pondělí 24. října 2011

Znáte někoho, kdo dosáhl v JDŽ duchovního pokroku?


Trefné příspěvky na téma duchovního pokroku v JDŽ:

Každá sekta prochází podobným procesem, co se z ní ovšem stane závisí na prostředí ve kterém se sekta vyvíjí. Křesťané vděčí za svůj úspěch především tehdejší poptávce po vykupiteli a tvrdé práci sv. Pavla. U jdž jde o kult osobnosti Mahešwaranandy. Vše je závislé na jeho často svévolných výkladech skutečnosti. Podobně jako jeho západní guru-předchůdci, od kterých intenzivně kopíruje, i on staví na vágních představách o ráji v minulosti, na védské kultuře (spíše na jejím romantickém nehistorickém výkladu na způsob vyprávění Maxipsa Fíka) a na systematizaci věcí, které ze své podstaty nejdou systematizovat-systematizaci duchovního rozvoje individua. (The system, jak je na logu jdž)
Výsledkem je úspěch v oblastech, kde nelze moc zkazit, zmanipulovaní příznivci pracují jak o život a počet cvičenců z veřejnosti narůstá-příjmy také.
Problém je v oblasti, která měla být původně jeho hlavním polem působnosti-duchovní rozvoj žáků. Zde Mahešwarananda neuspěl. Pokrok žáků se nedostavuje-je tedy zaměňován alespoň za obyčejný vývoj jedince v rámci jeho života. Ten je u aktivních žáků proložen řadou izolovaných emocionálních zážitků prchavé hodnoty. Pohled mistra, anušthány, satsangy-nic trvalého, jen chvilkové vytržení z šedi života.
V jdž se tak zesiluje představa o odměnách, které přijdou po smrti (neboť ty za živa se nedostavují, nebo jde jen o emocionální vydráždění, které po chvilce odezní)
Vůdce sekty ztrácí svůj bezpečný přístav absolutně oddaných, kteří všemu bez otázek přikývnou jako vrcholné guruově pravdě. Tím může přijít fáze negativizace. Guru je otrávený zkaženým světem, který odmítá přijmout jeho pomoc (spočívající v tom, být zcela guruovi podrobený-jak tvrdí guru) a hrozí vyostření rozdílu mezi světem věrných (lidí bez otázek) a světem okolo, ze kterého mají být oddaní zachráněni. Černými ovcemi a největším nepřítelem jsou pak hlavně ti, kteří sektu opustili. Ti jsou očerňováni, verbálně napadáni na setkáních, kam se odváží přijít a vyváděni pryč-viz situace v Austrálii. Tím roste vzájemná nevraživost, což dále eskaluje víru věrných, kteří pak věří už zcela bez otázek a totálně čemukoliv, co guru poví-neboť oni jsou ti vyvolení, kteří zůstanou navzdory všemu. To skutečně nevypadá na světlé zítřky. Neexistující opravdový dialog s vnějším světem, očerňování těch, co znají situaci uvnitř a sektu na základě této znalosti kritizují, absence schopnosti kritického myšlení zůstavších členů, jejich naprostá důvěra čemukoliv, co guru přikáže bez ohledu na racionální uvažování-neboť guru má vždy pravdu a nelze jej posuzovat na základě běžného lidského rozumu-to vše je varovným prstem do budoucna. Zde se musí i kovaný pozitivista jen modlit, ať se nestane průšvih.
Anonymní řekl(a)...
Velmi trefně shrnuto. Chtěl bych se ale ještě vrátit k duchovnímu rozvoji žáků. Ten považuji za hlavní kritérium, jestli "systém" funguje a má vůbec smysl se mu věnovat. Píšete o
"Emocionálním vydráždění, které po chvilce odezní..." a moje osobní zkušenost je podobná.
Samozřejmě fakt, že "vydráždění" po chvilce odezní, je připisován neschopnosti žáka. Je to skutečně možné. To mě ale vede k otázce, zda existuje aspoň jeden schopný žák. Aspoň jeden, který dosáhl něčeho skutečně pozoruhodného, co lze nazvat duchovním pokrokem. Lidé, se kterými se setkávám, na mě působí i v dlouhém čase naprosto stejně (odhlédnu-li od vlivu normálních životních zkušeností, pochopitelně), není na nich patrná žádná změna v "duchovním" smyslu. Řadu lidí jsem slyšel mluvit o zážitcích, ale prakticky nikoho o dosažení něčeho trvalého nebo aspoň déletrvajícího. Nemám teď na mysli lásku a štěstí, které prožívá bhakta. Tyto pocity nechci snižovat, ale jsou kvalitativně srovnatelné s běžnou zamilovaností a jsou tedy naprosto lidské (bez ohledu na jejich intenzitu nebo hloubku). Jde mi o "rozvoj", který lze zodpovědně nazvat "duchovním", který skutečně člověka mění k lepšímu a přináší mu hodnoty, které v běžném životě nemůže dosáhnout.
Existuje někdo takový, kdo dosáhl nějakého "duchovního rozvoje" a byl ochoten o tom něco napsat? Férově, bez příkras? Najde se aspoň jeden takový z tisíců českých a slovenských žáků? Myslím, že tyto otázky jsou ve světle událostí posledních měsíců zcela na místě.
Anonymní řekl(a)...
Problémem je sama víra v linearitu duchovního rozvoje-že se něco nevratně zlepšuje. Pokud se na věc podíváme ekonomickou optikou, pak je jdž totální selhání-tolik investované energie a úspěch-minimální pokud nějaký. Pokud za úspěch nepokládáme naivní opakování všeho, co mistr poví, i kdyby to byla totální fantazie-jako jsou jeho historické exkurzy. Duchovní rozvoj je spíše cyklický-zvraty, vzestupy a pády. V jdž jde ovšem o naprostou vulgarizaci duchovního rozvoje-za ten je považováno totální kopírování mistra, čím větší papoušek je žák-tím lépe. Čím více sebou hází před oltářem-tím lépe. Čím více maká pro jogu-tím lépe, toť vše. Pak přijde odměna, jak říká guru, guruseva, gurukripa-mokša (makej pro mě, budu tě mít rád a tak tě osvobodím)

126 komentářů:

  1. je to jak pilulky na hubnutí. koupíte si je, ale nezhubnete jenom tím, že je budete bezmyšlenkovitě žrát. potřebujete dietu a mnoho dalšího.
    to, že budete deset let padat před oltářem na zem vás moc daleko neposune.
    podle mě to není rychlodráha do nebe. ale to žádný duchovní směr. a navíc... jak se pozná duchovní pokrok? to jako ten člověk začne ve tmě svítit? nebo nemluví sprostě? nebo začne všem kolem vyprávět, jak vidí do budoucnosti?
    podle mě jdž funguje. do jisté míry. ale je to jako základní nebo střední škola, kde z vás taky neudělají vysoce uznávaného odborníka.
    jinak abych odpověděl na otázku. myslím, že jo. že znám lidi, co duchovně hodně poskočili. duchovno je ale tak abstraktní, že se tu každý asi bavíme o něčem jiném.
    jinak co se mě osobně týče. na jdž v podstatě kašlu. nejsem jogín. zajímám se o to externě, nechávám se spíš inspirovat.

    OdpovědětVymazat
  2. Ale ten problém je hlavně v tom, že sama podstata swamiho učení je překážkou možného pokroku-tím, že nechává žáky v roli nesvéprávných dětí, které mají akorát makat pro slávu jeho vybájené linie. Určitě nelze měřit duchovnost, ten článek je spíš provokativní-klade otázky, které si příznivci tohoto Boha na zemi nedokážou a netroufnou klást. Kdybyste byl z JDŽ, věděl byste, že tam nikdo ani nepípne na téma-jak je možné tím, že budu z dospělých lidí dělat děti posedáváním u nohou svatého dědečka-dosáhnout pokroku.

    OdpovědětVymazat
  3. rozumím tomu. a jsem k těmto guru záležitostem nesmírně kritický. proto jsem taky externista. : ) to ale neznamená, že ty lidi neznám. ba naopak, některé znám hodně dobře. a to i jakoby z "vedení". nevím, jak je tomu teď. ale co já vím, tak jógíni normálně studovali jiné duchovní směry, zen a tak podobně. a nikdo nevěřil tomu, že sedět před oltářem vede k nějakému pokroku. byla snaha na sobě aktivně pracovat. kritika nekritických bhaktů byla velmi častá. spíš si z nich všichni utahovali. znám opravdu velkou spoustu lidí z jógy a jsou naprosto v pohodě a nevykazují žádné známky sektářství a slepého následování. je ale možné, že já, jako normální člověk, jsem zakotvil u těch normálních, protože s fanatiky bych si ani neměl co říct.
    nevidím to tak černě. spíš šedě. jdž vypadá z venčí opravdu podivně. neumí se prezentovat. mám raději otevřené jednání, než nějaké zakuklení.
    nicméně ten systém, jako takovej, je podle mě dobrej. dává to smysl v kontextu ostatních proudů a vzal jsem si z toho mnoho pozitivního.
    píšu jen svůj názor, nikoliv svatou pravdu.

    OdpovědětVymazat
  4. Problém je, co je to ten "systém" (slovo, které samo o sobě hodně o kvalitě jdž vysvětluje) a na čem je založený. O tom tu celou dobu mluvíme. Něco jiného je prezentace navenek-tam to vypadá nádherně. Cvičení, zdraví, harmonie a pod. OK. Jiná věc je, na čem ten systém ve skutečnosti "jede" uvnitř. Krásní řeči nemají cenu. Ty patří do kamer. Klíčové prvky systému zevnitř jsou: strašení-každé ráno se na seminářích meditovalo na gurugitu, každý satsang v neděli zpívání gurugíty-fanatický, černobílý a zfalšovaný text od středověkého autora, co většinu času mluví o tom, co se stane těm, co pípnou proti guruovi nebo se mu chtějí vyrovnat, co se stane těm, co si troufnou to zpívat na blbém místě, co získají ti, kteří to budou zpívat dobře, a co získají ti, co se budou dostatečně klanět a sloužit guruovi. Zbytek satsangů byl o tom, že guru je otec i matka a co nabídnout mu můžu já, o to, že bez satsangu to nejde, bez gurua to nejde, jaká práce zdarma pro jeho slávu je k mání, že zvířata jsou taky experti na mateřství, takže mateřství není nic extra proti klanění se a uctívání gurua, o tom jak je třeba přivádět nové lidi a rozšiřovat slávu našeho gurua, že je třeba ho těšit tím, že budem jako opičky navlečení v žlutých hadrech jak si přál a tak dále pořád dokola, vše prokládáno zpěvy o jedinečnosti gurua-nazávěr motlitba o tom, že hlavu, tělo i duši odevzdáváme do rukou gurua, co je otec, matka přítel a nad něj nic nenajdeš a kdo nechodí na satsang, propadne světu a nebude osvobozen.......to je vnitřní podstata systému. To mi nepřijde v pořádku. Vnější tvář do kamer ano, vnitřní realita-sekta nejhrubšího zrna. To samé žáci-navenek úsměvy a řeči o tom, jak jsou náboženství rovnocenná-uvnitř-jen my máme realizovaného živého gurua-guruové ostatních jsou po smrti-a žákům je jako hlavní důraz přeci kladeno-jen od živého se něco naučíte od mrtvých-žádné osvobození-kde je pak ta kvalitativní rovnost?.......to je pokrytectví žáků v denním životě.

