čtvrtek 17. listopadu 2011

Mírový summit tisíciletí 5

R. Peterka: Světový mírový summit tisíciletí, 5. část - překlad z http://www.beyondorange.org/index.php?page=Thread&threadID=102 


Fotografické manévry. Ovšem. O ně při tom všem šlo. Pořád si vzpomínám, jak se z obyčejného pořízení obrázku stalo velmi komplikované úsilí. V dřívější době to nebyl tak těžký úkol. SvÁmí se jenom ujistil, že má učesané vlasy a bylo to. Ale později se z toho stala celá produkce, zvlášť když byli nablízku důležití lidé nebo důležité události. Někteří z vás si možná vzpomenou, jak jsme místo knížky odkrývající jógová tajemství dostali ke všeobecnému překvapení ke čtení a prodeji brožuru "20 let JDŽ" (:-o ?). Dobře, zkusme to. A pak další a další takové brožurky, musely se často aktualizovat, protože vždycky se mu naskytla příležitost potkat někoho významého a to se muselo dostat do nové brožurky. Sám jsem byl jednou překvapený, když se rozhodl, že by chtěl udělat společnou fotku nás dvou. Dobrá, pomyslel jsem si, tak uděláme fotku. Myslím, že to bylo ve Vancouveru při jedné z mnoha procházek (pamatujete si na ně?) v podhůří zdejšího horského parku. Zíral jsem do foťáku a snažil se vypadat "přirozeně", když řekl: "Ne, počkej chvilku." A přitáhl mě ke stromu, utrhl rozkvetlou větvičku a hrál, že mi k tomu něco vysvětluje (v tichosti). Takzvaný okamžik poučení. Byl jsem v rozpacích a nevěděl jsem, co si o tom všem mám myslet, ale smířil jsem se s tím (To víte, všude potřebuje veřejně ukazovat svůj význam, tak mu musíme pomoct všechnu tu jeho práci propagovat.) Musím říct, že i když si každý opatroval své osobní fotky se svÁmím, já jsem to nikdy nedělal. Žádnou jsem si nenechal, byly někde v digitální podobě jenom pro případ, že by je po mně chtěl pro nějaký ten svůj propagační kousek, ale jinak tam nebyly kvůli mě. Když jsem od něj odcházel, bylo snadné prostě vyhodit počítačový disk do popelnice. 

Takže jsme na Mírovém summitu fotili všechno. Jeden člověk tam byl jenom kvůli tomu. Chlápek přes média, neustále připravený něco vyfotit nebo natočit na video. Měl jsem s sebou taky svůj foťák, abych mu dělal zálohu, když se dělo cokoliv důležitého. Dělo se něco důležitého? Podle mého mínění ve skutečnosti ne, ale kdo jsem já? Tak jsme fotili ho a jeho kamarády svámíe včetně Mistra Zabijáka, každý kousek budovy OSN a jejího okolí se svÁmím v popředí, všechny ty hezké scény. Jediný problém byl, že jsme neměli fotku, zachycující ho při projevu na pódiu auditoria OSN. Celou dobu se usilovně snažil, abychom nějak získali status zvláštních hostů, ale Zametač mravenců ho usadil. V žádném případě. Proto jak dny ubíhaly a týden summitu se blížil ke konci, začínal z toho šílet. Přemýšlel o tom, stěžoval si na to, poroučel nám, ať s tím NĚCO uděláme. Bez úspěchu. A poslední den přišel. Šli jsme na závěrečný ceremoniál do hlavního sálu, poslouchali, zatleskali a byl konec. Nebo nebyl? Počkejte chvilku! Někdo zorganizoval v jednom z vedlejších sálů takový indický kulturní program na rozloučenou pro všechny indické hosty (většina z nich nebyli ti zvláštní). Tak jsme tam šli. Byly tam nějaké tance a takové ty blbosti (nekonečná posr... nuda, asi jako ta noční můra Teda Turnera) a pak i tento program skončil. Finito, hotovo, šťastnou cestu domů - no, aspoň já jsem si to myslel. Když všichni účinkující odešli ze scény, tak se najednou všichni zneuznalí hosté, včetně našeho svÁmího, začali sápat na jeviště, mávat z pódia, soutěžit v nejlepším držení mikrofonů, aby to vypadalo, že pronášejí projevy pro spásu světového míru, blahopřáli jeden druhému, zkrátka, vytvořili na pódiu skutečně slavnostní atmostféru, dokud světla ještě svítila. I Salvator Dalí by měl co dělat, aby zachytil jemné nuance této absurdity. Bylo to neuvěřitelné, až na to, že jsem byl uprostřed toho všeho a na svÁmího "signály" dělal fotky, dokonce jsem vylezl na pódium, abych udělal nějaké záběry zblízka - "Dávej pozor, aby lidi viděli to logo OSN za mnou." Jistě mistře. (Jediný problém je v tom, že jsi příliš tlustý a tvoje tělo zakrývá celé logo.) Nakonec jsme to zvládli. Všechen ten povyk přilákal pozornost nějakých činovníků OSN k této zapomenuté scéně. Nejdřív se snažili slušně všem oznámit, že konference skončila. Bez úspěchu. Všichni oranžoví blázni předváděli svá historická vystoupení do svých brožurek. Potom zavolali organizátora, pana Zametače mravenců. Byl původem taky Ind, takže měl vědět, jak se s tím vypořádat. Vylezl na pódium. V té chvíli náš svÁmí, dá se říct, organizoval pořadí, kdo bude u mikrofónů a kdo bude před logem. Je to oportunista a ví, jak využít situaci. Byl zrovna u mikrofónů, když se mu Zametač mravenců snažil říct, aby odtud zmizel. Ale svÁmí mu položil ruku kolem ramen, dal mi "signál" a obrázek byl na světě. Zametač mravenců to vzdal a nervózně se usmíval jako idiot. Potom někdo zhasnul světla a show skončila. 

