sobota 17. prosince 2011

Ukázka typického myšlení těch, co zůstávají v JDŽ

Následující (trochu zmatený) výlev přišel do komentářů. Durgadéví je si vědoma, že v JDŽ není všechno v pořádku - viz "otřásl vám iluzí, a nejenom vám...", ale zůstane tam za každou cenu, protože kdysi bylo vše v pořádku.
Připomíná to syndrom týrané manželky. Manžel ji sice bije, ale ona od něj neodejde, protože kdysi to přece bylo s ním pěkné. Radši to bití už nějak vytrpí, protože daleko horší pro ni je nejistota, co by bylo, kdyby ho opustila...
Jinak si cením, že Durgadéví vůbec zabrousila na tento blog, který má sektou přísně zakázaný ... díky za odvahu. A když se ukáže, že ji za to okamžitě nepotrefila těžká rána osudu, dostanou třeba odvahu i jiní ...
-sid-


"Kecy, kecy,kecy.... Jaké hranice stanovým takové jsou. Co se týče soukromého života. Pokud nebudu chtít tak mě nikdo nemůže donutit k něčemu co nechci. Sex, peníze,myšlení.... Nezdá se mi, že by v JDŽ byli hlupáci. Všechno je předci v nás. Jaký život si vytvoříte, takový máte. Jestli se chcete nechat zotročit,tak je to Váš problém.Jestli jste někoho bezmezně poslouchali, tak je to Váš problém. Bůh Vám dal mozek máte volbu. Swamiji má také svoji karmu. Každý čin má svůj následek. Jsem žačka Swamijiho,a zůstanu. Pokud bude JDŽ existovat budu tam chodit.Protože cvičení jógy je úžasné.Ceny ve Střílkách nejsou předražené.A načerpám tak vnitřní klid v tomto světě. A je mi Vás líto, nejdřív takový fanatici ze Swamijim a teď proti němu. Já vím, že Vám otřásl vaší iluzíí o něm, a nejenom Vám.Ale pořád jste jedineční, tak na sobě pracujte, vždyť ve Střílkách jste si uvědomovali to dobro co je ve Vás, tak proč si to kazíte.Durgadevi"
Uživatel Anonymní k příspěvku Mahešvar alias obchodník v 10:46


21 komentářů:

  1. Velmi typický alibismus......Pokud je problém, můžou za něj jen ti, co nepochopili svatost a velikost gurua sekty. Zajímavý je důsledek logiky téhle ženy-v podstatě si může vůdce sekty dělat cokoliv-vždycky se to dá okecat, že jde o skryté učení.......
    Milá Durgo, život není jen v našich rukou, nejde jen o důsledky našich postojů, to je jen alibismus krajních liberálů. Postoje a volby jsou častokrát důsledkem, ne příčinou.....To, že necháme oranžové podvodníky propagovat bez odporu teokratický feudalismus znamená, že připravujeme terén pro návrat těhle časů ve vší parádě-nevolnictví, vysoká dětská úmrtnost, svévole feudálů a pod. I to to zde jde. Akorát člen sekty s jeho klapkami na očích vidí: prima čas ve Střílkách, Bůh v lidské podobě a já ho poznala, osvícení na dosah a pod. Ne, milá Durgo, tenhle oranžový chlápek si nemůže dělat, co se mu zachce. Jeho pohádka, se kterou vládne vašemu rozumu je u konce. Není to Bůh, ale jen chlap, co má rád moc.......a o tom je třeba psát a mluvit. Vaše apely na staré dobré časy ve Střílkách jsou od věci. Ty časy byly založené na přetvářce a lži. To je vše...... Juckes

