pondělí 12. prosince 2011

Lila Amrit - uctívání orientální legendy

Námět k diskusi: Prosincový zpravodaj YIDL uvádí článek O životoch svatých a zmysle písania biografii od Milana Šišmiše.
http://yogaindailylife.org/images/articles/2011/2011_12/doc/Lila_Amrit_article_SLOVAK.pdf
Není mi přesné jasné, "co tím autor chtěl říci", závěry článku jsou jaksi nevyhraněné. V každém případě JDŽ se zřejmě domnívá, že článek nějakým způsobem podporuje její "bibli", Lila Amrit.

Autor zmíněného článku mimo jiné porovnává metodu psaní Lila Amrit s metodami psaní podobných textů středověkých, při nichž se používalo něco z přímé zkušenosti, něco z doslechu, a něco z "meditace".

Evropské středověké legendy (např. nejznámější soubor Legenda aurea) však, pokud vím, si na rozdíl od Lila Amrit nečiní nárok na historickou pravdu ani na uctívání. Má to být poučné i zábavné čtení/kázání, ale to by bylo na delší  vysvětlování, do toho se nechci pouštět. (Vlastně, ve skutečnosti je to tak, že evropské středověké biograficke legendy o světcích vznikly částečně dle orientálních předloh ...)

O Lila Amrit se mezi odpadlíky od systému v poslední době dost diskutovalo (třeba http://www.beyondorange.org/index.php?page=Thread&threadID=62), a většinou máme o jejích údajích zásadní pochybnosti.

Ještě jako aktivní členka JDŽ jsem se snažila nějakou dobu plnit požadavek, abych si denně přečetla něco duchovního z Lila Amrit. Dlouho mi to nevydrželo, ty historky se mi nezdály povznášející, ale naopak tupé a ubíjející ...podle mě bohemikální křesťanské legendy a životopisy (třeba sv. Anežka, nebo Karel IV., mají v sobě mnohem více duchovnosti ...

Takže, JDŽ si zveřejněním zmíněného článku ke zdůvěryhodnění své bible moc nepomohla. Ten článek odkazuje Lila Amrit na místo, které jí právem náleží - mezi legendy. Neočekávám, že by nad tím JDŽ dále bádala nebo to vůbec pochopila. Hlavním přínosem pro JDŽ mělo asi být moci se chlubit tím, že název Lila Amrit zazněl ve vědeckém časopise, ať už v jakékoli souvislosti (:-)).

Lila Amrit je prostě legenda, žánr svého druhu - směs pravdy, výmyslů, zkreslení, nepřesností, propagandy, tendenčnosti a exotického orientálního koloritu.

A přesto jsem si nechala v určité části svého života namluvit, že je to pravda hodná uctívání (:-)))) .... uf, už je to šťastně za mnou.
-sid-


10 komentářů:

  1. najväčší problém LilaAmrit nie je v obsahu, ale v tom, že tento obsah je v rámci sekty považovaný za absolútnu a nemennú pravdu. Prirovnal by som to k Ezopovi: nik nepovažuje za fakt, že napr. líška a havran sa naozaj rozprávajú, ale dobre vypointovaný príbeh vedie k zamysleniu nad našimi vlastnými nedostatkami a snáď aj k ich odstráneniu.
    I príbehy z LA by sa dali považovať za takéto bájky a bolo by to všetko v poriadku. Ak sa však majú tieto príbehy považovať za historickú pravdu, nastáva problém. Aký, to vie každý, kto tú knihu čítal aspoň s nejakými zbytkami kritického myslenia, bez sektárskych klapiek na očiach...

    OdpovědětVymazat
  2. Lílu bychom asi za normálních okolností opravdu četli jako fiktivní příběhy, způsob vyprávění k tomu svádí. Ale to by nesměl svÁmí pořád opakovat, že je to čistá pravda a nic než pravda, kterou je nutné brát doslova. Že pokud je tam napsáno, že D. vypil jed, tak jej zkrátka vypil - žádná nadsázka, žádná alegorie, jen popis skutečnosti. (Totéž jsme ovšem slýchali o Rámajáně a dalších pohádkách.) Potom je skutečně opodstatněné pátrat po historické skutečnosti a když se nepotvrdí, tak se zkrátka jedná o obyčejnou lež. Totéž platí o údajném "vylepšování" děje v každém novém vydání. Jsem docela zvědav, jestli kolegové na anglickém fóru skutečně naskenují a srovnají původní anglickou verzi s aktuální. Vůči vší špíně, která se na nás z JDŽ valí, je to sice zdánlivě drobnost, která už asi mnoho nezmění, ale je to zároveň jedno z mála podezření, které je možné definitivně a bez jakékoliv pochybnosti potvrdit nebo vyvrátit. Osobně bych proto takové srovnání velice rád viděl.