Když jsme se vrátili do ášramu ve Virginii, lidé byli celí nedočkaví a chtěli slyšet, co se odehrálo na Summitu. Jak náš vůdce všem řekl, co udělat pro mír na této planetě. 
"Ano, měl jsem řadu důležitých setkání, byl jsem jedním z hlavních řečníků na konferenci (ukážeme vám všechny fotky a videa) a byl to důležitý milník pro mě jako člověka, který věnuje veliké úsilí prosazování světového míru."

KÍ DŽAJA!

<potlesk>

A já?

:-( :-( :-( :-C :-C :-C >:-< >:-< >:-<

26 komentářů:

  1. Je to síla, Romane. Ani se nechce věřit, kdože nás to vedl... Obchocník s duchovnem,člověk bez skrupulí. Ale docela šikovný obchodník to byl, dlouho mu to vycházelo a dost lidí naletělo.

    OdpovědětVymazat
  2. 18.49
    Asi proto, že už cítíš úplné kulové Anonymní :)

    OdpovědětVymazat
  3. ..ano, nebo proto, že se bojíte pravdy

    OdpovědětVymazat
  4. Někteří tzv. oddaní mi připomínají jistého ruského mužika: Přivedli jej do Zoo a ukázali mu žirafu. A on jim na to povídá „TO NENÍ PRAVDA, TAKOVÉ ZVÍŘE NEEXISTUJE…“

    OdpovědětVymazat
  5. Přesně, pravda ani nemusí bolet, pro ně je to otázka víry a ta má vždy na rozdíl od kritického myšlení své hranice

    OdpovědětVymazat
  6. Co se tyce tech fotek, kvitovat muzete co chcete. JZD vby melo byt opravdu rado ze jsem vetsinu disku vyhodil, nejen fotek. Ale nevyhodil jsem vsechno, clovek nikdy nevi, ze? Ja si myslim, ze kdyz si nekdo da praci tak nejake ty fotky nalezne nekde v oficialnich publikacich, na internetove mezinarodni JZD strance v archivu, kdyz na nejake prijdete, ja vam mozna vysvetlim, co tam bylo v pozadi. Video taky nekde pravdepodobne je. Verit nebo ne, to zalezi na vas. Byli tam tri dalsi cesky mluvici lidi. Lide v Americkem ashramu vedeli, ze neco nebylo v poradku, protoze na jejich otazky jak to bylo skvele jsem odpovidal ne zrovna pozitivne. Clen anglickeho fora napsal(a), ze kdyz SHH prijel pote na kratko do Vancouveru a on(a) se ho zeptal(a) na tu konferenci, tak mu(ji) odpovedel, ze to byla ostuda. V te dobe on byl stale plne pro swAmiho, on byl ten posledni, kdo me premlouval, abych neodchazel.
    Peterka nepotrebuje psych. terapii, jenom si myslel, ze nektere lidi muze zajimat pravda a nejenom oficialni PR od JZD vedeni.

    OdpovědětVymazat
  7. No klobouk dolů před Cicim, jak rychle a jednoduše propláchl Augiášův chlév, když třicet let nikdo před tím nekydal hnůj a hned je vše čisté a uklizené.