    OdpovědětVymazat
  2. Doporučuji všem „tolerantním“ přečíst si páteční přílohu Lidových novin (16. 12. 2011), v ní pak článek „Zapomenuté vdovy“, str. 16 – 22.
    Alespoň zkráceně:
    Vdova v Indii přináší rodině smůlu a neštěstí. Ony jsou vlastními syny vykázány z domu. Jsou to ženy doslova bez identity. Odcházejí do útulků, např. do Varanasí, Vrindavanu, nebo některého z dalších tzv. poutních míst. Tam jich žije ve velmi mizerných podmínkách velké množství. Palandu v ubytovně mají zdarma, vláda jim platí v přepočtu 224,- korun měsíčně. (Není to překlep). To má stačit na stravu, hygienu apod. Praxe v těchto „vdovských ášrámech“ je taková, že vdovy jsou tam běžně správci o tento příspěvek okrádány a hromadně znásilňovány… Živí se žebrotou a denně se modlí za brzký odchod z tohoto světa. Hygiena? Každodenní koupel v řece, kde je počet fekálních bakterií překročen 9 200 X (než dovolují indické – velmi benevolentní normy…). Nutno podotknout, že vdov žije v Indii 50 milionů! O nic lépe na tom nejsou ani ženy bezdětné. Ty tam končí také.
    Mizerně jsou na tom také ženy, které nepřinesly do domácnosti předpokládané věno. Velmi často je jejich muži (guruové) polijí benzinem a zapálí… (Úmrtnost žen při „špatné“ manipulaci s benzinovým vařičem je vysoká). Zajímavá je i statistika úmrtí novorozenců: Mnohonásobně častější je u děvčátek, než u chlapců. Náhoda? Nebo hinduistická tradice?
    NÉMĚL BY „PÁN VESMÍRU“ ZAMĚŘIT SVÉ ÚSILÍ RADĚJI K VLASTNÍ ZEMI???
    Pokuste se toto říct někomu ze sekty: Budou si zacpávat uši a křičet, že nechtějí slyšet „negativní věci“. Tak ať si raději opakují do nekonečna tu svoji mantru, protože nedostane – li se jim mókši v tomto životě, nepochybně se zrodí ve svaté zemi Bherat, a pak lehce realizují.

    OdpovědětVymazat
  3. Příčina toho proč je Indie tam kde je, je popsána v tomto filmu:
    http://www.reformy.cz/zpravy/film-john-stossel-%e2%80%93-co-rozhoduje-o-prosperite-statu-a-jeho-obyvatel/

    OdpovědětVymazat
  4. K filmu:
    Je lákavé sklouznout ke zkratkám typu: více svobody podnikání = lepší životní úroveň. Do jisté míry to tak navenek může vypadat, ale každá legrace něco stojí. Všechny abstrakce bohatství - akcie, peníze, atd. - získávají svou cenu pouze ve vazbě na skutečné zdroje - lidskou práci, suroviny atd., jinak jsou to jenom bubliny, které po čase rády praskají. Bohatství nevyroste z ničeho, ale spotřebovává skutečné zdroje. Hong-kong, zmiňovaný ve filmu, nebohatne ani tak kvůli svobodě podnikání (i když bez ní by to nešlo), ale spíš ze svého přirozeného postavení obchodního mostu mezi Čínou a západním světem. Sám o sobě by nezbohatl, své bohatství těží z miliónů chudáků v čínských továrnách.
    Kam vedou všechny ty deregulace a omezování role státu vidíme v Evropě. HDP roste a zároveň průměrná životní úroveň klesá. Bohatí bohatnou a chudí chudnou, což není projev nějakého lidského selhání, ale naopak nutnost vycházející ze samé podstaty volného trhu a omezování role státu. Svoboda je skvělá věc, dokud to není svoboda okrádat ostatní.
    Žádná deregulace podnikání myslím nepostaví Indii na nohy - kde nic není, ani smrt nebere. Negramotné vdovy nezačnou z ničeho nic zakládat prosperující podniky a na kousku suché půdy, kde stěží hospodařili sami rodiče, se neuživí jejich dvanáct dětí. Když stát ustoupí, tak se bohatství nejspíš jenom rozdělí ještě méně spravedlivě než dosud. Jenže indičtí chudáci už si opravdu nemohou dovolit zchudnout ještě víc.
    Samozřejmě není sporu o tom, že přehnaná byrokracie a z ní pramenící korupce Indii opravdu brzdí. Ale pořád je to myslím lepší než džungle nijak neregulovaného hospodářství. Naopak by zde myslím prospělo více státu - hlavně investice do vzdělání a do vykořenění všech těch bludů popsaných o příspěvěk výše.

