čtvrtek 3. listopadu 2011

Nové pravidlo diskuse

Jelikož rozsáhlá diskuse pod článkem o duchovnosti přestala být jaksi věcnou, možná díky anonymitě, zavádím zkusmo přihlašování do diskuse nějakým identifikátorem, třeba účtem Google nebo jiným, můžete si vybrat. Třídit komentáře moderováním se mi nechce.

Ostatně, možná že diskuse přestává být uspokojivou proto, že už není moc co řešit ... vše bylo řečeno, a už to můžeme jen dokola omílat, na způsob bulváru - to není ono.

Čímž tento blog už možná splnil svůj účel, protrpěli jsme si šok, postěžovali jsme si na křivdu, ale je třeba taky jednou nechat vše plavat a jít dál - každý podle své karmy.

Takže, blog nechám viset, aby si mohli počíst i nově prozřelí, ale myslím, že svědky převratných událostí v JDŽ v blízké době nebudeme. Půjde to svým tempem, podle zákona vesmíru: vše, co vzniklo, časem zanikne, něco nového vznikne ...



14 komentářů:

  1. Zámečtí páni bóchajó dětský šampaňský. Hladomor je u konca, modlitby byly uslyšeny a koČičáci už sotva lapó po dechu. Nemajó nic novýho, žádný nový argumenty. Furt jenom tech ubohéch sedum svědkyň a pár vylhanéch storek. Už ani kdákat nemajó vo čem, tak to zabalili...
    Šiša ale bude sténě furt hulákat jak ten malé datel: "Císař je nahé". Tady nebo jinde. Esi to bude potřeba, bude to hulákat aji z vokna. Čert vem, esi zrovna jede karma nebo je klendra jak v Rusku. Bude hulákat tak dlóho, dokud aspoň pár vopičákům nedonde, že augle jim dal bůh k vidění a uši k slyšení a kedlubnu k uvažování. A že klepeta si sice můžó strkat, kam chcó, ale zakrévat si jima gjánendrije je vo úraz. Tak dlóho, dokud jim nedonde, že lhat člověk nemá nejenom druhém, ale ani sám sobě. Tak dlóho, dokud jim nedonde, že jóga je štreka k pravdě. Dokud si nevytáhnó z knihovny Patandžalího, kerýho jim kiloš tak krásně vobkecal, a nepřečtó si první dvě kapitoly - jama a nijama. Tak dlóho, dokud fotrům a matkám představeném vod velkýho kiloša po posledního ingósta v dolním kancelářu nedonde, že karmajóga neznamená dělat z lidí šašky, lhat jim ksichtu, vařit podrazy a hlavně, vařit flignu, že je všecko v cajku, jako bylo dycky. Dokud jim nedonde, co znamená slovo ahimsá. Dokud jim nedonde, že zneužitím důvěry jenom jednoho člověka lehajó všecky jejich mírový stromy na popel. Dokud jim nedonde, že problémy se řešijó, ne zametajó. Tak dlóho, dokud nezačnó aji ty velký šutry pod zámeckéma kravínama samy hučet: "Císař je nahé."
    Bude to nuda, vo tym žádná. Nic novýho. Keří se chcó furt jenom lochčit, ať si rači kópijó dikobraz nebo zajedó do Jadanu.

    OdpovědětVymazat
  2. Hellriderovo oddělení propagandy a špionáže může slavit!
    Mnoho příspěvků přátel podrobně rozebralo manipulaci. Hellriderův vstup je
    dalším příkladem pokusu umlčet kritické hlasy, a to stylem - zloděj křičí:
    "Chyťte zloděje!" Počáteční představa, že v JDŽ je "něco špatně", byla ve
    srovnání se skutečností dětinsky naivní.