    OdpovědětVymazat
  5. s velkou částí v podstatě souhlasím. o konkrétních bodech by se dalo hodně dlouho diskutovat.

    se závěrem však nesouhlasím. lidi z jdž, které znám já (a že jich je dost), uznávají ostatní mistry a mají je za rovnocenné těm svým. já jsem pověstný kacíř a kritik a do všeho rejpám a nikdy jsem nikoho nenačapal, že by kritizoval nějaké jiné vyznání. spíš naopak. mám pocit, že všichni studují všechno.
    možná existují nějaké sektářské buňky uvnitř jdž. asi to tak bude.
    já znám lidi, co jsou dost v pohodě. a kvůli nim to tady píšu.

    OdpovědětVymazat
  6. Když tady spíš vypadá jako nepochopení to, že to interpretujete jinak než to je (ten "systém"). Opravdu jste pochopili, co se od vás chce? Protože text 15.49 tomu spíš neodpovídá.

    Netvrdím, že to tak nemůžete vnímat, pouze mám obavu, že se jedná o vnímání zkreslené. Jinak jsem taky "externistka", velké spolky nemám ráda. Nicméně musím uznat, že pokud jsem četla swámího komentáře k sútrám, tak jsou v pořádku, kvalitní a touto cestou to opravdu funguje. To je moje osobní zkušenost. Duchovní směry porovnávám, kombinuji a žiju jimi. V tomto směru jsem tedy nezávislá a nestraním nikomu, nemám důvod.

    U sebe pozoruji trvalou změnu bez výraznějších výkyvů zpět už minimálně 2 roky a stále se prohlubuje. Takže spokojenost :). Asi určitě by mě nebavilo někam pravidelně docházet a absolvovat to, co popisujete, nikdy jsem satsang u swámího nezažila, tak pouze upozorňuji na to, že je to v ostrém rozporu s obsahem jeho knižních publikací, se kterými jsem se seznámila.

    Mám ale obavu ještě o jednu věc, pár článků níže byl odkaz na článek zaslaný emailem (předpokládám, že od vás zde) nějakým stránkám jestli orgo-net nebo tak nějak a tam se psalo, jak se učástník JDŽ stane vegetariánem a začne NENÁVIDĚT! ty, kteří jedí maso! :O No, tohle asi nemá ze "systému" JDŽ nebo mu snad něco takového předkládá? To vypadá na vlastní iniciativu, takže se nabízí otázka, co ještě dalšího je vnímáno z tohoto učení nesprávně.

    OdpovědětVymazat
  7. Ještě dodatek:

    Doufám a moc si přeju, aby to nebylo pouhé vyřizování si účtů mezi nějakými znepřátelenými skupinami ze spolku JDŽ. Protože, i když do toho z venku nevidíme co se u vás děje, tak už začínáte bagatelizovat i celou jógu, další duchovní směry, duchovní rozvoj člověka, víru a podobně. Všechno jedním šmahem. Snad to není váš záměr.

    OdpovědětVymazat
  8. Pisateli z 25. října 2011 12:39
    Pochybujete o možnosti poznání duchovního pokroku podle jakýchkoli vnějších známek, a přesto vzápětí tvrdíte, že znáte lidi, co duchovně pokročili. Můžete to prosím ozřejmit?

    OdpovědětVymazat
  9. K 16:37
    Tvrdíte, že jsme nepochopili, že to interpretujeme jinak, než to je a současně přiznáváte, že vy z venku nevidíte, co se u nás děje. Vaše "osobní zkušenost", jak píšete, stojí pouze na četbě. Není to trochu málo k tomu, abyste v závěru vynesla takové podezření? Dovolte, abych i já vyjádřila své snad - snad jste nezapomněla, proč tato diskuse vznikla.

    OdpovědětVymazat
  10. pro anonyma 25. října 2011 18:29
    žádnou pochybnost jsem nevyjádřil. ptal jsem se jen, jak se to dá podle ostatních poznat. to by měli vědět. a pak je taky otázkou, co je to vlastně duchovní pokrok.
    psal jsem, že si myslím, že někoho takového znám...
    no, jak to poznám... podle změny oproti dřívějšku, podle vystupování, jednání,... prostě podle mé představy duchovního pokroku. a taky to člověk pozná i nějak vnitřně, jak ten člověk působí.
    je to jen můj skromný osobní názor a netroufám si ho pokládat za konečnou pravdu.
    sorry, nejsem expert. rád se nechám poučit.
    o tomhle se totiž nedá diskutovat. to je tak abstraktní, že si každý může myslet co chce a nikdy to nedokáže.

    OdpovědětVymazat
  11. Já jsem také daleka poučování. Ale v JDŽ jsem se často právě s takovým chováním setkávala. Duchovní pokrok, "pokrok na cestě" byl při tom zaklínací formulí. Tím pokrokem bylo myšleno vše to, co vyjádřili předřečníci výše. Opakováním těchto slov se pravověrní povyšovali nad "ty duchovně zaostalé" - ty, co nebyli tak horliví jako oni, ať se to týkalo nošení žlutého hábitu, vrhání se za guruem...(vše už bylo popsáno). Přitom v rozhodujícím okamžiku - prostoupení informací o některých skutečnostech na veřejnost - se nezachovali ani v souladu se základními morálními principy. Zatajovali svým bratrům a sestrám tyto informace, popírali, že se něco děje, stěžující si sestry obvinili ze lži, ty, co se jen ptali, jak to je, zavrhli... A to se předtím vychloubali svými "duchovními zážitky", byli "pozitivní" a cítili se šťastně.
    Jestliže tito byli vydáváni za nejlepší, otázka k duchovnímu pokroku žáků systému JDŽ se přímo nabízí. A především "vyvolení" by na ni měli znát odpověď!

    OdpovědětVymazat
  12. To: Anonymní řekl(a)...
    "Velmi trefně shrnuto. Chtěl bych se ale ještě vrátit k duchovnímu rozvoji žáků. Ten považuji za hlavní kritérium……"
    24. října 2011 15:44

    Jaká je Vaše představa významu sousloví "duchovní rozvoj".?
    Co by jste byl Vy osobně ochotný akceptovat jako důkaz "duchovního rozvoje"?
    A hlavně, proč by měl kdokoli, kdo dosáhl nějakého "duchovního rozvoje" být ochoten o tom něco férově bez příkras napsat?
    Dobře zvažte odpovědi, i já podle nich zvážím tu svou ;-)
    Zdravím a kauzu se zájmem bedlivě sleduji. :D
    Hellrider

    OdpovědětVymazat
  13. duchovní pokrok je individuální záležitost. někdo jiný se o tom těžko dozví. může se jen domnívat. s jdž jako celkem už nemám pár let žádný styk (pouze s některými lidmi), možná tam všichni zblbli, ale podle pár zkažených jablek nebudu odsuzovat celou úrodu. já myslím, že to do jisté míry funguje. nemohu to dokázat, nikdo mi to nemůže vyvrátit.

    OdpovědětVymazat
  14. Odpověď na 23:08:
    Můj předchozí příspěvek prosím chápejte v kontextu JDŽ a stejně tak i pojmy, které jsem použil, "duchovní rozvoj" nevyjímaje. Nebylo to myšleno jako kritika "duchovnosti" všeobecně, nebo jak psal někdo výš - snaha "bagatelizovat i celou jógu, další duchovní směry, duchovní rozvoj člověka, víru a podobně". Na to nemám ambice, píšu jen o JDŽ, ve které jsem se léta pohyboval a jen o ní si zde troufám něco psát. Šlo mi jen o to, že "systém" JDŽ nějak duchovnost definuje a inzeruje nějakou cestu, jak ji dosáhnout. Potom je myslím legitimní se ptát, zda to někdo vyzkoušel a byl úspěšný.
    Ptáte se na mou představu o významu "duchovního rozvoje". Je to spíš intuitivní pocit, ale zkusím to. Hlubší pochopení světa, života, jeho smyslu, povahy své vlastní existence. Přiblížení se "pravdě" nebo "skutečnosti", snad v tom smyslu, jak je chápe védanta. Přiblížení se Bohu. Z větší části teď asi papouškuju "definici" JDŽ, ale to je pochopitelné - tyto ideály mně byly a jsou blízké a k JDŽ mě přivedly.
    Ptáte se na důkaz duchovního rozvoje. Z principu můžete říct, že to nedokážu posoudit, jsa duchovním rozvojem asi sám nedotčen. Přesto mám pár předsudků o tom, co bych u duchovního člověka chtěl vidět. Čekal bych určitou moudrost, smíření se životem, pocit jeho naplnění, snad klid, spokojenost. Nečekal bych od něj třeba podrazy, lži, sobectví, připoutanost k čemukoliv atd. Jde o celkový "pocit" z člověka. Je-li tento pocit stejný dnes jako před deseti lety, potom k duchovnímu pokroku buď nedošlo, nebo jej nejsem schopen poznat. Jestli se ale duchovní pokrok neprojeví navenek ani natolik, abych jej já nebo jiný obyčejný člověk byl schopen jakkoliv poznat, a to ani u blízkého člověka, tak si musíme vystačit s ničím nepodloženou, holou vírou. Sám jsem jí kdysi propadl, ale současná situace mě přiměla zapojit více střízlivého rozumu. Proto se ptám na zkušenosti jiných.
    Proč by měl být někdo ochoten o svých zkušenostech psát? Nechci nikoho nutit, byl to jen návrh :). Klíčovým principem JDŽ má být nesobectví, služba všemu živému. To je nakonec také smyslem vedení kurzů jógy. Momentálně jsme v situaci, kdy nás okolnosti nutí pochybovat o tom, nakolik je deklarované poslání JDŽ upřímné a co z jejího učení je vlastně pravda. To pokládám za přirozený projev zdravého rozumu, ne za hřích. Od člověka, který se na cestě JDŽ skutečně někam dostal, bych proto čekal, že se svěří se svými zkušenostmi. Proto přece světci píšou svaté knihy - jim samotným k ničemu nejsou, ale nám tápajícím mají dát příklad, směr, inspiraci...
    Na celé kauze je totiž zvláštní, že slyšíme jenom názory protistrany. Lidé z JDŽ to někdy zdůvodňují tím, že se nebdou snižovat na jejich úroveň, je to tvrzení proti tvrzení atp. Nesnižujte se tedy na jejich úroveň a napište něco o podstatě věci, zkušenosti o tom, k čemu je ta JDŽ vlastně dobrá. Jestli chcete...

