pondělí 12. září 2011

Psycholožka o obětech zneužití v duchovní sektě



pavitra, 10. září 2011

Velká novina a radost pro nás, Romanovy spolubojovníky.
Ve slovinských novinách – Primorske novice (hlavní noviny jihozápadní oblasti Slovinska, kde sídlá 3 z 11 slovinských skupin JDŽ) byl publikován dlouhý článek nazvaný „Revoluce v království gurua“ s podtitulem „Skandál mezinárodních rozměrů otřásá jógovou asociací“.
Článek je dlouhý a vyčerpávající, obsahuje mnoho detailů, jmen a oficiálních prohlášení ... a celý příběh. Kdyby to neudělal nikdo jiný, pokusím se vám ho přeložit později. http://www.primorske.si/Priloge/Sobota/Upor-v-gurujevem-kraljestvu.aspx
Jsou nějací slovinští dobrovolníci, kteří by mi pomohli?
V každém případě, nejlepší částí je interview s Ulrike Schiesser o obětěch zneužití v duchovních sektách. To jsem pro vás přeložila.
Užijte si to!

Guruovo sperma je nádherný dar. Proč z něj nemám radost?

Ulrike Schiesser, psycholožka a terapeutka Federálního oddělení pro náboženské sekty ve Vídni sbírá informace o duchovních skupinách a varuje veřejnost před možnými nebezpečími. Pokud ji některý ze členů kontaktuje, poskytne mu rady a profesionální pomoc.

Otázka: Velmi dobře znáte případ slovinské žákyně, která obvinila gurua JDŽ ze sexuálního zneužití. Myslíte, že kdyby její případ nebyl příliš starý, mohl by jít k soudu?

Odpověď: Rakouské právo zakazuje sexuální kontakty mezi lidmi ve vztahu závislosti. To se vztahuje na lékaře, psychology, psychoterapeuty, kneží a také duchovní vůdce. I dobrovolný sexuiální vztah mezi duchovním vůdcem a jeho oddanou je trestný čin.
Myslím, že pan XXXX patří do této kategorie. Proto se domnívám, že v Rakousku by se tento případ jistě dostal před soud. Nicméně výsledek by byl nejistý. Problémem jsou důkazy.

Otázka: Může být problémem i důvěryhodnost obětí, protože ty jsou často obviňovány, že jsou bláznivé?

Odpověď.: V případě dospělých žen je obtížné uvěřit, že vztah byl vynucený. Ale v sektách je rovnováha moci dost zvláštní. Role gurua v JDŽ je podobná roli otce rodiny. Členové skupiny jsou na něm závislí. Věří, že má nadpřirozené schopnosti, že může číst jejich myšlenky, konat zázraky , atd.... Že je může osvobodit od špatných karem nebo je může potrestat. A nejen v tomto životě, ale i v příštím.

Komentář novináře: Oj oj ...

Vím, že to mmůže znít podivně. Ale na počátku je guru příjemný muž, otec, jakého by každý chtěl mít. To je důvod, proč – krok za krokem – jste ochotni přijmout od něj cokoli. Jestli chcete být dobrým žákem, musíte věnovat spoustu času meditaci, zpěvu, setkáním.
Někteří z lidí dokonce nechtějí mít děti, aby mohli věnovat veškerou energii svému guruovi. A protože guru je pro ně jako bůh, cítí se při tom velmi dobře.

Otázka: Kdy pro oběti začíná proces uzdravování?

Odpověď: Když jim někdo doopravdy naslouchá. Oběti říkají, že se velmi snažily mluvit s někým o své zkušenosti, ale nikdo je nechtěl poslouchat. Byly zmatené. Nechcete, aby váš otec byl váš milenec. Ale když máte pochybnosti o guruovi, jste špatný žák. Cokoli dělá, je správné. I když mě bije, osvobozuje mě od mé špatné karmy. Pravděpodobně si to zasloužím a později z toho budu mít nějaký prospěch. Pokud ne v tomto životě, tak v příštím.

Otázka: Proč oběti zůstávají ve skupině další léta? Proč prostě neodejdou?

Odpověď: V případech zneužití je to úplně normální, zejména pokud je obětí dítě. A ve skupinách jako JDŽ se jedná o maskovaný vztah otce a dítěte, a proto sexuální zneužití je jako incest. Oběti cítí, že to, co se děje, není správné, ale nemohou odejít.
Guruovo sperma, které jsem musela polknout, je nádherný dar. Proč z něho nemám radost? Pravděpodobně je něco špatně se mnou. Osoba je naprosto připoutána ke skupině. Představte si strom, který má jen jednu větev a na té sedíte. Prostě si ji nemůžete podříznout. 

Otázka: Jak byste definovala sektu?

Právní definice neexistuje. Politická strana nebo fotbalový klub mohou být také sektou. V duchovních skupinách je skupinová dynamika ještě ničivější. V sektách lidé věří, že vůdce má absolutní pravdu a že svět je bílý a černý. Vy jste dobří a ostatní jsou špatní. Máte pocit, že jste zvláštní. Taková skupina pro vás může být nádherná.
To je důvod, proč pracujeme s jednotlivci. I v JDŽ jsou někteří lidé velmi šťastní. Nemají zlé zkušenosti se svým guruem, nebo se jim nezdá, že je to špatné. Přesto je mnoho lidí, pro které může být sekta velmi nebezpečná.

Otázka: Například?

Jedna z reakcí v takových skupinách – jak můžeme vidět v JDŽ – je, že členové odsoudí ženy, řeknou, že jsou proti swAmimu nebo bláznivé nebo že lžou nebo že je to všechno velké spiknutí. Sekta není společnost, kde lidé reagují racionálně. V sektě každá drobná pochybnost o mistrovi představuje nebezpečí pro celý systém. Nemůžete obvinit Boha, že něco dělá špatně.
Žáci věří, že guru je asexuální bytost. Že nemá tyto potřeby. Proto když s někým spí, je to proto, že chce udělat pro něj něco dobrého. I když někoho znásilní, je to dobré, protože z něj odnímá zlou karmu. Není zde prostor pro pochyby. Guru má vždy pravdu. Proto ženy, které mluví proti němu, musí být bláznivé. Nebo alespoň zlé. Následkem toho jsou lidé k obětem neuvěřitelně krutí. Mnohé z obětí se ani nesvěří, protože  vědí, co by je čekalo. Až teď, když se některé z obětí spojily díky Internetu, dostaly odvahu promluvit i další.


1 komentář:

  1. Děkuju za tento rozhovor a za jasné, srozumitelné odpovědi Ulrike Schiesser.

    OdpovědětVymazat