy, protože o pravdu zde na tomto blogu jde až na posledním místě. Přeji Vám i vaší rodině štěstí a úspěch a pevnou víru okořeněnou třeba špetkou realizace.

    OdpovědětVymazat
  26. Bohužel pan Pelánek neprojevil žádnou vůli dobrat se pravdy. Jen zopakoval to, co slyšel o nedůvěryhodnosti svědkyň, připojil smajlíka na znamení suverenity a odporoučel se. Prosil jsem ho dvakrát o odpověď a nedostal jsem ji. Takže pane Pelánku naposledy: jak je to s tím vašim tvrzením o svědkyních? Zatím nedůvěryhodný zůstáváte především vy. Paradoxní je, že odchází proto, že se nemůže dobrat pravdy. Před tímto zase "smekám" já.

    OdpovědětVymazat
  27. Vy se s panem Pelánkem můžete spojit E-mailem, který zanechal a nebo porozprávět z oči v oči. Jak píše, nebrání se tomu, ani mu to nikdo nezakázal, je to svobodný člověk a neukrývá se někde v zákopech ani v anonymitě.

    OdpovědětVymazat
  28. zdravím,ještě krátce a opravdu naposledy.S kýmkoliv se rád sejdu a můžeme se dobrat pravdy osobně:-)
    email jsem zanechal,zatím se mi nikdo neozval.Panu Peterkovi jsem napsal na email a jsme domluveni.Rád se sejdu i s kteroukoliv z postižených žen,takže....?

    ať se všem daří

    R.

    OdpovědětVymazat
  29. Jenom by me opravdu zajimalo, co by se stalo, kdyby ta nova pravidla blogu byla zavedena. Anonymita opravdu podporuje nesmyslne hratky a vyroky jako ten posledni. Ale co? Zas to tak dulezite neni. Kdyz si nekdo mysli, ze to je konspirace, at si to mysli. Tem to nikdo nevymluvi (aspon ted). Cas vzdycky zahoji rany a pravda nakonec vyjde na povrch. Kdo si myslite zni vic zbabeleji v teto cele saze? Ty zeny, ktere promluvili a ti ostatni, kteri zacali mluvit o vecech, o kterych si predtim mluvit nedovolil, anebo JZD s jeho oranzovym predsedou. Jen se zamyslete a to je vse.

    OdpovědětVymazat
  30. No Romane,
    právě že se zamýšlíme. A vzhledem k tomu, že vyšetřování se bojíte dle i jiné diskuze zde především vy a další obviňující, tak máme jasno. Děkujeme, že nám to tak ulehčujete.

    OdpovědětVymazat
  31. "...dle i jiné diskuse zde..."
    Kdepak se tady vede nějaká diskuse? Nebo tím myslíte vulgární monology pekelného zástupce Dr. Solferna, Solferne? Tak v pekle Dr. Solferna mají jasno...Nějak jste si tu pohádku převyprávěl!

    OdpovědětVymazat
  32. Zamýšlite se? Kdo? Dr. Solfernus ( plural maiestaticus), který mě vyzval, abych mluvila jen sama za sebe, takže přirozeně totéž očekávám já od něho, jeho doprovod - další pekelní jezdci, JDŽ...?

    OdpovědětVymazat