    OdpovědětVymazat
  15. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  16. K duchovnímu pokroku v józe:

    Proč jsem opustila před lety JDŽ? Podnětem bylo, že jsem se setkala s lidmi, na nichž bylo na první setkání jasné, že jsou skutečně duchovně vyspělí. Měřítko mám jednoduché - skutečně žijí v lásce a světle, bez ega, laskaví, dobrotiví, tolerantní. Jsou to obyčejní lidé, rodiny s dětmi, mírně praktikující katolíci, žádnou duchovní cestu neproklamují, ale prostě ji žijí.
    Já jsem v té době kladla důraz na vegetariánství - oni jedí maso, ale mé vegetariánství naprosto tolerovali.

    Prostě jsem se u nich zastyděla - tak já tolik let praktikuju jógu, mantru, vegetariánství, jsem na to hrdá, a vlastně mi to slouží jen k posilování ega - cítím se nadřazená nad všemi, kteří to nedělají ... a nic se na mně za ta léta nezlepšilo, naopak ...

    Když jsem si uvědomila, jak se pořád honím za Mistrem a čekám, až mi něco dá, a nic na sobě nezlepšuju, jen si pěstuju ego, že jsem lepší než ostatní, protože jsem u něj ... pak už bylo jasné, že odcházím.

    Pak mi pomohli další mistři, ale nového typu - ti,co nikomu nic neslibují a nenařizují, jenom dávají podněty. Například Eckhart Tolle a jeho přítomný okamžik ...

    OdpovědětVymazat
  17. Duchovnost dostala své jméno, a tudíž musí být rozpoznatelná, jinak by pro život člověka neměla smysl. Uznaní světci mají jisté shodné znaky, které nám byly předloženy i v Líle amrit. To už zde bylo zmiňováno dávno před vaším příspěvkem. Stále vysvětlujeme totéž dokola. To, že nestojíte na základě dostupných informací na žádné straně, je vaším právem a současně výpovědí o vás - podobně jako jste rozebral znaky, které jsou výpovědí o duchovnosti. My neteoretizujeme, my žijeme a zaujímáme k právě prožívané skutečnosti stanoviska. Teorii a pozorování jsme věnovali mnoho let, úsilí i peněz.
    Ještě snad je třeba dodat, že jste ve svém výčtu nezmínil pokoru a skromnost.

    OdpovědětVymazat
  18. Jen k těm životopisům světců-co si budeme nalhávat, přátelé-víte něco o tom, jak se s postupem času množily zázračné výpovědi o Ježíšovi? A Jak se tímpádem první Evangelium liší od posledního? Na základě efektu sněhové koule. Nebo jak se z pasáčka krav a několika dalších mýtických i obyčejných historických postav stal zásahem bráhmanské redakce Bůh Kršna? Jak se z obyčejného válečnického eposu stala pozdějšími úpravami svatá Rámajána? ....to jen k té rádobyvědecké argumentaci.
    Uznávám, že pojem duchovní pokrok je těžko definovatelný, jde spíše o literární mýtus (tím neříkám, že neexistuje osobnostní rozvoj ve smyslu vyšších stádií morálního usuzování a pod)V mém postu byl "duchovní pokrok" použit jako rétorický kontrast k metodám manipulace v jdž, které zde popisujeme. Debata o samotném "duchovním" nemá šanci někam vést. Už jen kvůli nevěrohodnosti mnoha pramenů, majících sloužit jako porovnávací prvek. Ale znovu apeluji, mluvíme zde o konkrétním problému, abstrakta rozebírejme jinde. Jinak se v tom ztratíme.

    OdpovědětVymazat
  19. Podle jdž praktikuji asi 8 let.

    Nikdy jsem se necítila do ničeho tlačena a vždy jsem vnímala svobodu.
    Nikdy mne nikdo nesoudil za to, kolik času praxi věnuji (nebo naopak nevěnuji ;-). Nikdo nikdy nesoudil můj duchovní pokrok.
    Nikdy jsem se nesetkala s odsouzením jiných cest.

    K pokroku: Nejsem vůbec dokonalá, naopak jsem chybující osoba plná lenosti, bývám vzteklá a já nevím, co ještě. Jóga a v posledních letech jdž je pro mne cestou k tomu, jak s tím pracovat. S jdž v zádech se cítím dobře ukotvená v životě, vnímám jeho smysl, cítila jsem vedení, zájem.
    Za poslední léta jsem se otevřela toleranci, lásce, empatii, schopnosti přijímat osud a setrvat v přítomném okamžiku. V tom jsem rozhodně jiná než před lety. Jsem spokojená.

    Žiju normální civilní život, mám rodinu, normální zaměstnání, přátele.

    Od jdž jsem dostala vždy jen dobré - posílení zdraví, vnitřní rovnováhu, smysl života i přátele.

    To všechno platí bez ohledu na to, zda obvinění jsou či nejsou pravdivá.

    OdpovědětVymazat
  20. Máte naprostou pravdu, když píšete: To, že nestojím na základě dostupných informací na žádné straně, je mým právem a současně výpovědí o mě. -Pomocí FB jsem Obviněného kontaktoval a požádal o vyjádření se k určitým věcem už před několika měsíci, dodnes mi neodpověděl. Postavil jsem se tedy na svoji stranu a potvrzuji jen to, co sám vím a čeho jsem byl svědkem. Pokládám za správné napsat zde svůj názor na věc, když mi nebyla dána možnost přiklonit se na žádnou ze stran.

    Nejsem produktem JDŹ, protože jsem nepostupoval podle tohoto systému a jógu jako cvičení necvičím, i když ji považuji za velmi dobrou a přínosnou lidem. Sleduji tuto kauzu jakož i jiné kauzy a vlastně i proto že se tu šíří spousta fám a hlavně falešných dohadů , které ale vůbec nejsou založeny na pravdě, ale hlavně na nepochopení základních pojmů.
    Ten systém JDŽ pokládám já osobně za funkční a obsah “oslavných písní“ (Bhajans) s popsaným výsledkem za zcela pravdivý.

    Už třeba jen Vy, když ve svém 26. října 2011 7:01 příspěvku píšete v reakci na můj 26. října 2011 2:15 Cituji: Ještě snad je třeba dodat, že jste ve svém výčtu nezmínil pokoru a skromnost. (Konec citace)
    Na vysvětlenou, proč jsem nezmínil pokoru a skromnost, je to proto, že tyto vlastnosti jsou již obsaženy v bodech 1) a 2) mého příspěvku.( vždyť pokora a skromnost jsou morálními vlastnostmi…:) )(definujte nejlepší morální vlastnosti a uvidíte sám :) )

    1) Množstvím dosažených schopností, které obdrží na základě dosaženého stupně sebeovládání(k druhům sebeovládání patří i morálka :)).
    2) Podle skutků(tento bod souvisí s rozvojem morálních hodnot-kvalit člověka projevujících se navenek-projeví se nejčastěji v krizové situaci, kdy nemůže morálku předstírat): „…Po jejich ovoci je poznáte. Což sklízejí z trní hrozny nebo z bodláčí fíky? Tak každý dobrý strom dává dobré ovoce, ale špatný strom dává špatné ovoce. Dobrý strom nemůže nést špatné ovoce a špatný strom nemůže nést dobré ovoce.“ Citace: Matouš 7:15-23

    Píšete že: Cituji: “Teorii a pozorování jsme věnovali mnoho let, úsilí i peněz.“ (Konec citace)
    S jakým výsledkem nebo výsledky smím-li se zeptat? :D Ne neodpovídejte, to byl ale hloupý žert :D
    Praxe nevyžaduje mnoho investovaných peněz , mnoho úsilí však ano a v mnoha případech, podle tohoto “množství úsilí” i odpovídající počet let(není to věc jednoduchá a nedosahuje se jak tady někdo psal mrskáním sebou před oltářem, nebo zanícenými debatami o zážitcích spolusnažitelů o ten tajemný duchovní rozvoj o kterém panuje tolik dohadů a fám :D , nedosahuje se ani tím že budete sedět co nejblíže svého tolik uctívaného Mistra, ani tím že sečtete mnoho knih-ikdyž někomu to může být vhod, ani tím že mu budete padat k nohám až si vyšoupete kolena :D a mistr který by tohle po vás chtěl a vyžadoval je hlupák. Myslím, že na tomto světě neexistuje “duchovní výška“ ze které není možný rychlý pád :D) .

    Praxe se dosahuje dodržením základních morálních hodnot, sebevládou a soustředěním- nic tajemného ani speciálního v tom nehledejte, myslím že nejblíže tomu byl jistý často zmiňovaný a pro mnohé vymyšlený Ježíš se svojí definicí hodnot.

    I zde tolik nenáviděný “Mistr SX“ má morální hodnotový žebříček popsán ve svých knihách docela dobře.



    Každopádně tento blog i celou tuto kauzu považuji za velmi “dobrou“ a přínosnou, protože zde umožňuje naplno a bez příkras každému svobodně a některým i s notnou dávkou ironie vyjádřit svůj názor(mnohdy velmi zmatený, svědčící o špatné informovanosti a mnohdy nechápavosti) na JDŽ i jiné systémy a mistry nebo údajná náboženství. Hlavě nutí zamyslet se.

    Hellrider

    OdpovědětVymazat
  21. To: 26. října 2011 10:50
    Uvádějte prosím i zdroje Vašich úvah a dohadů nebo i faktů, které zmiňujete ve svém příspěvku. Jsou zde totiž i lidé, kteří nemají třeba tolik načteno jako vy a nemohou vědět z čeho a z jakých autorů vycházíte. Prosím tedy znovu o ZDROJE, FAKTA případně Vaše OSOBNÍ ZKUŠENOSTI. Tohoto by se měli prosím držet všichni diskutující i přispívající :D

    Předpokládám že je zde i mnoho lidí s IQ nad hranicí 130-160 ovládajících základní práci se zdroji i důkazním materiálem, či případně postupy soudních znalců používaných v kauzách jako je tato a snad by to pro ně nemusel být takový problém :D
    Pro všechny ostatní je to vlastně taková škola, protože co nemůžete doložit, to by jste neměli tvrdit :)

    Aby vaše vlastní příspěvky jak sám píšete nebyly jen o “rádobyvědecké argumentaci“. Stejně jako je tomu v 98% příspěvků tohoto celého webu :D .

    Hellrider

    OdpovědětVymazat
  22. To Hellrider, jedinou citaci do volné diskuze-která není odbornou prací a tudíž dokládat citace je spíš známkou snahy působit inteligentně (iluze tržiště...) sem házíte vy, jde o citaci z kompilátu zvaného Bible, kompilátu z různých pramenů, takže o vědecké hodnotě takové citace se dá pochybovat (krom biblistiky, ovšem). Jiné argumenty doprovázíte pouze smajlíky-asi taky citace, že? Přesně tohodle jsem se obával, že se tahle diskuze znovu zbortí do osobních honění vlastních sebevědomí.Vaše snaha po celou dobu tohohto blogu je stále stejná a stále stejně čitelná.Co se týče literatury, doporučuju základní učebnice-vývoj indické literatury, vývoj náboženství a pod. Případně -Evoluce Boha, něco od Gaucheta a pod. Příjemné počtení:)

    OdpovědětVymazat
  23. To LenkaKT-na foru v AJ jste psala něco trochu odlišného, zajímavá proměna. Vaše právo. Psala jste, že jste z malého města a mimo oficiální strukturu jdž. To je ten důvod a o tom tu stále mluvíme-lidé mimo jsou v bezpečí, zacvičí si, cvičitelují a příliš se s kultem jinak nestýkají. Jiná věc je, pokud je někdo zevnitř. Tak jako já nebo dívky a pod. To je vše hned jinak. Ohledně mechanismu jak funguje v jdž podceňování ostatních směrů jsem už psal. Něco jiného je prezentace navenek a něco jiného realita uvnitř, i o tom jsem už psal. Proto nechápu, proč se mě na to samé znovu 16.26 25.10 ptá, když o tom o post výše píšu.