    OdpovědětVymazat
  5. Více státu jsme již zažili. A po několika desetiletích jsme řekli v roce 89, že to již nechceme. Stejně tak je otázka času nežli to stejné řeknou svému socialistickému státu indové.
    Kapitalizmus a anarchie jsou dva odlišné pojmy.
    Ani jedno jsme zatím nezažili.

    OdpovědětVymazat
  6. V podstate každé ľudské spoločenstvo nie je tvorené homogénnou masou anonymných členov davu, ale niekedy i samostatne mysliacimi bytosťami, ktoré do spoločenstva prišli naplniť svoje individuálne zámery. Ale ak by som si dovolit trochu generalizovať, v členoch JDZ by sa dali identifikovať niektoré charakteristické povahové črty, cez ktoré sa v organizácii vytvára určitá hierarchia.
    1.Tvrdé jadro: Netreba zabúdať, že sektárske myslenie týchto ľudí je spravidla i potvrdené nejakými osobnými zážitkami, ktoré si títo ľudia vykladajú ako dôkaz božskosti gurua, jeho schopnosti trikaldarši, schopnosti uzdravovať a podobných zázračných kvalít (ak bude vytvorený pozitívny blog JDZ, takéto zážitky tam určite budú prezentované). Spravidla zastávajú i nejaké pozície v štruktúrach JDZ ako organizácie alebo aspoň pozíciu lokálneho gurua so všetkým, čo k tomu patrí. Ich viera v božskosť a jedinečnosť swAmiho je neotrasiteľná a naozaj nezabúdajme, že je podoprená osobnou skúsenosťou (ich interpretáciou osobnej skúsenosti).
    2.Nasledovníci: Táto kategória spravidla nemá osobné zážitky s guruom, ale interpretuje si pod tlakom/inšpiráciou tvrdého jadra niektoré svoje pozitívne zážitky ako zážitky spôsobené guruom a snaží sa vyrovnať sa prvej skupine. Spravidla sú to rovnakí fanatici ako tí prví, ale nie sú v organizácii dostatočne dlho, aby sa prepracovali do prvej skupiny.
    3.Žiaci: Skupina, ktorá je ochotná vo viere v duchovný pokrok, okúzlená príjemnou atmosférou satsangu a charizmou majstra a jeho v podstate pravdivými slovami (viď príspevok Maheš obchodník alebo o magickom myslení) ochotná prehliadnuť i veci evidentne odporujúce zdravému rozumu, sú často pod vplyvom svojho lokálneho gurua, ktorý tieto rozpory vie vysvetliť ako gurulílu a pod. Spravidla sú to ľudia duchovne hľadajúci, ktorí veria, že v JDZ našli to, čo hľadajú.

    Samozrejme toto nie je dostatočne hlboká analýza, len pokus pochopiť, ako v JDZ funguje určitá štrukturalizácia členskej základne a ako je ovplyvňované myslenie žiakov, a prečo má Durga taký uhol pohľadu, aký má..


    A jeden dodatok: veta „Swamiji má také svoji karmu“ trochu odporuje gurugíte a swAmiho učeniu o tom, že guru je nad karmami (žiadna karma sa ho nedotýka)...

    OdpovědětVymazat
  7. 12.34: Nemyslíš to, že guru je nad všemi gunami?