    OdpovědětVymazat
  3. Nejprve bych se chtel omluvit, ze nepouzivam interpunkci. Berte to jako prazsky nareci z Disneylandu (neco ve stylu pana Sisy po zglobalizovani) Ja opravdu nemam ceskou klavesnici a pouzivani "shift" a tech jinejch klaves pro me neni. Ja nejsem zadnej geek jako ten kanadskej Tony, co se v tom vyziva. Ale srandicky stranou. Administrator ma pravdu, ze novinek je mene. Ale jsou. To hystericke tempo ze zecatku skandalu nemohlo pokracovat do nekonecna (na stesti). Berte muj prispevek jen jako muj pridavek do diskuse, ne jako snahu nekomu radit. Chtel jsem jen vysvetlit, proc jsme udelali zmeny na anglickem foru. Situace byla v posledni dobe na starem foru velice hekticka ve spatnem slova smyslu. Par fanatiku delali vsechno pro to, aby znemoznili jakoukoliv normalni platnou diskusi. Krome toho sposta lidi dosahla bodu, kdy se prestali starat o osveceni fanatickych bhaktu, coz byl neuskutecnitelny udel. Povstala myslenka na to, ze by bylo dobre udelat stranku nejenom pro hrdinne bojovani s vetrnymi mlyny ale take pro povzbuzeni a pomoc tem, kteri se bud uz rozhodli a nebo byli na ceste k opusteni cesty lzi, manipulace a kratkozrakeho fanatismu. Par lidi investovalo trochu vic penez a spoustu prace a ten novy projekt zacal. Jedna z hlavnich zmen je to ze jenom ti, co maji nejakou email (nemusi tam byt jejich jmeno, hlavne ze skutesne existuje) se mohou zapsat jako cleni a tak se plne ucastnit diskuse. Krome toho jsme vytvorili ruzne zony viditelnosti. Jedna je verejna - zluta (nahoda?), modra je pro technicke veci a taky verejna, a pak jsou dve zony - zelena pro specialni cleny a fialova pro administratory, moderatory a poradce. Nova stranka existuje zatim kratce a co vlastne z toho bude poradne nikdo nevi (protoze my si nehrajeme na trikaldarshi - krome jednoho co pise na forum s tim jmenem), ale jedna vec je jasna uz ted. Energie se zmenila a vetsina z nas si mysli, ze k lepsimu. Ti z druhe strany Vltavy se jeste nezacali ucastnit a nam nechybi. Diskuse je vic opravdova, pomalejsi, ale hlubsi nez posilani nekoho slusne do hajzlu. Navic ja vim moc dobre, ze nove novinky jsou na ceste. Jenom to vic trva, spousta veci se uz rekla. Kdyz novinky prijdou, jako napriklad zname video swAmiho kopajiciho karymatku jak starej Panenka z Bohemky, tak se vsichni obranci cesty vyplachnuteho mozku najednou vynori z krovin. Proto tam mame to volne forum. Kdyz neprijdou, zadna ztrata, nikomu nechybi.

    Jestli lide citi, ze stezovani bylo dost, tak to je fajn. Neni treba co dodavat. Na druhe strane ja vam muzu rict ze my mame mnohem vic tech kteri jenom ctou forum a ani se nezapisi nez tech co se ucastni diskusi. Nekteri z nich jsou mozna i ve vasich radach :) A jakozto administrator anglickeho fora a nekdo kdo je venku plne identifikovany, ja dostavam spoustu dopisu od lidi ze vsech koncu sveta o tom, jak jsou stastni, ze maji forum, ne pro psani na nem, ale pro cteni, a ze jim to pomaha. To je to, co nas zavazuje, abychom pokracovali.

    Ja definitivne souhlasim s vasi zmenou pravidel o identifikaci. Nikdo nemusi rict sve jmeno. Clovek si muze vytvorit zadarmo email na googlu, hotmail nebo kdekoliv. Z me zkusenosti na nasem forum ti, kteri nezainvestuji vubec nic do diskuse, ani respekt k tem ostatnim aby tam bylo neco jineho nez "anonymni" budou tezko pokracovat s necim, co ma schopnost vytvorit nejakou hlubsi hodnotu. Tim neminim osocovat kohokoliv na tomto blogu. Pravidla byla volna a lidi vzdycky hledaji cestu nejmensiho odporu, to je normalni. Ted se taky uvidi, co si ti, co tu psali mysli o cele veci.

    No, pane Sisa, uz sem toho nakecal dost a tak vam prozatim preju dobrou noc (ale zpivat ten pomalej cajdak pro vas nebudu). Mejte se vsichni moc dobre.

    Roman z Dysneylandu

    OdpovědětVymazat
  4. Překlad zážitků R. Peterky (http://www.beyondorange.org/index.php?page=Thread&threadID=89)

    Mírový summit tisíciletí, 1. část

    Už dříve jsem zmínil, že poslední kapkou k tomu, abych odešel od svÁmího, pro mě bylo, když jsem byl spolu s ním na Mírovém summitu tisíciletí náboženských a duchovních vůdců v srpnu 2000. Nebyl vybrán mezi řečínky, ti seděli v prvních řadách. Jakkoliv se snažil zmanipulovat věci tak, aby mohl sedět blíž nebo se dostat na pódium, nakonec měla své slovo ochranka a pořadatelé z OSN. Čím méně úspěšný byl, tím více byl z toho naštvaný. Připojil se ke skupině dalších indických guruů, někteří z nich měli slavná jména, někteří byli (aspoň pro mě) neznámí. Chodili jsme od jednoho ke druhému na jídlo nebo na návštěvy. Na konferenci se toho přihodilo mnoho, ale teď bych chtěl mluvit jenom o dvou událostech, které jsem tam s ním zažil.