    OdpovědětVymazat
  8. Promiňte tedy, ona někde probíhá nějaká diskuze obsahující kritické úvahy v rámci JDŽ ? Nějak jsem si nevšiml, kromě oslavných adorací je ticho. Proč ? Je-li vše v pořádku, proč se zabýváte tímto blogem, není-li, proč něco neděláte ( tedy něco jiného kromě napadání tvůrců blogu ).

    OdpovědětVymazat
  9. Pane Peterko a další inteligentní přispivatele, tohoto blogu velmi vám děkuji za cenné informace. Pomohli jste mi ujasnit si věci kolem JDŽ, kterou už léta se zájmem sleduji. Nepatřím do "systému", přesto je to pro mne velmi smutné a potvrdilo mi to mé důvody pro které jsem se členství již před léty vyhnula.
    Nenechte se, prosím, otrávit přihlouplými výpady rádodoby nezávislých čtenářů, vaše řádky jsou velmi cenné. Mimochodem nějak se vytratil počet shlédnutí, který překročil v těchto dnech
    50 000. Ještě jednou díky. Myslím, že nás, kteří tuto věc se zájmem sledujeme je hodně.

    OdpovědětVymazat
  10. Žák a Mistr jsou spojeni navždy. I v příštích životech. I když žák Mistra opustí je stále jeho žákem. Zapomněli jste? Proč tedy bratry, kteří na chvíli sešli z cesty nazýváte hnojem? Takto realizujete guruvákja? To, že je někdo posedlý Asury je jeho karma. Proč se nad takové vyvyšujete? Vysmíváte se snad cizímu osudu? Nezaslouží si oni spíše vaše politování a shovívavost? Jsou sami - vy máte SM. Přišli jste na jejich blog, jste na návštěvě a ...jaká slova to máte pro hostitele? Popletli jste se?

    OdpovědětVymazat
  11. A ještě něco : all in one. To oni, ex-žáci, za vás nesou váš díl naší společné lidské karmy. Buďte jim za to vděčni.

    OdpovědětVymazat
  12. Minimálně jedno velmi podstatné tvrzení by myslím stálo za prozkoumání: R. Peterka tvrdí, že svÁmí nebyl mezi zvláštními hosty a řečníky konference a zároveň píše, že svÁmí předstíral před svými žáky, že byl jedním z (dokonce hlavních) řečníků na konferenci.
    Pokud jde o první část tvrzení, tak na stránkách Summitu (http://www.millenniumpeacesummit.com/mwps_about.html) bohužel seznam řečníků ani zvláštních hostů nenajdeme. Ta úvodní fotka ale vypadá jako taková přehlídka nejdůležitějších účastníků - vidím tam Kofi Annana, Teda Turnera a nějaké náboženské prominenty (člověk vedle Annana je Zametač mravenců?), celkem cca. 45 lidí, svÁmí nikde. Pak jsem našel všehovšudy tři odkazy na oficiálním webu jdž. Jeden zmiňuje svÁmího jako jednoho z účastníků televizního interview (to ale i R. Peterka potvrzuje), druhá zmínka je na stránce věnované svÁmího účastem na mezináboženském dialogu (http://yogaindailylife.org/author/biography/interreligious-dialogues). K summitu v roce 2000 je zde jen nicneříkající fotka celého sálu, zatímco na ostatních akcích je svÁmí vyfocen pěkně ve středu dění, proč asi? Pak už je tu jen jakési prohlášení duchovních vůdců (http://www.yogaindailylife.org/images/references/unad.pdf). Tam je svÁmí sice podepsán, ale spolu s dalšími cca. 150 účastníky - předpokládám, že jde o všechny účastníky včetně nepozvaných. (Mimochodem, na té podpisové listině najdete svÁmího jednoduše - má suverénně nejvíc titulů ze všech). Celkově sice nic průkazného, ale zatím nic neodporuje tvrzením R. Peterky. Na druhé straně pro jdž by mělo být snadné případnou lež vyvrátit - stačilo by nějaké video s projevem svÁmího před zaplněným konferenčním sálem, pozvánka OSN adresovaná svÁmímu, nějaké fotografie...
    Pak je tu druhá část tvrzení - svÁmí měl předstírat, že zvláštním hostem a řečníkem byl. Nemám přístup ke zdrojům, které by to mohly potvrdit nebo vyvrátit. Nenašel by někdo třeba příslušný zpravodaj jdž nebo nějaký jiný archivní záznam k tomuto tématu? V souvislosti se Summitem jsem našel pouze mp3 úryvek jedné svÁmího řeči ze semináře v Szegedu ze září 2000 (kdysi tyhle nahrávky zveřejňovali jako tzv. guruvákja) pojmenovaný "Summit". Kromě povědomého hlasu překladatele do srbochorvatštiny je tam zajímavá následující pasáž:
    "Samozřejmě jste tam viděli mnoho lidí, kteří ještě i tam bojovali o své postavení a o moc, s ostrými lokty, dokonce jsem slyšel, že dali peníze organizátorům, aby tam mohli promluvit; byla to skutečně ostuda vidět takové věci. Naneštěstí. Takže když takoví lidé začnou organizovat a mluvit o míru a toleranci a smíření, jak si myslíte, že je to pak uskutečnitelné? Tak je to. Když tam není žádná gjána, žádné poznání, tak vládne nevědomost. A nevědomost - ti, kteří jsou v nevědomosti a egu, ztrácejí realitu..." (originál je zde: http://www.uloz.to/11174702/summit-zip).
    V kontextu toho, co psal R. Peterka o svÁmího zákulisních tlacích, je to myslím docela zajímavé.