    OdpovědětVymazat
  3. No ináč čo môžete čakať od Martinčana Šišmiša ktorý kvôli JDŽ opustil manželku s 3 alebo 4detmi je to vygumovaný človek ktorý už nežije v realite ale tam kde ho dostali ved veľa členov hlavne členiek JDŽ sa rozvádzajú ale ich učitelia gurujovia sú väčšinou ženatý stačí ísť do Martina a opýtať sa guru Milana Nováka koľko rodín rozbil a koľko ndických mien žienkam rozdal v Martine. Nechávajú sa títo guruovia obsluhovať žienkami čo sa rozviedli. Ved toto je úplná sekta pre ľudí so slabou psychikou a vlastne ženám vnucujú celibát ale pritom ich zneužívajú psychicky, jedia bylinky kaše ale pritom požerú kopu syntentických vitamínov aby boli v kodndícií sa dostať do tranzu alebo stáť na hlave alebo počúvať jeho nič nehovoriace bhadžany alebo čo to komolí a tvorí na zblbnutie a ovládanie svojich háremov.

    OdpovědětVymazat
  4. Je neviem ale taky Milan Novák je v Martine guru ovláda zienky svoje ziacky aby sa rozviedli, dodrziavali celibát a boli mu poslusné ale pri tom on je zenatý ma 2 deti, neviem si predstavit ze by p.Novák ako zenatý sa neobtrel o svoju zenu, potom, musi byt úplne na iné pohlavie alebo sa schovava celibatom za impotenciu alebo jeho zienka porodila ako panna v celibáte. Ako mohol vlastne spoldit deti; A títo ludia ze slúzia k dobrej veci ved ich ucenie rozvracia rodiny a preorientuváva ludi na Hinduizmus a svoju ovládatalnost druhými, je to proste rozvracanie rodin a spolocnosti nic s normálnym cvicenim jogy to nema.

    OdpovědětVymazat
  5. Pána Šišmiša neznám, možná jen od viddělí. V tom ansáblu jsem se objevil poprvé v r. 86. A co začaly Sřílky být duchovní polepšovnou, znám toho Milana Nováka. Ale nikdy bych neřekl, že se z něho vyklube taký vták. Na prvním tamním semináři spal vedle mne v hale, a zdál se mi disciplinovaný, plný sebekázně. Pokud se nepletu, je mu nějako kolem šedesátky, možná víc. Už tehdy mi připadal jako suchoprd - "veď čo je to za chlapa ten Milan, veď on ani riti němá", o nějaké přitažlivosti a sexapealu nemluvě. Asi na něj postupem času dolehla impotence, tak udělal z nouze ctnost a stal se jezuitou celibátu. A k tomu se ve vždy, k takto potlačeným pudům, přidává i fanatismus.
    Ještě k tomu Šišmišovi: Když je tak vysoko, že jiným duchovní jména dává, tak ať pomůže třeba Michalu Sch. z Martina od roztroušené sklerózy. To pak budu i já šířit jeho slávu, a nejenom nějaké trhlé báby.

    OdpovědětVymazat
  6. Nuž začítala som sa do Vašich rozhovorov a myšlienok.Spočiatku som sem tam našla aj niečo čo by som mohla považovať za zaujimave a myslela som si,že aj v niečom možete mať pravdu ,ale posledné dva príspevky o p. Šišmišovi a Novákovi,ktorých osobne poznám už niekoľko rokov a Vaše prepáčte ale primitívne názory vydávané ako pravda ma presvedčili o čom vlastne tento blog je a už ľutujem,že som stratila čas a čítala toto tu.Poučenie pre mňa :Papier a internet znesú všetko.Úprimne Vás ľutujem a prajem Vám aby ste v živote si našli aj zmysluplnejšiu činnosť ako závisť a ohováranie.Nech Vám Boh pomáha-pozitívne

    OdpovědětVymazat
  7. Pokud bys, dobrá duša, eště raz porušila pčikázání majstra a otevřela si stránky (pro fanatiky) zapovězené, tak se za trest modli 3 x denně arátí a navíc si dej 3 kola mantry navíc. A věz, že jediné pozitývné stránky ve vesmíru jsou tyto: http://www.joga.cz/aktuality/2011-01-swamiji.tv/

    OdpovědětVymazat
  8. http://www.modlitba.sk/htm/okultizmus/otazky/4_stare.htm

    OdpovědětVymazat
  9. Majster ako napr: Novák dáva žiakovi požehnanie, silu, ukazuje mu, kadiaľ vedie cesta - a žiak môže ísť k svojmu cieľu. Pôsobenie je veľmi sugestívne, preto sa mu mnohí bezvýhradne vydali (napospas). Takto vzniká absolútna závislosť od guru ako od svojho boha. Ak ste pokročilejší adepti jogy, potom guru riadi a ovláda váš život! V skutočnosti sa svámi a spol učiteľov gurov necháva uctievať ako Boh

    http://www.rozmer.sk/sk/articles/show/707

    OdpovědětVymazat
  10. P.S. ináč p.Novák nie je majster ale šarlatán čo zneužíva psychicky labilných ľudí ale už aj jemu a jeho kolegom vekom dochádza sila a veľa ovečiek ho opúšťa asi naň začala pôsobiť božia sila čo nedopustí takéto okultistické veci schované za jogu už to nie je len o cvičení a to sa mu vypomsťuje mal by ísť s celou rodinou bývať do Indie skúsenosti má. Tak čo tam si neotvorí svoj hárem s orieškami, bubnovaním bhadžamamy a obskakovaním okolo jeho osvietenej čistoty, za 20rokov by už mohol mať aj svätožiaru ale nič také nevidno a žiaľ ani u jedného guru ani nikdy vidieť nebude to len ich choré mysle sa tím živia a nahovárajú si svätosť a čistotu.

    OdpovědětVymazat