    OdpovědětVymazat
  8. http://www.youtube.com/watch?v=EwwaeSgBrpc&feature=related cca 3:20+

    ak budem mať čas, dohľadám presnejší citát, tuná je to nepriamo, len v tom, že guru môže meniť človeku osud, to je v mojom chápaní to isté, ako že je "nad karmou", pretože osud je určovaný karmou. Samozrejme že je nie len nad karmou ale aj nad gunami :). Nepriamo to bolo povedané viac krát, v príbehoch o oživení mŕtvych a podobných.

    http://www.youtube.com/watch?v=ohaiYVILNEs&feature=related 13:08+
    ešte niečo?

    OdpovědětVymazat
  9. Dík za výbornou a velmi přesnou sociologickou analýzu hlavních druhů členství v jdž. Je tedy otázka, jak došlo těch pár lidí z tvrdého jádra ke svým zkušenostem. Maheš může mít nějaké schopnosti typu tantrika, proč ne, kdo ví, častokrát může jít i o silné chtění, aby to tak bylo, prostě přání otcem myšlenky-a zážitek se dostaví. A zbytek vědom si toho, že u nich se nic nestalo-se o to víc snaží-nepřipustit si žádné pochybnosti-ty jsou zatlačené hluboko do podvědomí-odtud ten fanatismus a nesnášenlivost vůči těm, co si dovolí zpochybnit jejich "Boha"

    OdpovědětVymazat
  10. co tento tzv. guru dělá, je podobným odrazem i v jiných úrovních dění ve společnostech co každý může denně vidět kolem sebe. ať je to duchovno(náboženství), politika,hospodářství, školství atd. je to o rozlišování dobra od zla. takový falešný guru napáchá mnoho škody, protože je to hodně skryté a jemné a je těžké toto odhalovat. tzv běžný občan vůbec neví o čem je řeč. toto zlo se umí dobře maskovat za pravdu-ve jménu boha.dnes je v tom opět velký byznys ve jménu zdraví lidí. snad z toho vyplyne poučení pro budoucnost.

    OdpovědětVymazat
  11. Opět jsem se jen pousmála. Jaká psychologická analýza.Co jsem se vše dozvědela o sobě.(Zmatený výlev a výklad toho co jsem napsala. Dobrý!!!)
    Celý život si vybírám co chci. Chodím kam chci.A Myslím si jak chci. Málokdo mě přesvědčí, že to mám dělat tak jak on chce.
    A i když jsem byla málem znásilněna v sedmnásti, vybrala jsem si, že nebudu! Měla jsem štěstí,že to nebyl vrah. Dnes už bych tady nepsala.
    Proto si myslím,že každý má volbu.A jsou to zkušenosti co jsem napsala víš v prvém komentáři.
    Ale proč se rozepisovat, že někdo řekl to či ono atd...
    No a vidíte nakonec jste lepší žáci Swamijiho, než já.Poslouchali jste co povídá a držíte se toho. Protože já si myslím, že je jen jeden bůh, ten v co dobré věříte.
    A každému se vše vrátí.Toto je pro mě karma.
    Věřím v DOBRO a LÁSKU pokud je toto fanatismus jsem fanatik.
    Pokud je tady někdo kdo nebyl v JDŽ jeho příspěvky jsou bezcenné nemůže vědět o čem je řeč.
    Kdo byl ve Střílkách vícekrát a popírá, že tam není dobrá energie, divím se mu, že tam chodil.
    A kdo tam byl a neví co dál ze sebou, chápu ho,že má potřebu si to tady vynahradit.Chci připomenout, že mluvím sama za sebe.
    Nikdo mi nezakazoval kliknout na stránky.
    Poprvé to sice byl omyl, dnes to byla zvědavost na analýzu:)
    Všemu dávám 3x možnost, takže se sem podívám ještě jednou ( zvědavost)
    Chtěla bych říci těm co byli ve Střílkách, že jsou úžasní. A líbilo se mi jak se k tomu postavili.
    Bez emocí, bez nenávisti a s láskou.
    To,že nejsem na straně mistra, nebo dívek je jen to, že jsem u toho nebyla a nechci nikomu křivdit.
    Proto se to může zdát jako,že pochybuji.
    Varianta 1:(Jen škoda, že první dívky místo těla nedaly radu, že mistr nemůže sklamat tisíce žáků:) a teď nám ukazují jak nás podváděly.
    Varianta 2: Také to může být: Bára Basiková: Byl jí manžel nevěrný s transsexuálem?
    A opět člověk, který umí manipulovat slovem vše může překroutit.Vždyť slovo je jen slovo....