    OdpovědětVymazat
  24. k příspěvkům podepsaných Hellrider

    hell -peklo
    rider - jezdec, řidič
    :D - smajlík - vypláznutý jazyk

    OdpovědětVymazat
  25. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  26. Pro ostatní: na fóru v angličtině jsem psala, že jsem v šoku z celé situace. Což stále jsem.
    Obvinění jsou bezesporu vážná, teorie o spiknutí jedné osoby proti celé jdž je pro mne těžko přijatelná. Já moc lhát neumím, takže bych podobnou kampaň nedokázala vést.

    Celé je to ovšem v příkrém rozporu s mou osobní situací: doposud byly mé zkušenosti s jdž jen dobré. Lidé spojení s jdž, které osobně znám, jsou "normální" přemýšlející bytosti. Otevření kritice, názorům odjinud. Nevím přímo o nikom, kdo by třeba měl zničený osobní život nebo nějaké psychické problémy způsobené jdž.
    Myslím, že v kurzech, které vedu já nebo ostatní tady u nás, jde prostě o lekce jógy pro veřejnost. Nevím nic o tom, že bychom měli přivádět žáky nebo jinak posilovat jdž. S tím jsem se nikdy nesetkala.
    Je ale pravda, že stojím stranou hlavní proud, jsem z malého města, cvičím jeden kurz a setkávám se s lidmi odsud.

    Celý problém je pro mne strašně virtuální, v příkrém rozporu s mou stávající zkušeností. Vzhledem k závažnosti obvinění to ale nechci zahodit. Současně nechci být součástí sporu, v němž neznám dohromady ani jednu ze stran... Nemůžu rozhodovat na základě víry, nejsem ji v současné situaci schopná ani pro jednu ze stran.

    Do této diskuse jsem napsala hlavně proto, že se mi zdá, že poslední příspěvky se snaží dokázat, že v jdž je špatně úplně všechno. Jdž není jen Mistr, ale řada cvičitelů a dalších. Myslím, že spousta z nich dělá dobré věci a má dobré motivace.

    Bylo by škoda to vyhodit oknem celé najednou.

    OdpovědětVymazat
  27. Vnímám to, LenkoKT, velmi podobně. Zajímá mě, jestli jsi se rozhodla přestat s učením. Popravdě - já ano.

    OdpovědětVymazat
  28. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  29. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  30. Máte - li stále chuť a jste - li nerozhodní, mi ze Střílek vám nabízíme očištění duší:

    Sri Svami Madhavananda World Peace Council
    Božské Átma, požehnané Já,
    díválí je svátek štěstí a světla,
    vítězství spravedlnosti nad nespravedlností,
    návratu harmonie, štěstí a míru ve společnosti,
    v rodinách a v srdcích.
    Díválí je den, kdy se inkarnoval náš milovaný satsagurudév
    bhagaván šrí Díp Nárájan Maháprabhudží.
    Také je začátkem nového roku.
    Přeji vám šťastný, požehnaný a úspěšný nový rok.
    Šťastné díválí!
    S požehnáním Gurudéva
    váš mahámandaléšvar paramhans svámí Mahéšvaránanda

    www.swamiji. tv

    OdpovědětVymazat
  31. Pekelnému jezdci (řidiči):
    To o pokoře a skromnosti bylo určeno tobě! Předvádíš se, jak všechno chápeš, ale toto nepochopils. Také se to nedá nikde vyčíst! To ti tedy jaksi uniklo. Abys neztratil tvář učence, zakamuflovals to a uvedls, že jsi to vyjádřil slovem morálka. Tedy ke všemu podvádíš! Vetřel ses a přivlastňuješ si víc prostoru, než je slušné - budeš zde vést soukromou korespondenci? Podvádíš i svou falešnou srdečností. Potřebuješ materiál k nějaké bakalářské práci ("vědecká úroveň" a gramatika tomu odpovídá) nebo ses jen prostě obyčejně zbláznil? To se prý také projevuje nepatřičným smíchem, který popisuješ. Nepatříš tam ani tam? Odkudpak ses vynořil, Nemo? Ptáš se na věci, které zde byly několikrát probrány. Buď jsi nepozorný čtenář, nebo ti jde o úplně něco jiného!

    OdpovědětVymazat
  32. Jsem LenkaKT jen u jiného stroje a nechci se tu přihlašovat do google účtu.

    Dovedu do pololetí započatý kurz, potom výuku předám někomu jinému. Nechci zklamat začátečníky, co si přišli do kurzu pro sarva hita ásany. Zdá se mi, že jich se spor netýká. Chtějí prostě cvičit.

    Cítím pochybnosti, obvinění jsou vážná.
    Psala jsem si přes skype s českou svědkyní, působí konzistentně a věrohodně. Mí přátelé, kteří jsou v kontaktu se Swamijim, kterým věřím a znám je osobně, mne ovšem ujisťují, že obvinění jsou nepravdivá.
    Nedokážu se v tom vyznat a s takovými pochybami nemohu věrohodně učit.

    OdpovědětVymazat
  33. Tak Lenko vidím, že jsme na tom naprosto stejně. Také nedokážu dále učit.
    Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
  34. Vidíte vidíte Anonyme

    Děkuji poníženě za udělení lekce bývalým nebo i současným učitelem JDŽ, děkuji, že se mne Hellridera snažíte poučit o pokoře a skromnosti, já jsem si vědom toho, že tuto lekci potřebuji a Vy mi ji nezištně udělujete právem učitele JDŽ, protože jistě víte jako učitel i člověk vzdělaný, co děláte. Snad si jen budu moci při svém mdlém rozumu (jak vy píšete rozumu “obyčejného blázna” } vzít z Vašeho srdečného a upřimného vyjádření poučení.

    Píšete dále že: Podvádím i svou falešnou srdečností.

    Otázka: Proč si myslíte že jsem srdečný? Působím tím dojmem snad na Vás?

    Proč mne nazýváte Nemo, když se podepisuji jako Hellrider?

    Odnikud jsem se nevynořil jsem tu stále, jestli Vás to potěší. A jsem tu i pro Vás.

    Proč si myslíte že chci mít tvář učence a nechci ji ztratit?

    Píšete, že jsem se zde na tento blog vetřel. Já jsem si myslel že tento blog je veřejný a každý může svobodně vyjádřit svůj názor.
    Vy odpadlík ze sekty JDŽ si myslíte, že si ty vaše sektářské móresy můžete aplikovat na lidi venku?
    Podle toho jak bryskní bylo Vaše vyjádření moji diagnózy bych hádal, že Vaše vzdělání bude zaměřeno na lékařskou vědu a snad psychiatr? A směju se dál :D

    Nevíte co, spadá pod pojem “morální“? To ale vůbec nevadí, váš mistr v JDŽ Vás to asi nenaučil a nebo jste nedával zrovna pozor a nebo Vám to jeden z povedených mistrů staré školy vyrazil při svatém direktu z hlavy a pak jste ještě určitě narazil hlavou dozdi, takže jen prostá poúrazová anamnéza? Nevím neznám Vás ani vaše tajné násilné zvyky a rituály v JDŽ.

    Ptáte se, jestli nepatřím tam ani tam? Ano opravdu nepatřím tam ani tam.

    Já se snažím odpovědět na každý Váš názor a dotaz, což se o Vás říci nedá. Jste netaktní. Čemu nerozumím na to se zeptám. Ale Vy neodpovídáte, jste jako vedení JDŽ, která mlčí a jen sem tam rozčeříte hladinu novým slovním spletencem.

    No popravdě řečeno jsem nečetl asi úplně všechno, četl jsem i maďarské a jiné blogy a fóra.
    Píšu to rychle a za špatnou gramatiku a nevalnou vědeckou úroveň se samozřejmě všem čtenářům omlouvám, chtěl jsem vědeckou úroveň jen malinko pozvednout a to i ve Vašem případě pane Anonymní.

    Máte zajímavou vlastnost, napadnete příspěvek a sám neumíte slušně odpovědět na dotazy, inu představujete lidský standard v honění sebevědomí. :D Když dostanete za uši, neuznáte že jste dostal za vyučenou právem. Vy tady na tom blogu jen čeříte vodu. Chybí Vám asi také pokora, ale troufám si říci za Vás na svou adresu že mně chybí asi více.
    Vy nejste o nic lepší než váš dávný milovaný-nenáviděný mistr, také neumíte seriózně se zdůvodněním zodpovědět mé jednoduché dotazy které ve vašem případě vyplynuly jen z toho ,že jste mne ve svém příspěvku napadl. Co tedy s vámi, no asi nic. Každopádně je to jen Vaše vnitřní ostuda, když jste tu jako Anonym :D
    A vy jste byl a nebo dokonce jste cvičitelem v JDŽ?, jen kroutím hlavou. :D Vy svojí rétorikou patříte těm, kteří ty kdo se jim nehodí nazvou blázny, ale to je jak se zde na blogu tvrdí taktika kterou byly odbyty a zesměšněny poškozené z JDŽ ze které i Vy jste nebo jste členem . Takže vidím stejná organizace, stejná škola stejné metody zesměšňování a bagatelizování.

    Vadí vám že se usmívám? Nechápu proč?


    Píšete: Buď jsi nepozorný čtenář, nebo ti jde o úplně něco jiného! O co by mi mělo jít jiného, můžete se už konečně vyjádřit? Ale nějak konkrétně prosím Vás nesrdečně.

    Ve vašem příspěvku mi tykáte.
    Otázka: My si tykáme? Odkdy? Pásli jsme spolu husy?
    Víte že lidé kterým začínají téct nervy začnou druhým tykat? Ne? Tak už to víte. :D

    Poprosil bych Vás tedy o odkazy na ty největší perly tohoto blogu. Pokud ještě budete tak laskav, i když vidím že nasr.at Vás je velmi snadné. Udělím Vám tedy na oplátku lekci učení se trpělivosti s takovými jako jsem já.

    Děkuji nesrdečně, leč o to poníženěji.

    Hellrider

    OdpovědětVymazat
  35. Vetřel ses jako přítel - přítel, co pomáhá všem. Přátelé si tykají. Prozradil ses sám - tvé úmysly přátelské nejsou. A po přílivu zbytečných žvástů jsme se konečně dověděli jejich cíl: "Udělím Vám na oplátku" lekci učení se trpělivosti..." A máme zde nového samozvaného gurua!

