čtvrtek 22. prosince 2011

Mahéš, duchovní poznání a ego

Velice tleskám tomu, co napsal přede mnou Karel. Souhlasím, že je třeba se poučit ze zkušenosti a pokračovat dál svou cestou. Já si teda pokračuju bez JDŽ už asi šest let, takže mě zarazilo, že se mě letos na jaře po takové době dotklo odhalení svámidžího činů, natolik, že jsem začala psát tenhle rozhořčený blog... Nejspíš jsem byla naštvaná na sebe, že jsem se nechala oklamat více, než jsem tušila. Jenomže, musím taky upřímně přiznat, že to byl právě Mahéš, kdo mě přivedl k prožití záblesku hlubokého vesmírného zdroje/věčnosti/prostoru/ticha/pravdy/Boha nebo jakkoli to kdo chce nazývat.


Pamatuji, jak mě fascinovalo, když zazpíval ÓM a pak mluvil třeba dvě hodiny, a bylo mi čím dál jasnější, že to není z jeho hlavy, a že jeho ústy mluví nějaký hluboký zdroj. Já byla jedno ucho, a ostatní taky (pokud nespali). Snaha pochopit, co to z něj mluví, mě k němu přitáhla. On nepochybně měl/má schopnost napojení na nejhlubší vesmírný zdroj a je schopen předávat jeho inteligenci. Byl to první duchovní učitel, u kterého jsem si uvědomila záblesk poznání, že tento zdroj existuje ...

Ovšem, tuhle schopnost má mnoho lidí, nejen duchovní vůdci, ale třeba i umělci, když tvoří, tak tvoří ze spojení s oním zdrojem - ale když zrovna netvoří, tak jsou odpojeni a chovají se jako normální nevědomí lidé ovládaní egem.

Takže Mahéš sice má spojení se zdrojem, ale není napojen stále (i když předstírá, že ano), a když není napojen, chová se tak, jak mu vládne jeho ego, které má slušně vyvinuté. To se vůbec nevylučuje. A to jeho chování pocházející z ega mě od něj po několika letech zase odpudilo, protože ho jaksi začalo být na mě moc.

Domnívám se, že v poslední době mu ta schopnost napojení při veřejném projevu občas selhává. Už ho sice neposlouchám, ale třeba mě zajímal rozhovor ve Vancouveru, když se ho ptali na zneužívání - tam je znát, jak blekotá ze své hlavy ... I dříve sem tam blekotával ze své hlavy, zejména když vykládal indické eposy a omílal dokola pořád stejné historky, nebo radil ohledně zdraví... Ale střídal to se skvělými duchovními projevy, a ty dokonce jednoznačně převažovaly.

On si moc dobře uvědomoval, že jeho zbožňování mu přerůstá přes hlavu, a vzpomínám si, jak si tak jednou mluvil mimo mikrofon, že neví, co s tím má dělat, že tolik lidí na něm visí, že už toho má dost, že asi zůstane v Indii, že se mu to vymyká z rukou.

A několikrát, ba mnohokrát, co pamatuju, byl k nám naprosto upřímný, nevalil do nás pohádky, ale vytasil čirou pravdu ohledně osvícení/realizace nebo jak tomu chcete říkat. Jediná možnost, jak to udělat, je teď hned, na nic nečekejte, nic neodkládejte, čas vám nepomůže, ani modlení/cestování/klanění. Vzdej se všeho a užívej. Nebo jinak řečeno, Přijmi vše a užívej. Jenže málokdo tomu porozuměl, většina si pořád myslí, že osvícení přijde někdy s časem ... ale Mahéš byl v tomhle upřímný, on nám to říkal na rovinu. Ale když jsme teda nebyli schopni rozumět a nedali si říci, tak to s námi táhnul dál, jak uměl ....

Prostě, my, co jsme k němu přišli, jsme tu zkušenost s ním a s kultem potřebovali, a vzali jsme si tolik poučení, kolik jsme měli. Já jsem si z jógy určitě vzala hodně. A někteří tu zkušenost stále ještě potřebují, a myslím, že i přes naše varování si ji stejně musejí prožít. I rodiče by rádi uchránili své děti špatné zkušenosti, ale nebývá to nic platné, děti si to musí prožít samy.

Jinak myslím, že Mahéš se v Evropě už neukáže, leda snad inkognito, ale to nezabrání kultu v dalším dlouholetém trvání. Podobné kulty, jako kult Sai Baby, který prokazatelně sexuálně zneužíval žáky i žákyně, nebo Maharišiho, který kázal celibát a sám v něm nežil, mnoho let po jejich smrti pokračují ... jejich příznivci to prostě potřebují pro svůj duchovní vývoj, potřebují si to protrpět, a my (aspoň částečně) vidoucí to nezměníme, je to jejich život. 


Uvědomuju si, že je to moje ego, které se mě snaží udržet při pocitu nespokojenosti, viny a obviňování někoho jiného. To je prý první krok k jeho oslabení a postupné likvidaci. Tak doufám, že to nebude dlouho trvat a tuhle záležitost budu schopna navždy odložit. Totéž přeju všem ostatním (ale jestli to nechcete odložit, nebojte se, nikdo vám to vzít nemůže, vaše trápení vám zůstane tak dlouho, dokud ho budete potřebovat/chtít.)

-sid-


1 komentář:

  1. Já bych možná byl trochu kritičtější k Mahešovi-ano, nějaký magnetismus u něj fungoval (je otázka, do jaké míry v tom hraje roli projekce a očekávání žáků....), ale jeho přednášky byly hlavně dobré divadlo. To umí hodně Indů, je to tam velmi rozšířené (mytický byznys). Tvářit se uvolněně a mysticky vědoucím způsobem ala Rishi (to mu na veřejnosti mimo jdž moc nešlo) a tlachat pořád o tom samém (používat myšlenky předchůdců), vědět, že si nikdo netroufne cokoliv zpochybnit, být v kroužku těch, co věří, že je Bůh, stejně se všichni už před jeho příchodem naladili zpěvem- no, zas tak mystického tam nic nebylo. Ano, zpíval impozantně om a pak často špatně nějakou mantru. Pak to primitivistické pojetí duchovních nauk slovy automechanika (co jsme pokládali za znak toho, že to má "v paži")
    když si vzpomenu, že jakmile vyšel na veřejnost (Lucerna), tak byl nervozní a byl schopný mluvit jen stále to samé....nepřijde mi to tak, že nějaké poznání převažovalo.....
    Máš pravdu, že nemáme šanci někoho probudit ze sna-kdo chce kouzelného dědečka, bude ho mít, i kdyby Maheš pil a kouřil-to víte, lila mistra.....
    Jen je dobře, že pro ty, co už mají pochybnosti a zdravý rozum se zas hlásí, jsou tu takové stránky-aby viděli, že v tom nejsou sami a že otázky si klade víc lidí........dík za to, Side :)

    OdpovědětVymazat