    P.S.
    A děkuji Swamijimu, že mi ukázal cestu.
    HariÓm Durgadévi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. .........
      P.S.
      A děkuji Swamijimu, že mi ukázal cestu.........

      Toto je projev určitého symptomu.Jedni lidé nám říkají, co máme dělat a druzí dělají to, co jim oni řeknou. Málokdo ale dělá to, co sám ví, že má dělat. Cílem není ovládat, nebo být ovládán,protože když vím, nepotřebuji ovládat, nebo být ovládán, protože jsem sám sebou. A právě mysl je velmi ošemetný nástroj, neboť dovede zdůvodnit vše. Děkovat tedy někomu, kdo mě drží v nevědomosti-iluzi je přiklonění se k tomu být stále ovládán.Právě že uvrhnutí do větší iluze nemůže býti důvodem myslet si, že teď jsem se tedy proto dostal na tu správnou cestu, když ta původní byla špatná. A v tom je to nebezpečí.Samozřejmě člověk si musí odpouštět,ale nepravdu nesmí tolerovat. Právě tento web se k tomu postavil dobře, a pokouší se provést nápravu a otevřít lidem oči. Někteří to ale stále nechtějí vidět.

      Vymazat
    2. ....A i když jsem byla málem znásilněna v sedmnásti, vybrala jsem si, že nebudu!.....

      To je chválihodné, jenomže neexistuje jenom tzv. tělesné znásilnění, a k znásilnění dochází na tzv. jemněhmotné úrovni, což někteří vůbec nechápou, že je napadána jejich vnitřní nevinost, cudnost a čistota,(jemněhmotná úroveň) a k tělesnému znásilnění ani nedochází. O to horší je to potom v tom, když se to začne projevovat i v úrovni tělesné. To už pak pochopí všichni, že to není dobré. Tomu napovídá právě to poděkování
      guruovi, jako násilníkovi. V jemněhmotné úrovni je to napadení ale hůře rozlišitelné a je skryté. Proto je důležité vědět o stavu našich čaker, abychom toto mohli v sobě objevit.