    OdpovědětVymazat
  36. Né abeste si z Nema, tak řečeného Lidimila (Hellidera) dělale srando, kujóni! Sic sem teď tade hocétila neco, co připominá pekelné smrad a čuju nejakó čertoveno, ale néspiš se mélim. Šak von povidá, že sme šici vedle! To bode néspiš Sa-náth-an dharman a náš spasitél.

    OdpovědětVymazat
  37. Jo, ten Hellouš, to je pruima chlap, navrhuju ho na moderátora diskuze, hned to bude vyšší kvalita. Navíc neni vod sekty, takže úpkně nezávislý, koho víc si přát.

    OdpovědětVymazat
  38. Snaha působit inteligentně-iluze tržiště znamená, že používáte formální a jazykové hry jiné úrovně, než jaká se očekává od blogu a reakcí na něm. Honění sebevědomí je jasné z neúměrné délky a snahy poučovat. Další problém je shrnování příspěvků různých pisatelů pod výraz anonym. Píše tu několik lidí, já např. jen jednou za den. Hlavně vaše neustálé emotivní reakce jsou mimo smysl tohoto blogu. Plno veselých smajlíků svědčících e vypjaté neuvolněné emoční angažovanosti. Snaha působit vědecky, proložená vtípky na zde píšící......citace z Bible. Tahle směs se odhaluje sama. Netřeba to argumentovat. Já tady nepíšu kvůli Vám, ani zde nechci vést diskuzi s člověkem zvenku, co sem hází své znalosti posvátné literatury-respektuju je, ale moc mě to nezajímá, mě tu zajímá JDŽ a její metody manipulace, to poznáte jen zevnitř. Těžko diskutovat pouze na základě znalostí jeho knih. Do knih člověk píše tak, aby vypadal v co nejlepším světle-to chcete aby tam psal: chci zblbnout co nejvíc lidí, plno věcí jsem si vymyslel, šlohnul ostatním "mistrům", vyfantazíroval bez logických důkazů a nebo jde o nápady mých žáků. Snažím se neříct přímo, že jsem Bůh, proto mluvím o guruovi (sobě) ve třetí osobě. Aby mě nikdo nemohl říct, že se snažím působit jak Bůh.
    Jednu historku pro Hellridera: jednou se swamiho ptal křesťan-ne veřejně, jen před pár žáky-mám věřit v Ježíše-veřejně swami říká-no problem, věřete, je to krásné-ale v soukromí mu řekl-Ježíš byl kdysi, teď mám já ordinační hodiny.......to jen abyste viděl ten rozdíl, navenek a uvnitř. To patří i Lence, jejíž upřímné reakce si vážím. Ty problémy nejsou v malých městech, tady jde o jádro sekty.

    OdpovědětVymazat
  39. Jeden navíc pro Lenku-možná působím tvrdě a necitlivě vůči JDŽ (je to spíš reakce na tvrdost a necitlivost podlých šmíráků a špehounů, co se pořád snaží zákulisně potají manévrovat proti opozičníkům a blábolit o nich hovadiny na satsanzích ovečkám)-v jdž jistě vědí, koho mám na mysli)-ale určitě nemyslím, že bys měla přestat cvičitelovat. Jóga a chlápek, co se za paramjogína vydává jsou dvě různé věci. Ten systém je stejně spíš satyanandy a fyzioterapeutů než jeho. Tak moje osobní prosba-pokračuj v tom. Sám jsem cvičitel, lidi potřebují pracovat na svém zdraví a ty jim v tom takhle pomáháš.

    OdpovědětVymazat
  40. Pokud vedete kuzy JDŽ, pracujete ve prospěch tohoto systému - odvádíte mu peníze a podporujete jeho existenci. Zájemci přicházejí za fyzickým cvičením, ale jsou současně připravováni pro začlenění do systému.
    Zřejmě byste byl překvapen, jak tvrdé jádro může mít vedení JDŽ v malém městě.

    OdpovědětVymazat
  41. Já jsem také skončila s vedením cvičení. Prostě už nemůžu od babiček a studentek vybírat pro ně dost těžké peníze a sponzorovat tak svámímu letenky a jiné kratochvíle...
    JDŽ v malém městě může mít tvrdé jádro ...
    Kdyby se to dalo udělat jako v Austrálii, kde centra pokračují ve cvičení, ale ne už pod firmou JDŽ - to by bylo ideální.
    Ale kvůli "tvrdému jádru" na našem malém městě to prostě nejde.
    Tak jdu od toho.

    OdpovědětVymazat
  42. Nějak se nám sem vloudil cizorodý prvek, podle toho, že si říká Hellrider (pekelný jezdec)nebo na facebooku Satanel + cosi, má mentální věk asi tak 13 let - jestli vás hodně s..e, můžu ho i smazat.
    Ale na druhé straně, mnohé jeho omezenost vyprovokuje k srovnání názorů a stanovisek - to taky není k zahození.
    Doufám teda, že už se pekelník vykecal a brzy přestane otravovat.
    Admin

    OdpovědětVymazat
  43. Není nutné ho úplně smazat (přestože je to trochu pošuk), snad jen pro něj postavit na blogu samostatnou diskuzi (má taky právo se vyjádřit, proč ne), ať se tam realizuje a nezapleveluje diskuzi o jdž irelevantním bojem o svou pravdu-něco na způsob vnější a vnitřní diskuze, vnější pro všechny a vnitřní pro ty, co to znají nejen z knížek (pro příznivce a odpůrce svamiho co byli či jsou z jdž a vědí o čem píšou).

    OdpovědětVymazat
  44. Jsem pro smazání. Záměrně odvádí pozornost od důležitých myšlenek. Úvodní tři hodnotné příspěvky dokonale pohřbil pod nánosem zbytečných slov a upoutal tak všechnu pozornost na sebe. Působí jen zmatek.

    OdpovědětVymazat
  45. Právě sleduju kilošovu televizní show v přímém přenosu. Myšlenka dne: "With doubt, you are out." "Jestli pochybujete, jste z kola venku."
    Myslím, že podstatu celého problému tímto výrokem skutečně odhalil až na dřeň...

    OdpovědětVymazat
  46. Jógou se zabývám cca 20 let. JDŽ mě naštěstí nikdy nepřitáhla, takže o ní moc nemohu mluvit. Když se kdysi objevil sex skandál se Sai Bábou, byl jsem šokován (i když jsem naštěstí nebyl jeho stoupencem). Současný skandál v JDŽ mě už tedy nechává v klidu, protože to je vlastně jen slabý odvar toho co se dělo u Sai Báby, kde došlo i na vraždy. Vishwananda působící i v ČR, zřejmě na podobný český skandál teprve čeká (německý má již za sebou).

    Nepřekvapilo by mne, kdyby poctivou praxí bez ohledu na swamiho došlo u mnoha lidí v JDŽ ke skutečnému duchovnímu pokroku, protože jde v první řadě o jógu a až ve druhé o gurua. Tím, ale nemám samozřejmě na mysli ty "zasvěcené", kteří lžou sami sobě do kapsy, případně vědomě obelhávají druhé. Zarazil mě tady komentář ohledně "fanatického vegetariánství". Vegetariánství je "odjakživa" (viz např Patandžaliho jogasutry cca 300 let př.n.l) součástí jógy a prvotní motivací je ahimsa (neubližování, nezabíjení, nenechat za sebe zabíjet jiné atd). Další motivací je očištění těla a mysli (satvická dieta). Rozhodně to nemá vůbec nic společného s tím "připadat si lepší než ostatní" což je naopak vlastnost negativní.

    OdpovědětVymazat
  47. Pro yogiho-to o tom vegetariánství je asi špatně pochopeno. Cílem autorky asi nebylo zpochybnit vegetariánství, sám jsem rád, že jsem vegouš a mám pocit, že je to nejen pro mě přínos. Ona psala hlavně o tom, že uvnitř jdž a zvlášť v tvrdém jádru panuje představa, že kdo není vege-je vrah zvířat bez šance na duchovní rozvoj. (znovu říkám-v jádru a jen uvnitř-tvář navenek je samozřejmě plná tolerance a lásky)Já bych se rád vyhnul v době, kdy jsme pod tlakem fanatiků z hard core jádra sekty takovým bodům, jako je vegetariánství a atheismus. V tom bysme se utopili a utopili i diskuzi. Proto prosím, vraťme se k sektě jdž a jejím metodám manipulace, k mahešovi a jeho podvodům, obviněním a pod. Jinak se to rozsype, souhlasíte?

    OdpovědětVymazat
  48. To 16.49. Smazání by projasnilo diskuzi, kterou dokonale zaplavil irelevantním bojem, ale každý má právo si k tomu něco říct. Jenom když to přehání, bylo by dobré mít nástroj, jak převést většinu jeho balastu co odvádí od podstaty problému někam do samostatného vlákna: vlákno-hellriders fejetons:) Pak to bude zas přehledné a on si upokojí touhu psát. Jinak je pravda, že hned první komentář na tohle téma byl od něj kazatelský a útočný a postupně celá diskuze se zvrtla mimo smysl článku, ke kterému patří. Tak hlasuju pro vlákno hellouš, kdo chce, může si tam s ním povídat:)

    OdpovědětVymazat
  49. To teda pekelníkovi musím založit jeho vlastní článek, pod který si bude sám psát, a vy mu tam teda nepište (:-)))
    Nebo ho smažu obnovitelně, a napište, jestli je to tak lepší.
    Admin

    OdpovědětVymazat
  50. Tak je to trochu promazáno, možná ne všechno, a zítra až budu mít chvilku, můžu založit článek pro ty, co jsou ochotni si s ním povídat, ovšem je to diskuse mimo mísu ...
    Admin

    OdpovědětVymazat
  51. Swami Vishwananda působící v ČR, má skandál? Jaký skandál, prosím? To je ten gej-guru co nám tady v ČR šíří "Om healing" a jiné bláboly?

    OdpovědětVymazat
  52. Jo, Vishwananda mel sex se svymi zaky a nektere z techto mladiku i znasilnil. Kdyz se to melo provalit, tak chudak vyhrozoval sebevrazdou. Vice zde:
    http://tellthetruthswamivishwananda.wordpress.com/2011/02/18/hello-world/

    V CR ovsem, jakoby se nechumelilo: http://swamivishwananda-cz.blogspot.com/

    Myslim, ze by to chtelo nejake web stranky, kde by si mohli mladi a casto tez naivni duchovni adepti prolustrovat sve ucitele, drive nez jim sednou na lep....