    SvÁmí nám řekl, že půjdeme na audienci ke guruovi se jménem zadrhávajícího Šivy (?), který byl velmi známý v USA. Předtím jsem si o něm nějaké informace přečetl, a tak jsem byl zvědavý, jaký bude, až ho poznám osobně. Nakonec jsme se dostali k jeho pokoji a museli stát ve frontě. I svÁmí. To se mu opravdu nelíbilo, ale neměl na výběr. I další z jeho společníků - guruů - v té frontě stáli. Po chvíli jsme se konečně dostali do místnosti. Na posteli seděl známý velký guru, smál se, všechny vítal a já jsem poprvé v životě viděl svÁmího, jak se dotýká něčích nohou (kromě nohou jeho mistra, samozřejmě). Přišlo mi to legrační a měl jsem z toho jakýsi pocit uspokojení. Guru měl kolem sebe asi tři krásné asistentky, prověřoval něco v počítači, pak něco diktoval jedné z asistentek, byl to stejný důvěrně známý obrázek, který jsem tak dobře znal se svým svÁmím na posteli. Nuže, tentokrát seděl můj svÁmí v první řadě se svými kamarády - svámími - na zemi kolem postele, druhá řada byla pro nás, otroky kamarádů svámíů. Nikdy předtím jsem neviděl svého mistra chovat se tak pokorně :). Když jsme vyšli z místnosti, svÁmí se na nás podíval svým slavným pronikavým pohledem a řekl: "Politika."

    Další noc jsme byli pozvaní na jídlo k jednomu z jeho kolegů - svámíů, o kterém jsem nikdy předtím nic neslyšel, ale později jsem zjistil, že v Indii byl slavný a že se tam o něm říkalo, že sexuálně zneužíval své žačky, jak příznačné... Přišli jsme tedy na místo večeře - konala se mimo hotel, kde jsme byli ubytovaní, bylo tam mnoho lidí a my jsme seděli u stolu s naším svÁmím a jeho kolegou. Náš svÁmí a on se hned zkamarádili. Bylo to velice přátelské, sladké řeči, komplimenty létaly přes stůl. Seděl jsem tam a pořád jsem měl v hlavě, co nám cestou tam svÁmí říkal o tomto svém kolegovi: "Zabil svého mistra, aby získal ášram. Mistr už byl starý a on mu pomáhal se vykoupat v řece a když ho mydlil, tak ho utopil. Podíval jsem se asi tři lidi od sebe a je to on, mistrovrah. Netuším, jestli ta vražedná část příběhu byla pravdivá, ale nám otrokům dala příležitost mezi sebou vtipkovat a uvolnit stres: "Hej, až bude u tebe, dávej si pozor na mýdlo, co má v ruce!"

    Tato příhoda a další věci mě tak znechutily, že jsem si nakonec řekl DOST! Nebyl jsem jediný otrok, který tam byl. Bylo tam pár dalších a taky viděli většinu z toho, co jsem viděl já. Zjevně si tehdy našli způsob, jak všechno ospravedlnit světlem velikosti našeho mistra. Jenom doufám, že dnes už to chápou jinak.

    OdpovědětVymazat
  5. Díky, šíšo, zrovna jsem to chtěla přeložit (:))
    Admin

    OdpovědětVymazat
  6. Pavel:
    Šišo, jsi skvely, dik za preklad :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Pavel:
    Romane, co swmai? Troufne si priject znovu do Evropy? Anebo se jeste porad boji sve karmy?

    OdpovědětVymazat
  8. Tezko rict. Zatim je , jak jsem slysel v Indii po ponekud nemastne a neslane ceste do Australie a lidi ho tam jezdi navstivit. Ja si myslim, ze vsichni jen doufaji, ze nas to vsechny prestane bavit a zivot bude jako driv, plny lasky a zaricich oci. Problem je, ze i kdyz to by se stalo, zivot uz nebude jako driv. Spousta lidi, i tech co jsou jeste na jeho strane, si je vedoma, ze tam neco smrdi. At uz veri na karmy nebo ne (tezko tomu verit kdyz pomyslime na vsechny ty karmy, ktere si na sebe vytvoril a najednou ho tak sokovali), jedna vec je jista. V Indii se citi nejbezpecneji z mnoha duvodu. Tam ti jeho provereni lide nekrici, ze cisar nema saty, a to mu vyhovuje. Akorat penez asi ubyva anebo alespon nepribyva tolik kolik by potrebovat. No to neni nas problem. Mohlas by s tim ta "karma" mit neco co cineni? Co si myslite?