      Vymazat
  12. Durgadevi: Začátek příspěvku zní slibně, až po varianty 1 a 2 - tam nechápu, co chceš vlastně říci.
    Durgadevi si dělá vždycky, co chce. V JDŽ si jen myslí, že si dělá co chce. Tam jí totiž nakukali, že chce dělat to, co chce její mistr, aby dělala.
    Tak to dělá.
    Nic ve zlým, je hezký, že ses vůbec ozvala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A v tom to je milý anonyme. Podle sebe soudím tebe.
      Nikdy nebudeš moc pochopit co ti druhý povídá.Jestliže tobě něco nakukali, a ty jsi dělal co ti nakukali, dnes si myslíš,že to dělali všichni.
      Opět píši.Člověk má volbu nemusí bezhlavě poslouchat,ať je to kdokoliv.Pak nemusí ničeho litovat.
      Mě nikdo ničemu nenutil v JDŽ, když jsem řekla ne. Dokonce ani Swamiji.
      A že jsem to ne párkrát řekla.
      Z JDŽ jsem si vybrala to co mě bylo příjemné a z čím jsem se já ztotožnila.
      Proto nejsem zklamaná a nikoho neobviňuji.
      Samozřejmně jako všude i tam byli různí lidé.Ale tam měli snahu být lepší.Naposledy jsem je tam neviděla. Myslím,že přešli sem.
      Já jsem měla štěstí potkat tam lidi, kteří jsou úžastní, a na který se mohu spolehnout.Dodnes jsou to moji přátelé a doufám,že i nadále budou.
      Ale vše je pomíjivé a nic nám nepatří.
      P.S.
      Cvičím kdy chci, modlím se kdy chci,( někdy je to modlitba od babičky, kterou mě naučila, někdy je to Áratí, Očenáš,nebo moje osobní motlitba a někdy vůbec žádná),peníze na dobročinosti rozděluji podle svého uvážení, jak mě srdce velí. A jestli jsou to Střílky, nebo bezdomovec, který je propije vůbec si s tím hlavu nezatěžuji.
      Jsem vegetarián, ale nikoho k tomu nepřesvědčuji,ani nikoho zato neodsuzuji.A jsem ráda,že jsem zas vegetarián, měla jsem k tomu sklony od dětství.
      A vůbec nemám žádné výčitky, když něco nedělám.
      Dodnes nevím co některá slova v sanskrtu znamenají,to co mám vědět mi přijde víckrát.
      Zážitek, kterému můžete věřit nebo ne:
      Když mi dal Swamiji mantru položil na mou hlavu ruku.
      Nevím co to bylo,ale asi hodně velká energie.( Do té doby jsem pochybovala od té doby věřím,že něco existuje.)
      14 dní jsem byla v meditaci a dostávala jsem odpovědi na moje otázky. Vůbec jsem nevěděla,že jsou nějaké čakry a najednou jsem je viděla na sobě v barvách atd....
      Byla v tom jedna chyba nikdo mě na to nepřipravil.
      Přesto děkuji Swamijimu,že mi dal tento dar.A zcela zdarma.
      Vlastně jsem mu dala čokoládu za 24 Kč
      Předtím jsem byla 3x na různém kurzu, kde slibovali,že nás naučí meditovat a vidět auru atd.. za docela dost peněz. Nenaučili.
      Samozřejmě můžete mezi mojimi slovy hledat co tam není,a co je Vám blízké. Nemám ten dar slova, aby všichni tomu porozuměli,tak jak to myslím
      Přeji všem, aby našli svůj klid a mír
      Durgadevi

      Vymazat
    2. ....Zážitek, kterému můžete věřit nebo ne:
      Když mi dal Swamiji mantru položil na mou hlavu ruku.
      Nevím co to bylo,ale asi hodně velká energie.( Do té doby jsem pochybovala od té doby věřím,že něco existuje.)
      14 dní jsem byla v meditaci a dostávala jsem odpovědi na moje otázky. Vůbec jsem nevěděla,že jsou nějaké čakry a najednou jsem je viděla na sobě v barvách atd....

      Toto většina lidí neví, ale existují energie-síly, které jsou vnější, to znamená mimo naše čakrové energetické pole a jsou to síly již někým přežvýkané. Přesto je může vnímat v sobě. Tím je zamění za něco svého a dobrovolně je přijme. Tomu se říká posednutí. Vidět, vnímat energie-kvality, které nám někdo implantoval není žádoucí pro náš vzestup. Vidět neznamená být tím.Vizualizace je opět pohyb mysli ať už je to minulost, nebo budoucnost.
      Přítomnost je ale klid mysli, tedy žádné mimosmyslové vnímání. Mimosmyslové vnímání je škodlivé a zavádějící. Skutečné hodnoty se odrážejí přímo v nás naším životem. Ale nabrat na sebe hrubé síly-sidhy síly, je další iluze.Že člověk něco vnímá ještě není duchovní znak a je ale důležité co vlastně člověk vnímá.Vyvinout si citlivost k jemnějším energiím nic neznamená. Důležitá je kvalita- odraz toho nejjemnějšího.Toto je problém dnešní doby, kdy lidé nedovedou rozlišit síly vnější a svoje, protože ty vnější vnímá také v sobě.
      Tzv. zážitek může vyvolat v člověku dojem, že je někým výjmečným než ostatní,
      pak v sobě ještě více upevní své ego.Toho falešní guruové využívají ať vědomně nebo nevědomně. Protože je to velice jemná záležitost, je to těžko odhalitelné a toto je skutečný problém dnešní spirituality a našeho duchovního života a cesty.Vnímat čakry není podstatné, pokud nerozpoznáme v jakém stavu jsou a co je s nimi v pořádku nebo ne.Opět se tedy dostaneme k tomu správnému umění rozlišování, čemuž se musíme trpělivě učit-tedy skutečně meditovat a žít.