    OdpovědětVymazat
  13. k 18:33 Tedy podle Vašeho vyjádření je JDŽ velmi nebezpečná organizace a máte o tom další, dosud veřejnosti neznámé, důkazy. Děkuji za toto potvrzení,jen víc takových. Je Vaší poviností šířit tuto pravdu dál.

    OdpovědětVymazat
  14. K tomu zpravodaji JDŽ- našel jsem ho, klasický modrý, rok 2000-je tam, že Annan řekl.....a swami ve svém příspěvku na této konferenci řekl ....A jadna fotka, jak tam jde kolem mikrofonu a dva lidi jsou okolo.Toť vše-ze zpravodaje vyplývá, že tam promluvil stejně jako Annan. zajímavé.
    PS proboha, co to tu ti anonymní mamlasové zkoušejí?

    OdpovědětVymazat
  15. Ano ano to byla těžká doba Romane, bylo tehdy těžké promluvit, na programu bylo, dokonce ani Dalajláma nebyl v té době na summit pozván. Ještě před započetím summitu si shromáždění duchovní vůdci, reprezentující nejrůznější náboženské směry od buddhismu přes křesťanství, konfucianismus, hinduismus, islám, judaismus až po taoismus a další, vysloužili kritiku ze strany organizací na obranu lidských práv za neúčast dalajlámy, nositele Nobelovy ceny za mír.

    New York - 25. července 2000 - Poprvé v historii se sejde více než tisíc náboženských a duchovních představitelů světa s rozmanitými tradicemi a vírou, aby diskutovali o tom, jak navázat spolupráci o míru s Organizací spojených národů.

    OdpovědětVymazat
  16. Anonymnímu Dr. Solfernovi 18.33 a 22.O1:

    Zapomínáte se podepsat, za své výroky se stydíte, nebo se něčeho obáváte?

    OdpovědětVymazat
  17. Ano, to udelali kvuli Cine, ze Dalajlama tam nebyl. OSN politika. To je zajimave slyset, jak swAmi potom, co se vratil do Evropy zacal pomlouvat "ty ostatni". Asi si uvedomil, ze nedosahl dostatecne presvedcivych fotek a tak ocernoval ty ostatni. Ti hlavni recnici nemuseli nikoho podplacet, byla to znama jmena on byl moc maly pivo, nikoho nezajimal. Na druhou stranu se swAmim souhlasim, ze to vsechno byla fraska. Ale on sam byl velkou soucasti te frasky, v tom se nase nazory rozdileji. Pro me osobne bylo dulezite se rozhodnout, jestlize se uz nechci jindy stat jakoukoliv soucasti takovychto a jinych frasek, tak budu muset od neho odejit. Ty ostatni potentati se me netykali. Aspon jsem se trochu prospal v sede, kdyz mluvili.

    OdpovědětVymazat
  18. Pan zametač mravenců Mr. Bawa Jain, General Secretary of the Summit 2000 ale mírové summity od té doby pořádá dál se Swamim, jak je to možné?
    Zde pan zametač mravenců Mr. Bawa Jain, General Secretary of the Summit vítá hosta : http://www.swaminarayan.org/news/2000/08/peacesummit/photo/acco/hp8-h.jpg

    Pan zametač mravenců Mr. Bawa Jain je vždy přítomen:
    http://www.slovindia.greenheart.sk/image/iBrowser/akcie/sw.jpg
    http://www.slovindia.greenheart.sk/rservice.php?akce=tisk&cisloclanku=2006103101
    http://estore.yogaindailylife.org/images/articles/oldweb/20061015001/img/b13.jpg
    http://estore.yogaindailylife.org/images/articles/oldweb/20061015001/img/b7.jpg

    "Náboženští představitelé se nevyslovovali vždy jasně, když jejich hlasy mohly pomoci v boji proti nenávisti a pronásledování," upozornil ve svém projevu generální tajemník OSN Kofi Annan. Uvedl, že náboženství se stále velmi často mísí s nacionalismem, rozněcuje konflikty a staví proti sobě různé skupiny lidí.
    V hotelu Waldorf se na závěr summitu mají v jednom sále sejít hlavní duchovní znepřátelených etnik z Balkánu, Blízkého východu a Střední Asie. (je možné, že zde Swami promluvil?)