    OdpovědětVymazat
  53. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  54. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  55. A je to semnó v kopru, Adminovi hafo neštimuju bo je to lepón a valí na ně těžky hefty, asi má ze ňa těžký fédry, pač sem tu valil betálný šutry a camral čim že všecko nésu a majó šeci z Hellridera těžky peří a tak tvrdijó že so kukajda. Admin sám góme ufkachčit na ňa nejakó težkó bódu, abych v ksindBlogu nemohl dál šrajbčit. Admine netvař se na to moje betálny psani jak malé fógl. Śrajbčim tady na rovinu. Ten Anonym ňa špíchl za tepla Adminovi a tak je tento nahozené valčik snim v kopru. Je to tu ksindl! Nenechajó ně tu s nikym dlóho hantyrovat. Negómu, co semnó zrobijó, bo tvrdijó, že hafo hantýruju a vedu dlóhý války. Já Hellrider so enem takové jungšál, keré vám chtěl hóknót ňáký svy funglový zvonky na tento ksindlblog. V tymto blogu ně vobšacovali a fčil vyčkávajó, že na to tu hodim kakáč a z ksindlBlogu vemu dráhu. Všecko je to tu dohantecovany je to tu jena platna. Všici co čtete tento ksindBlog hoďte myslivnu a hoďte čučku na šméčko co ugakčili na ubohyho Hellridera, keré tu férově old hantýroval. Hellrider néni žádné blbé fajgoš co by vzal typem fusekle. Hrajó si tu na Akádu a hajzle majó na chodbě. Hellrider to vo tym vyškrtávání hodí všude do placu. Gómáte že mám bobky z nějakyho Admina a že si tu z něho ufakčim kokino? Tož to né, já mám z něho enem betálnó čurinu. Byl bych hafo ščastné, dyby na tomto ksindlBlogu blogisti mohli vist rovnó válku.
    Jen Váš
    retardér úrovně 13.letého vzteklyho rafana povyšené vod Brněnskyho Borca na Névětši Véšku a navržené jako kandidát na nezávisliho moderátora tehoto s prominutím blogu.
    Ales hafo se ekluje, idu durchčit.
    Hellrider

    OdpovědětVymazat
  56. No tak konečně z tebe vylezlo, na co ses tak dlouho připravoval. Už jsem si myslela, že ses chytil za nos (za ocas, za kopyto?)"Hellider néni žádné blbé fajgoš..." Dokáže 'naštudovat' kdeco. Asi tak, jak je tomu v předchozích vstupech i v tomto zoufalém jazykově i jinak nečistém výkřiku. Právě jsme svědky vzniku nového dialektu - kompilátu. Ne že by naše dialekty byly bez chyb. (Už jsou zapleveleny spisovnými výrazy.) Ale přece jen neskáčeme ze štatlu na Moravské Slovácko či Valašsko a hantec zas není čistá hanáčtina. Vrtá mi hlavou, jak se liší anonym od Hellidera (Valacha?) Možná tím, že má jeden určitý čitelný postoj a názor, Nemo! Pojednání už si napiš prosím někam jinam.
    Jinak - jsi hrdina - něco jako Odysseus, co nejprve Kyklópu Polyfémovi vypálil oko a na otázku, kdo je, z bezpečné vzdálenosti pokřikoval: "Nikdo! Nikdo!"

    OdpovědětVymazat
  57. K přímému přenosu osvoboditele:
    Kam jsme došli? Inu přece ze tmy ke světlu - ke kupčení s mókšou!

    OdpovědětVymazat
  58. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  59. Acha, Vishwananda mel sex se svymi zaky. To je zajimave! Ano, souhlasim chtelo by to nejake web stranky a oznamit to vcas. Na strankach nějakeho Raghudase (na home - page) je fotka jak mu Raghudas lezi na klíně a pise o sobe "Raghudas je realizovanou, vysokou duchovní bytostí, žákem Swámího Vishwanandy a Mahavatára Babajího" - viz foto (pod textem nize) http://cz.raghudas.org/kdo-je-raghudas
    Ze by takovy fesak nebyl realizovanou bytosti a jeste to pise sam o sobe??? Tak to nekupte!

    OdpovědětVymazat
  60. Pekelníku, tvoje příspěvky mažu jen proto, že mě k smrti nudí, a to natolik, že je ani je nedokážu číst. Založ si svůj blog, je to zadarmo, a tam si vyvěšuj, co chceš. Nemám důvod ti umožňovat, abys zneužíval tohoto specifického blogu pro vystavování svého zduřelého ega. Tvoje příspěvky jsou naprosto irelevantní.
    Admin

    OdpovědětVymazat
  61. Souhlas :-))), uz to byl nejvyssi cas, odstranit pekelnika trvale...nudi a zatupuje a navic paradaoxne hraje si na chytreho!

    OdpovědětVymazat
  62. Pozor, jeste jste nevymazala vsechny komentare pekelnika...jeste neco zbylo, nejlepe ho uplne vymazte at ten blog ma nejakou uroven!

    OdpovědětVymazat
  63. Radhugas - žák Swámího Vishwanandy a v "přímé duchovní linii se Šri Satya Sai Babou" - no chápu, že pseudoguru se musí také někde učit....

    OdpovědětVymazat
  64. Ted jsem videl tu fotku jak Raghudas lezi na kline Vishwanandy - no to je sila pratele, to musite videt!!! Jaky mistr tak takovy i jeho zak Raghudas...dat takovou fotku na web - to je teda opravdu silaaaa!!! Pokochejte se - stoji to za to: http://cz.raghudas.org/kdo-je-raghudas

    OdpovědětVymazat
  65. Ze je Raghudas realizovanou bytosti? To urcite! Ale asi to pise protoze dobre vi ze mu to v Cechach (mladi a naivni) sezerou - tady je mozne vsechno. A skandal Vishwanandy zatim uspesne drzi v tajnosti. Zatim...

    OdpovědětVymazat
  66. 12.58:
    Tak napište, co mám ještě vymazat, mně se nechce zkoumat, co píše on a co někdo, kdo se jen tak z legrace podepsal (:-)))

    OdpovědětVymazat
  67. Vymazat:
    Hellrider
    28. října 2011 2:28
    a asi take vymazat jak ho jeho kamo anonym podporuje (maji to domlouvene):
    28. října 2011 8:51

    OdpovědětVymazat
  68. Osobně bych se pod něco takového nepodepsal a myslím, že ani nikdo z nás, kteří se zde občas nevyjadřujeme úplně vážně.
    Naprostá anonymita diskutujících je podle mého názoru zásadní slabinou tohoto fóra. Nevolám po tom, abychom se zde podepisovali pravými jmény nebo jinak usnadňovali práci "detektivům" jdž. Diskusi by ale myslím prospělo, kdyby diskutující museli vystupovat pod registrovanou přezdívkou a zodpovídali tak za to, co napíšou. Současně by nebylo možné zneužít něčí identity a diskutovat cizím jménem. Přesně tak, jak je to na anglickém fóru - jenom tak mohlo anglické fórum přestát nájezdy luna a některých dalších expertů.

    OdpovědětVymazat
  69. Myslím si, že nebylo správné mazat toho Hellridera, co si o nás teď řeknou ti, kteří budou číst tuto diskusi a ti co ji už četli? Nepsal zase nic tak strašného, aby si zasloužil smazat. Souhlasím s tím, že anonymita blogu neprospívá.
    Osobně s tím nesouhlasím. Myslím že každý se může vyjádřit a tohle by se tu dít nemělo. Tento blog už pro mne není a nebude tím, čím byl. Odcházím.
    Nevěřím už ničemu.
    Mája

    OdpovědětVymazat
  70. Neverite Majo nicemu. Tak aspon zacnete verit pekelnikovi, kvuli jemu opoustite tento skvely blog.

    OdpovědětVymazat
  71. 28. října 2011 21:33 Myslím, že právy ty jsi ten pekelník. Už se neumíš pekelníku ani podepsat? Neodluzuj nám tu lidi a založ si vlastní blog.

    OdpovědětVymazat
  72. Bohuzel, to opravdu pekelnik nebyl. Skoda ze jednate podle emoci :))). Kdyz nekdo opousti tento skvely blog kvuli pekelnikovi je to k smichu.

    OdpovědětVymazat
  73. Tak tak, je dobře že jste toho pekelníka smazali, zamořoval to tady, ještě by nás nutil aby jsme skákali jak on píská.

    OdpovědětVymazat
  74. 28. října 2011 21:33 Tak to pardon, zmátlo mě to vaše zacnete verit pekelnikovi, už nevím kdo je tady kdo, zdá se mi to tu samý pekelník :)

    OdpovědětVymazat
  75. Nic, v poradku. Mne spis bylo lito ze Maja kvuli pekelnikovi opousti blog. Ten zmatek je asi kvůli tomu ze je tady kazdy anonym.

    OdpovědětVymazat
  76. K tomu, jestli se nestane křivda, když Helliderovi nedáme příležitost škodit:
    Jakýkoli sentiment ohledně Hellidera (jen podle mého názoru, připomeňte, co jsem nevzala v úvahu) není na místě. Zdá se, že jeho vstup byl promyšleným útokem a výsledek je zřejmý. Nejprve jsem mu chtěla doporučit, aby vstoupil do JDŽ, poněvadž jeho dikce mi přes všechno matení připomínala dikci některých jejích mluvčí. Když se jeho blahosklonná tvář začala sama proměňovat v pravý opak, zdálo se mi to už zbytečné. Je velmi pravděpodobné, že je odtamtud a úkol, kterého se chopil, provedl úspěšně. Dali nám zástupci JDŽ možnost svobodně se vyjádřit? A pokud se nám to podařilo, nebyli jsme umlčeni a odsunuti jako narušitelé a zrádci? Právo vyjádřit se nám bylo od začátku upíráno a nevidím žádnou změnu. Zatlouká se, zatlouká se, zatlouká se. Proč se asi po tři čtvrtě roku musíme vyjadřovat anonymně? To je jedna z pravd o JDŽ. Co jiného je Hellider než anonym? Co je v takovém případě správné? Nepředstírat - nelhat a nenechat si také nic líbit (bránit se). Nenechat si nic líbit = zjevnému provokatérovi neposkytovat příležitost. Nepředstírat = že svými pravdami jsme schopni čelit čemukoliv, že "právo škodit" (Hellider) je posvěceno právem svobodného projevu.
    Pokud Hellider není řízenou střelou JDŽ, je střelou neřízenou, která má účinky možná ještě ničivější. Je nepředvídatelná.
    A nebojme se očerňování. Kdo chce psa bít, hůl si najde!

    OdpovědětVymazat
  77. Promiňte ,uvedla jsem místo Hellrider zkomoleninu, omlouvám se.

    OdpovědětVymazat
  78. Mahéšovým žákem jsem byla 20 let, letos jsem odešla.
    Nesouhlasím s názory Hellridera, ale dle mého názoru neměl být vymazán. Nikde jsem si na tomto blogu nenašla pravidla pro psaní příspěvků, která by porušil. Jak je uvedeno v mottu blogu: ... Účelem tohoto blogu je informovat českou veřejnost o této záležitosti, ale i o jiném nevhodném chování neslučitelném se stavem osvíceného mistra. ... Jestliže má informovat veřejnost, dá se očekávat, že se veřejnost bude také vyjadřovat. A to i tak, že se mi to nebude líbit.
    Obsah blogu je věcí jeho autorky. Možná, že pravidla, tak jako jsou dána na anglické fóru by předešla následným dohadům. Na něm měli možnost psát své názoru lidé jako lun, baremuenze, peter, naprosto zmatená Elisabeth... a některé jejich příspěvky byly podstatně těžšího kalibru.

    OdpovědětVymazat
  79. A myslíte si, že sem vedle jeho žvástů bude chtít ještě někdo přispět s něčím podnětným, aby to zase přišlo vniveč?