      Vymazat
  13. Milá Durga, skúsim Vám zopakovať jednu vetu z pokusu typológiu členov JDZ:

    3.Žiaci: Skupina, ktorá je ochotná vo viere v duchovný pokrok, okúzlená príjemnou atmosférou satsangu a charizmou majstra a jeho v podstate pravdivými slovami (viď príspevok Maheš obchodník alebo o magickom myslení) ochotná prehliadnuť i veci evidentne odporujúce zdravému rozumu, sú často pod vplyvom svojho lokálneho gurua, ktorý tieto rozpory vie vysvetliť ako gurulílu a pod. Spravidla sú to ľudia duchovne hľadajúci, ktorí veria, že v JDZ našli to, čo hľadajú.

    Predpokladám, že zatiaľ ste vo fáze okúzlenia charizmou majstra a príjemnou atmosférou satsangu, veríte v duchovný pokrok dosiahnuteľný nasledovaním guruvakiam a zatiaľ ešte nedokážete vnímať, že niečo na tom nesedí.. Sám som to kedysi takto cíti a sám viem, ako emocionálne nepríjemná je fáza, keď som začal vidieť, že s JDZ nie je všetko v poriadku, že to prestáva byť o Jóge, ale je to len sekta či kult (našťastie nie úplne zhubný). Ak si zachováte vlastný rozum a vlastné cítenie, skôr či neskôr na to prídete tiež. S vlastným rozumom a vlastným cítením (ak človek nepríjme za svoje vlastné to, čo do neho v JDZ tlačia), sa totiž nedá v JDZ dlhodobo bez vnútorného konfliktu existovať. Potom budete čeliť otázke vysporiadania sa s tým vnútorným konfliktom. Štandardný spôsob u žiakov JDZ je sebaobviňovanie z nedostatočného nasledovania guruvákiam (rozpor mám preto, že málo cvičím, málo sa modlím, nemám dosť šradhy a pod..). Bude na Vás, ako sa s tým vyrovnáte.
    Buď o tom prestanete rozmýšľať a stanete sa fanatikom, alebo budete v JDZ dlhodobo trpieť vnútorným konfliktom a sebaobviňovaním (i viac ako 10 rokov) alebo spravíte radikálny rez a z JDZ odídete. A možno nájdete nejakú inú cestu:)Veľa šťastia!

    OdpovědětVymazat
  14. Tak se ještě začneme hádat mezi sebou a podsouvat si názory a myšlenky...Moc vás všechny zdravím. do Střílek jsem jezdila 15 let. Ze Swamijiho slov jsem si brala k srdci hlavně ty, že guru je uvnitř nás. Po obdržení mantry se mi při jedné meditaci zjevil Swamiji, byla to velmi silná zkušenost, žádná moje myšlenka. No, teď se ukazuje , že je taky člověkem z masa a kostí a nedělá vše dobře. Přeji všem, co zažili nepříjemnou zkušenost, aby ji dokázali přetvořit na hluboké pochopení. Vše má rub a líc. Myslím, že končí doba velkých guruů, nastává čas, kdy se máme naučit řídit se podle vnitřní autority a ne podle vnějších, ať už je to guru, partner nebo farář. Přeji nám všem hodně lásky a moudrosti. Katka Kohoutová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ....se mi při jedné meditaci zjevil Swamiji, byla to velmi silná zkušenost, žádná moje myšlenka........