    OdpovědětVymazat
  19. Dr. Solfer(H)nus se ozval...a pise samozrejme o hnoji. A jeste ho to neunavuje???

    OdpovědětVymazat
  20. Pokud toto prohlásil generální tajemník OSN Kofi Annan, tak není divu, že i Swami kritizoval ostatní. Zřejmě na tom Summitu nebylo vše v pořádku.

    OdpovědětVymazat
  21. To: 20. listopadu 2011 23:34
    Pište k věci a nebo raději vůbec.

    OdpovědětVymazat
  22. To 20. listopadu 2011 22:01
    Pokud nejste žákem SM, nebyla tato slova pro vás.

    OdpovědětVymazat
  23. Ja jsem se zminil o tom na anglickem foru, ze jsem slysel, ze se Mr Zametac Mravencu stal pozdeji swAmiho zakem.

    Sunday, November 13th 2011, 8:52am
    They had much more materials from our media guy. That was his job there. They probably put it in some of their official publications. Some people here may remember where it may be. I don't know. This was just a beginning of his UN engagements, he somehow succeeded later on in climbing up the ladder of importance bit more even there. I've heard that Ant Sweeper became his disciple or something like that later on. Just curious to know how much and/or what it had cost him.

    a rikam, ze bych rad vedel, co to swAmiho stalo.
    Otazka:
    Jestli v zari roku 2000 pomlouva organizatory konference, ze preferovali ty, co jim dali penize a ja nevim co, jak to, ze si ho k sobe behem pristich let pritahl a nechal se s nim fotografovat v ruznych castech sveta?
    Urcite otazky by pravdepodobne mohli zodpovedet ti, kdo se ucastnili swAmiho OSN campaign. Cici a jeho zena vedi pravdepodobne spousty detailu. Zeptejte se jich. Ja jsem odesel hned jak to zaclo, protoze to smrdelo vic nez nekteri ucastnici tohoto blogu :)

    OdpovědětVymazat
  24. Zdravím.Rád bych také přispěl,ale prosil bych změnit pravidla.dokud sem bude chodit splachovací anonym,tak se mi nechce psát.znemožněte mu přístup a můžeme diskutovat.Bude jasné kdo je kdo a všem se uleví.Díky zakladatelce blogu,panu Peterkovi a dalším za svobodné samostatné přemýšlení a úsilí a díky všem kdo se snaží osvobodit od iluzí a pochopit naší zkušenost.Anonym napadá lidi a všude je plno smradu.Nekrmte trolly je dobrá rada,ale ten smrad se nedá vydržet.Když jsem si četl reakce pana Peterky a pana šíši,žasl jsem nad jejich slušností a trpělivostí.Někdy je třeba odložit slušnost a chopit se zbraně a nebo zavřít bránu...Pepíno

    OdpovědětVymazat
  25. to solfernus.laskavě mi netykejte a jděte třeba na novinky cz.najdete tam sobě rovné.vaše příspěvky jsou ubohé a neslušné.nemáte sebeůctu.nemáte co říct.každý se o tom může přesvědčit.o problematice nevíte nic,žák jste nebyl a logika Vám také neslouží.pevně doufám ve Vaše zablokování. Pepíno

    OdpovědětVymazat
  26. K výrokům 13.46
    Dr. Solfernus bude jistě na váš "příspěvek" reagovat, Dr. Solferne, poněvadž jste se provinil vůči jeho zásadám, které nám představil takto:
    "Nikdy se neostýchám a nebudu ostýchat někomu radit a někoho usměrnit v tom, co je a není vhodné, zvláště pak pokud uhýbá od tématu do osobních pateticky zabarvených promluv v rozhovoru vedeném semnou." (Případně sám se sebou.)
    "...a nemluvte už ufo za všechny ostatní...a nebo mi ty všechny ostatní, kterými se oháníte konkrétně jmenujte, nebo ukažte..."

    OdpovědětVymazat