    OdpovědětVymazat
  80. Ano, myslím si, že na tomto blogu se mnoho lidí, kteří jsou schopni se s takovým provokatérem vyrovnat, aniž by používali praktiky JVDŽ - tedy umlčet a po čemkoliv nepříjemném rychle zamést stopy.

    OdpovědětVymazat
  81. Na druhou stranu, těžko sem psát něco co zabere čas, když to pak jeden týpek zaplaví tunou svých postů.....nejlíp-dát prostor pro off topic diskuzi, někde zvlášť a tam přeposílat bez smazání jeho příspěvky-a všichni budou spokojeni. Tady ta diskuze šla díky němu do kopru a mimo smysl-na to je třeba trochu reagovat. Vraťme se zas k tématu a neřešme týpka co se tu takhle realizuje.

    OdpovědětVymazat
  82. Pro Mayu-to ti opravdu baštím :-D

    OdpovědětVymazat
  83. Pekelníkovy příspěvky, to mi přijde jako kdyby nám sem někdo cpal dlouhé nestravitelné cancy s tématikou například údržby bagrů, a my bychom se báli jich dotknout, abychom náhodou nevypadali, že děláme cenzuru ...

    Vůbec mě netíží svědomí, že ho mažu, protože jeho příspěvky nepřinášejí nic nového, pouze zamlžují a odvádějí pozornost k nepodstatným věcem.

    Je tady absolutní většina velmi kvalitních příspěvků a přispěvatelů, tak proč je překrývat "údržbou bagrů"?

    Myslím, že pekelník je nasazený provokatér, za účelem rozhození diskuse, normální myslící dospělý člověk by si takový nick sám kvůli sobě těžko dal, podle mých zkušeností zájem o peklo opouští děti tak v 15 letech...

    Proč se lidi tak zoufale bojí, aby si o nich někdo nemyslel něco špatného, třeba že používají nějaké špatné metody? Rozhodla jsem se smazat nudné příspěvky, které nepokládám za přínos pro tento blog, a nehodlám se za to cítit v žádném případě provinile.
    Admin

    OdpovědětVymazat
  84. Donesla se mi dnes jedna zaručená informace z úzkého okruhu žáků kolem Mistra Maheshvára.
    Aby se prý mistr před svým odchodem z tohoto světa zbavil všech patolízalů a pochlebníků bažících po jeho místě, kteří by po jeho skonu vyvolali rozkol a následný pád celé JDŽ, vyjádřil Mahéš svoji obavu svému nejpokročilejšímu žaku a právoplatnému nástupci swámímu Cidánandovi a ten pak vymyslel tuhle zkoušu, tento očistný plán. A protože jen swamí Cidanand dosáhl ze všech Mistrových žáku a swámijů jako jediný výrazného duchovního pokroku a pravé realizace a tím také titulu Paramhansa. Cidánandův výrazný duchovní pokrok neunikl oku snad žádného z nás, kterým byl dlouhé roky na očích, náleží mu tímto právoplatně nástupnictví po mistrově odchodu z tohoto světa, toto nástupnictví by však bylo ale velmi složité prokázat před obyčejnými řevnícími se žáky a po moci bažícími egoisty, kterými je JDŽ údajně přímo zanesená. Po odchodu mistra by hrozil JDŽ vnitřní rozvrat. Proto Paramhans Swami Cidananda vymyslel tuto bolestnou zkoušku ohněm, která má oddělit zrno od plev a před odchodem mistra ze světa oddělit jeho pravé žáky od těch, kteří si na žáky jen hrají a je tedy logické, že by nástupnictví Parmhans Swamího Cidánady vždy jen zpochybňovali a celá JDŽ by se časem rozpadla a mistrova celá dlouholetá práce tak zanikla. V JDŽ má údajně zůstat jen to pravé jádro, které projde tímto těžkým obdobím uměle vyvolané zkoušky. Paramhans Swami Cidnanada má za nějaký čas toto celé veřejně přiznat a osobně celou věc spolu se svým mistrem Maheshwaranandou žákům sdělit.
    Paramhans Swami Cidananda tedy dosáhl osvícení a osvobození a z toho náležející světský titul Paramhansa- osvobozená čistá duše. Především on by měl k tomuto zde vznesenému tématu duchovního pokroku promluvit, on sám už něco takového některým vyvoleným naznačil a já osobně jsem o jeho duchovním pokroku četl na jeho blogu.
    Víte o tom taky něco, nebo je to jen snaha zviklat nás a náš jasný odmítavý postoj k JDŽ a celé nechutné aféře??

    OdpovědětVymazat
  85. V tak odvážné fabulaci už snad chybí jen létající koberec. Nezřídili oddělení propagandy?

    OdpovědětVymazat
  86. To jen žrec mění taktiku. Ale „mozkové centrum ve Feloshipu“ provádí konspiraci průhledně. I když proti smazanému „čertovi“, který pracoval amatérsky (psal a odpovídal si sám, zacpával blog vatou apod.) je tato taktika trošku pokročilejší, ale přesto průhledná:
    1. Opravdu je Čiči paramahens?
    2. Tímto počinem by potvrdil, že gurugíta je nefunkční cár papíru (rouhal se těžce proti gnuovi).
    3. Že maestro používá, stejně jako Lenin, lež k dosažení záměru.
    4. Zdevastoval by takto a rovněž navždy zdiskreditoval hnutí jvž i v očích široké veřejnosti.
    5. Pokud se tak stalo skutečně po dohodě, ukazuje to „i na jiné cíle než duchovní“.
    6. Je přinejmenším ve stejném věku (možná i o něco starší), takže jaký nástupce??

    Celé to považuji za žblept, vzešlý z nezralé úvahy. A fakt už tam chybí jen létající koberec...

    OdpovědětVymazat
  87. Vzhledem k tomu, že Čitanand věděl o zneužívání přímo od jedné ze zneužitých žen už v roce 2004 a ve svém prohlášení tudíž lže, pokud by tato story o zkoušce ohněm byla náhodou pravda, byl by vskutku důstojným nástupcem svého Mistra.
    Jsem nebo jsem byla v kontaktu s pěti dalšími zneužitými ženami z různých zemí a ani v jednom případě jsem nezaznamenala jediný náznak napojení na Čitánandu. Pravda, zde se můžu mýlit, nesleduju ony ženy 24 hodin denně. Ale sama za sebe rozhodně nemýlím. Jsem jedna ze zneužitých žen a se swamim Čitánandou jsem nikdy nebyla v žádném kontaktu vyjma toho, kdy jsem poslouchala jako jedna z davu jeho přednášky. Za sebe mohu s jistotou říct, že nejsem součástí "očistného plánu".

    OdpovědětVymazat
  88. středoevropské jazyky používají pro označení podobných jevů (paramhansa spekulace) slova, která normálně označují lidské genitálie. Nejméně vulgární bude pro čechy výraz-kokotina...

    OdpovědětVymazat
  89. Také nevěřím této odvážné mystifikaci očistného plánu, já za sebe se taky nemýlím, jsem jeden ze zneužitých mužů. Jsem rovněž v kontaktu s jednou zneužitou ženou a několika dalšími zneužitými muži, za které však nemůžu ručit.
    Čidánand věděl o zneužívání hned od začátku, je taky spoluviníkem. Nechápu, proč se tu zmiňuje gurigíta která je jen smyšlenou pohádkou pro malé děti, slouží jen k oblbnutí a udržení lidí v poslušnosti. Tomu snad už nikdo z nás, kteří máme všech pět pohromadě nemůže věřit.

    OdpovědětVymazat
  90. S tou gurugítou to bylo myšleno v poněkud širším kontextu, než je tento blog – zdiskreditoval by ji (Čiči) v očích doposud „věřících“ (oni sem také občas zabruslí – lidská zvědavost je silnější, než víra).

    OdpovědětVymazat
  91. Čitánanda nepovažujme za spoluviníka. On svou story popsal, a byl to vlastně on, kdo spustil tuto lavinu do pohybu. Nebýt jeho odchodu, zřejmě by vše zůstalo málo viditelné.
    Sám jsem si říkal, že jestli je někdo na pokraji osvícení, tak je to Čiči. A to se jógou zabývám několik desetiletí. Už před 5 lety jsem došel k závěru, že jvž hodně žádá a málo dává. Vlastně vůbec nic nedává. Tělo se odolným nestává, tam to nikterak nefunguje. A duch? Miliony a miliony manter. A nic, a to bylo se záměrem, dostat se více dovnitř, do meditace. Tam to také nefunguje.
    Mimochodem: A. Hitler byl od 15 – do 20 let zapáleným studentem východních mysterií a jógy. (Viz Trevor Ravenscroft – Kopí osudu. Možná že tu knihu ještě prodávají ve Střílkách). Byl to sice dementní kaprál, ale v názoru na jógu se nemýlil, ten Východ měl nastudovaný excelentně. Nesklouzl do omylu, že mezi orientálcem starověku a novověku, je jen malý, nebo žádný rozdíl, pokud jde o schopnosti a vědomí. Vůči takovým chybám se postavil a tvrdě tato učení odmítl. Nejen on, i jiní se k tomuto, problému staví obdobně.
    Nemíním opisovat od jiných, stačí si uvědomit, kde se ocitla ona svatá země Bhárát. Přelidněná, hlad a bída. Jen si vzpomínám, jak po nás „Standa“ kdysi chtěl, ať podepíšeme petici proti stavbě obřích jatek v Indii… Tehdy jsem si říkal, kdeže jsou ty zástupy jejich „realizovaných“ a všemocných mistrů.

    OdpovědětVymazat
  92. "Jsem jeden ze zneužitých mužů..." Cože??? SwAmi zneužíval i muže?

    OdpovědětVymazat
  93. Nedávejte psům, co je svaté. Neházejte perly před svině, nebo je nohama zašlapu, otočí se a roztrhají vás.

    OdpovědětVymazat
  94. Přineste nám Boha v kleci a svázaného v řetězech! Mohli by jsme mu pak třeba házet pamlsky a drobné mince. Předvedl by pro nás za odměnu třeba salto vzad, nebo malý zázrak? Tleskaly by jsme mu a volali bravo!

    OdpovědětVymazat
  95. Neházel, brachu, leč prodával, a to brak. My chudli, on kynul. Už dávno se nepodobá "Vznešené labuti", ale .......
    Drobné mince nebral, seč statky pozemské. Salto provedl v naších myslích a v hlavách četných žákyň.

    OdpovědětVymazat
  96. Myslím že informace o Očistném plánu Paramhans Swamiho Citánandy je pravdivá, např. v historii buddhismu můžeme najít podobné případy předávání dharmy mezi 5 a 6 Patriarchou, kdy žárliví žáci pátého Patriarchy usilovali o život mistrem zvolenému šestému Patriarchovi navzdory vůli svého mistra . Šestý Patriarcha pak musel uprchnout před rozzuřeným davem, v útěku před smrtí mu pomohl samotný pátý Patriarcha. Citánanda tímto mistrovským kouskem odhalil vše co bylo dosud skryté všechny nepřátele i jejich pravou tvář, když se postavil na jejich stranu a do jejich čela, nemusí prchat a nejen své nepřátele už zná. Ale i tak se musí držet na pozoru. Osobně mi přijde nejpokročilejším ze všech žáků, sleduji ho celá léta, takže když ne on, tak kdo?