      V tom to je! V nepochopení. To zjevení právě že JE myšlenka. Myšlenkou není jenom vzpomínání nebo plánování, ale také emoce, obrazy, vize, vize čaker, atd. Proto si myslíte, že to zjevení není myšlenkou, ale to JE myšlenka, to znamená pohyb, stav bezmyšlenkového vědomí je absolutní klid mysli-nepohyb. Protože svědek je vědomí a to může vnímat vše, tedy i ty myšlenky. Toto čisté vědomí je aspektem klidu. Jeho dynamická podoba je pozornost. Tu buď zvládáte, nebo ne. Vaše pozornost je tedy ovládnuta vizí, kterou Vám vložil s vaším souhlasem guru do vašeho jemněhmotného systému čaker a je to Vaší připoutaností. Dá se toho zbavit.
      Čemu věnujeme pozornost(jaké uznáváme hodnoty), to žijeme. Pokud tomu nebudete věnovat pozornost, a budete neustále v pozici nestranného svědka, pak tyto vize zmizí a vaše mysl se vyčistí. Nestrannost je to nemyšlení, tedy správná meditace.Vizualizace a ztráta vědomí sebe je špatná metoda.Nejlepší intuice přicházejí z přítomnosti-nevědomí. Tedy né z podvědomí-minulosti, nebo nadvědomí- budoucnosti.Pravda přichází z kolektivního vědomí Átman - Brahman.Špatné způsoby meditace způsobují jako drogy závislosti a iluze. Nesmíme k tomu přistupovat bezhlavě, bez pochopení, jinak je to další slepá ulička.

      Vymazat
    2. Anonymu 22.1., 03:39
      Vize mí známí rádi uvádějí jako jediné argumenty pro cokoliv. Mám respekt k jejich "osobní zkušenosti", proto je vpodstatě nemožné tomu rovnocenně oponovat. Je zbytečné vysvětlovat, že jsem také cosi "pocítila, zažila", ale dívám se na to s nadhledem (nebo spíš při zemi?) Snad Vás neurazí, když já - kritik oficiálního proudu, napíši, že mě Váš příspěvek potěšil, protože tento Váš pohled je i mým.

      Vymazat
    3. ad ufo-vizí samozřejmě se dá odpálkovavat-dělat chytrýho v čemkoliv. ale samozřejmě že vše je vizí dokud si skutečně neuvědomíme kým doopravdy jsme. bylo to myšleno tak, že není jedno jakou cestu použijeme. chtěl jsem poukázat na to v čem je mýlka našeho názoru. Samozřejmě každý má ten svůj zážitek a o to tady ted nejde.jde o to odkud ta "vize" přichází a jestli nás vede ke zdroji, nebo je v tom něco jiného.proto jsem zminoval ten postup svědka bez myšlenek v meditaci. v tomto stavu můžeme vnímat ducha svého-kundalini a ne ducha někoho jiného-"nemocného". možné to samozřejmě je, ale to je právě zavádějící, protože problém doby je, že jiné projevy-zážitky jsou zaměnovány za projev kundalini, která nám ukazuje v jakém stavu je náš duchovní, potažmo emocionální a fyzický stav naší bytosti. to už není vize, ale zkušenost sebepoznání které nám dává vědomí kým skutečně jsme nebo nejsme.viz tento veb, který názorně ukázal, do jaké iluze-vize může člověk upadnout, a jak je to jemné a nebezpečné špatně pochopit něco co má hodně jemnou úroven a tím o to více je to skryté. projevy tepla jsou nerovnováha, projevy chladu je projev momentálně v pořádku. Naučme se správně rozlišovat, co je moje a co je vnější.
      to nás ochrání před falešnou iluzí, která nevede dál, takže vize a vize nemusí být totéž a o to mě šlo.přeji všem hodně zdaru a vizí, které vedou k cíli, nebo začátku- at si každý vybere podle "svého vkusu".

      Vymazat