    Roman

    OdpovědětVymazat
  9. Zatím asi zůstane v Indii, jezdí tam za ním ti nejvěrnější, co mu chtějí ukázat, jak za ním stojí-např. polovina pracovníků nejvýdělečnějšího jogacentra v Evropě tam teď je s ním. A k tomu se tam pořádají pro nadšence prastaré svatby (to taky něco hodí). A sem pošle akorát svého vícegurua, v létě to už zkusil. Příště třeba v doprovodu svého "synka":) Až zjistí, že mu už právně nic nehrozí a že se odpůrci unavili, tak pak přijede jako vítěz. Zatím asi nechce upozorňovat na skandál svým příjezdem, neví, co má protistrana v plánu (asi si ani nemyslí, že by mu to prošlo jen tak.....)Tak to nechá trochu vyhnít. Snad se unavíme, že? :)

    OdpovědětVymazat
  10. Mne se zda že svami spis vyckava. Je ale citit zmatek a asi ted nevi co dal. Puziva taktiku vyckavani. Penez mu bude ubyvat - to rozhodne. Je otazkou jakym smerem se rozhodne jit dal. Priklanim se variante ze asi zustane v "jistote" (v Indii), kazdy zbabelec to dela podobne. Ale "Boží mlýny melou pomalu, ale jistě", takze svami nema sanci tomu uniknout a on to velice dobre vi. Otazka je pouze casu.
    Pavel

    OdpovědětVymazat
  11. Je otázka, jestli vůbec teď používá nějakou taktiku, jestli spíš nejde o to, že bylo uraženo jeho božské sebevědomí a on není schopný být v kůži obyčejného smrtelníka (kterým je). Asi trochu zmatený bude......

    OdpovědětVymazat
  12. Taktiku může zvolit, jakou chce, ale ČAS, dámy a pánové, je jeho úhlavním nepřítelem: 3 by – pasy, diabetes, těžce rozkolísané řady věrných, možná už podaná trestní oznámení (i kdyby je vyhrál, bez publicity se to neobejde). A sidhi jsou jen nefunkční slovní hříčkou. Rozjeté projekty, některé hodně megalomanské, na jejichž dokončení, ba ani údržbu, nejsou finance. Ani na jeho akce už nechodí davy, lačné „poznání“.
    Pokouší se vysílat své „apoštoly“ i do zemí bývalého Československa, ale zvolil dost nešťastně toho trpaslíka z Hamburku, který si říká Gadžanand. Pořádají s ním místní pobočky různé akce, ale návštěvnost je mizerná. Vdovy, zhrzené rozvedené letité krásky, chlapi „k ničemu“, sem tam nějaký ten mentálně postižený. Žádná mladá krev se nehrne. On má ten trpaslík pověst politického a duchovního turisty: Byl německým komunistickým předákem, potom čelným spoluzakladatelem Svazu německým maoistů, ženit se chtěl, vzápětí si to rozmyslel a stal se sádhuem z profese… Ve Střílkách na semináři, v době sucha (kdy se hodně šetřilo s vodou), si 3x denně dával velmi vydatnou sprchu. Ta voda by stačila i pro 30 lidí. Měl jsem co dělat, abych mu nevynadal. Německy umím i klít.

    OdpovědětVymazat
  13. na "gurua" bych se vyflákl. důležité je co zasel. tento systém se dere do akcí pořádaných oficiálními-státními institucemi. nejúčinnější je upozornit tyto orgány na praktiky, které tento systém zneužívá, jde vždy o zmanipulování mladých. tak už to chodí, někdo se učí vlastní zkušeností a nepoužívá rozlišení intuitivního-vibračního vědomí. pak si tím ale musí projít, což bývá zkušenost k nezaplacení, ale je zbytečná. hodně toho bylo zaseto do myslí oveček, a je zde určitá setrvačnost zvyku. Falešný guru především odvádí vaši pozornost od vašeho duchovního růstu, o to jde především.

    OdpovědětVymazat