    OdpovědětVymazat
  97. A kolik mu je let. chytrej? Standovi je 65, Čičimu je možná i víc...

    OdpovědětVymazat
  98. Ať žije čitánad!
    Smrt Čitánandovi!
    Ať žije čitánad!
    Smrt Čitánandovi!
    Ať žije čitánad!
    Smrt Čitánandovi!

    OdpovědětVymazat
  99. Nevím kolik je Cicimu let, ale Mahéš je nemocen, má řadu let cukrovku a vážné potíže se srdcem.

    OdpovědětVymazat
  100. No jo, ale teď, když už jste to s tím Čičim prokoukli, tak už zase sákryš nepoznáme kdo je opravdový bhakta a kdo prospěchář, ne? Nebo to furt funguje? Můžu se ještě očistit jakoby dodatečně?

    OdpovědětVymazat
  101. Jak už zaznělo dříve, v Indii se pravda řídí podle času: To co bylo pravda dopoledne, odpoledne už je jinak. A úplně k zbláznění je to, že tam může být pravda úplně všechno.
    Takže kdo chce, může otočit a tvrdit, že Čičimu pomáhal čistit Augiášův chlév, když už na to Standa se svými sidhi, ridhi, by-pasy a cukrovkou nestačil.
    Opozdilci, pokud mají dostatečně vysoké konto, si mohou koupit odpustek - když už to tak pěkně Standa s Čičim vykoumali, určitě na tohle nezapomněli. Vždyť peníze nepáchnou ani mistrům vysokých duchovních nauk a stavby v pošti je třeba dokončit.
    A taky je možné, že to nakonec dopadne jako v Sarajevu - oni jsou tam pěkní ptáci, a Čiči Standovi zpřetrhá by-pasové hadičky, nebo mu místo inzulínu podstrčí hroznový cukr.

    OdpovědětVymazat
  102. Tento bloq je uz k nicemu.

    OdpovědětVymazat
  103. minulý týden byly přenosy z Jadanu, a na jednom z nich byl po v záběru XXX spolu s Avatarpurijim (jméno si přesně nepamatuju), co mě nejvíc překvapilo, že seděl v XXX výškové úrovni, to teda ostatní svámiové sedí hezky na zemi. Co tenhle hoch ? Svámí byl snad v 5 nebo 6 letech. Je vůbec možné, aby byl XXX nástupce někdo, kdo není ind ?

    OdpovědětVymazat
  104. Myslím, že tentokrát se odpustky prodávat nebudou, protože Cici je Srb a to jsou velcí bojovníci, on nejlépe ví , jak se jedná s ustašovskými a nacistickými extremisty, muslimskými fundamentalisty a albánskými teroristy, je poučen od Vůdce a zná jeho metodiku jak zacházet s těmi kamarády, co sešli z pravé cesty, myslím noc dlouhých nožů. A jak říká Vůdce: Znovu postavíme naše kamarády ke zdi, když to bude třeba. Cici vyrovná účty se starými nepřáteli.

    OdpovědětVymazat
  105. Ano otázka nástupnictví byla probírána často ve Vídni, zhruba před deseti lety, bohužel pro velkou řevnivost mezi možnými nástupci zvolil možnost vychovat sám svého nástupce. Tehdy ještě Cici ale nebyl Paramhansa jak se tady tvrdí.

    OdpovědětVymazat
  106. Myslím, že tentokrát se odpustky prodávat nebudou, protože Cici je Srb a to jsou velcí bojovníci, on nejlépe ví , jak se jedná s ustašovskými a nacistickými extremisty, muslimskými fundamentalisty a albánskými teroristy, je poučen od Vůdce a zná jeho metodiku jak zacházet s těmi kamarády, co sešli z pravé cesty, myslím noc dlouhých nožů. A jak říká Vůdce: Znovu postavíme naše kamarády ke zdi, když to bude třeba. Cici vyrovná účty se starými nepřáteli.

    OdpovědětVymazat
  107. brrr,
    to zní děsivě. jak z toho ven?

    OdpovědětVymazat
  108. Jsem jedním ze zneužitých psů, který šel náhodou kolem mistrova plotu a zvedl neprozřetelně pod mistrovým oknem nožku moc vysoko. A sám za sebe se taky nemýlím a očistnému plánu prohnané kočky Čičiho nevěřím a nevěřím taky, že pes může obdržet sójovou mókšu, jak mi mistr před zneužitím sliboval.

    OdpovědětVymazat
  109. tak nějak mi to připomíná listopad 1989, pomalu to začalo to demonstracemi, v červnu podepsání petice několik vět, útěk vých. němců přes ambasádu v Praze, až nakonec v listopadu se to semlelo tak, že dodneska nikdo nic nevysvětlil,je to zahalené mlhou, stav polojasno.

    OdpovědětVymazat
  110. Proboha, nechte už těch paramhansa spekulací. takové kokotiny:) Jinak, ohledně nástupnictví-swami neuvažuje jako duchovní, ale jako normálné feudál, takže chce nástupce ze své krve-děcko nemůže (oficiálně) tak aspoň děcko vlastní rukou vychované-co může být lepší příklad jeho nesvatě prostého papalášství než Avatarpuri game......

    OdpovědětVymazat
  111. Tento blog je jak "jedna pani povidala..." trochu jak Blesk ("duchovni" Blesk)... dekuji, odchazim :-)

    OdpovědětVymazat
  112. Já vůbec nechápu to, co se tady povídá o nástupci ..., podle mně jsou to nesmysly.

    Další zpráva Blesku ohledně "nástupce":
    Avatarpuri je prý možná svámidžího vlastní syn - aspoň se o tom spekuluje na anglickém fóru.
    Kolik mu teď je? Když byl ještě maličký, už tenkrát nám svámidží zakázal říkat mu Avatárek - nebylo to dost uctivé (:-)))
    sid

    OdpovědětVymazat
  113. Nechcete už radši přejít pod nějaký novější článek? Už je tady nepřehledno.

    OdpovědětVymazat
  114. Je tady zmatek, dusno, neprehledno, nudaaaa...asi jak v Blesku.

    OdpovědětVymazat
  115. Sranda jak Hellouš vytváří stále nové osoby, co jsou zklamány tímto blogem a odcházejí:-D A vždycky pěkně nahlas, od začátku tohodle blogu už takhle odešel v pěti případech-rekordman

    OdpovědětVymazat
  116. Ano, taky si myslím že Hellrider je tu stále s námi a vytváří dojem znechucených lidí. Na tuto hru mu ale neskočíme.

    OdpovědětVymazat
  117. jsem mezi členy JDŽ teprve 6 let, jsem líný jak veš, málo cvičím ..., ale z toho duchovna se čerpat dá.. jenže spousta žáků považuje swamiho za živoucího Boha a On je jen realizovanou duší a to je... Kult osobnosti je do určité doby vidět a satsangy jsou někdy plny fanatismu, ale záleží, kdo je vede ... Jak to říct : pravdu pozná každý sám.. do Střílek už nejezdí, podle určitých názorů jsem zaslech, že se Mu nechce mezi ty bezvěrce. A ti, kdo se těšili, podle "zaručených zpráv" ,že v létě přijede až po sámándhí své Matky, tak byli zklamáni - nepřijel ...
    jen tak na okraj : duchovní rozvoj je každého osobní věc a musí sám hledat cestu, ALE GuRu nastiňuje jednu z možností ...

    OdpovědětVymazat
  118. Taky už mě napadlo, že ten malý a natoukaný paskřivec může být jeho levo - pravo boček. Že prostě Standa neudržel v kritické chvíli svou životodárnou "sílu" pod kontrolou. Ostatně, kdoví, kolik soukmenovkyň po půlnoci božsky zasvěcoval. Velikášské vlohy projevil záhy.

    OdpovědětVymazat
  119. Jen tak na okraj, duchovní rozvoj je individuální-GuRu, knížky, život a lidi nastiňují možnosti-to ale neznamená, že jsou to bozi určení k modlaření. GuRu je hlavně knižní termín, který (a to je s podivem) propaguje- Guru a guruem psaná a propagovaná literatura zajímavá shoda.......jeden by řekl, že jde o konflikt zájmů

    OdpovědětVymazat
  120. Poté, co zde byl umlčen –ukřižován Hellrider, kerý se na tomto blogu pokusil stanovit nějaká pravidla slušné diskuse v pěti bodech, nevím jestli má smysl ještě psát pod tento blog. To, že se zde vyjadřují údajně zneužitý muž a žena, kteří svá tvrzení nemůžou nijak dokázat se mi zdá opravdu přitažené za vlasy a to nemluvím o mistrem zneužitém náhodně procházejícim mluvícím psovi. Žádám tedy admina, aby smazal i jejich příspěvky.

    OdpovědětVymazat
  121. čest Hellriderově památce, možná někdo udělá anti-blog proti tomuto blogu (nebude to náhodou hellrider sám? Třeba tam přetáhne svůj fanclub-který vytváří také on sám:-)Takže tam nakonec bude žhavá debata na jeho podporu, tvořená příspěvky desítek lidí, kteří všichni ocení jeho "pravidla slušné diskuze" a trpitelství-"ukřižováním" :-D P.S. Napiš sem ještě něco, a zkus tentokrát být za ženu, to by mohlo fungovat:-D

    OdpovědětVymazat
  122. Hellider a pravidla slušné diskuse? Ten by rád stanovoval pravidla, ale jen pro druhé. Sám se jimi neřídil. Dal si jméno Jezdec po pekle a tím plně vyjádřil svůj nepřátelský postoj k prostoru svého rejdění. Diskutujte s Helliderem (sám se sebou?), to vás naplní a házejte jen chlebem, když víte, jak chutná křivda!

    OdpovědětVymazat
  123. Tento blog ztraci smysl, uz se tady Buh nevyzna kdo je kdo...podle mne, je nejvyssi cas zmenit pravidla diskuse.

    OdpovědětVymazat
  124. 3.listopadu 16.26 byla reakce na 10.37 Hellridera

    OdpovědětVymazat
  125. Je tady opravdu blazinec...anonym odpovida sam sobě anebo Buh vi jak to je. Neni uz tady zadna serioznost. Souhlasim take aby se nastavila jina pravidla :)

    OdpovědětVymazat
  126. Tak to mě zase po dlouhé době něco pobavilo. Konečně někdo prokoukl Raghudase, jako samozvaného gurua i laskavého přítele Swamiho Vishwanandy. No, vy se můžete pouze domnívat, já ovšem vím, ale nepovím. Oni by mě kamarádíčkové Raghudase opět vylustrovali a hnali k soudu, jako minulý rok. Musím mlčet. Chytří lidé na to příjdou sami, hloupí a naivní mu budou za jeho přítomnost platit. Švagrová Raghudase.

    OdpovědětVymazat