pátek 9. prosince 2011

Mahešvar alias obchodník

Jedno se musí sw. Maheš. přiznat-je to celkem dobrý obchodník. Jako předmět činnosti má duchovní rozvoj (takže nulová možnost kontroly). Vytouženým ziskem je pak pro něj sláva a obdiv - (mezi námi, nechat své žáky vyvěšovat vlastní podobizny na každém rohu není zrovna známka skromnosti a zdravého vztahu k sobě samému....). Peníze jsou pro něj "jen" příjemným bonusem navíc-dá se za ně postavit hacienda za stovky milionů v Indii. K tomu přidejme i haciendy od žáků (např. vila v Praze). Zkrátka lukrativní činnost.

Dobrým obchodníkem je také proto, že je schopný lidem říkat přesvědčivě věci, kterým by normálně nikdy neuvěřili. Lidé pak věří, že když mu dají peníze, je to vlastně jejich zisk. Když pro něj zdarma pracují, je to pro ně samotné fantastický přínos. Když mu přepisují majetek, získávají zajisté něco mnohem lepšího. Takový zákazník je sen všech byznysmenů.

Jako dobrý obchodník také ví, že je třeba vlastní obchodní činnost opentlit "humanitární aktivitou". A tak už nenavštěvuje své impérium v několika zemích jako misionář vlastní víry, nýbrž jako "vyslanec OSN" v rámci "Světového mírového turné". S místní (třetiligovou) honorací se setkává u vysazování stromů míru. Za peníze žáků předvede "veřejnou přednášku" v nějaké přednáškové místnosti-"veřejnost" tvoří samozřejmě především žáci.... (jestli není levnější to přednést v tělocvičně za desetinu ceny). A k tomu se zubí do objektivů svých žáků, kteří se pak zoufale (a zatím stále bezúspěšně) snaží protlačit tyto PR články do normálního tisku. Namísto toho tato PR šílenost zdobí jen stránky jdž, samozřejmě s o to větší bombastičností.....

Jako dobrý obchodník také umí žonglovat se zájmeny. Když chce oslavovat sám sebe, říká vždy: ON (poslouchejte a uctívejte gurua). Když chce něco po ostatních, říká My (my musíme pracovat). A když něco neklape-jsou to ONI, ti zlí démoni, my jsme přeci bezchybní.

Jako dobrý obchodník umí bezvadně přenášet zodpovědnost správným směrem. Pokud jeho metoda nefunguje, pak to není jeho vina, ale vina těch, co nesprávně používají jeho produkt. Jakákoliv kritika je samozřejmě předem odmítnuta jako nepochopení podstaty produktu. ( O něčem takovém sní šéfové všech reklamačních oddělení jen v nejdivočejších snech.....)

Také je třeba pracovat s konkurencí a nejlépe se nad ni vyšvihnout-A tak na "mezináboženských dialozích" pro "veřejnost" od něj slýcháváme takové perly jako :"joga je princip nad náboženstvím,všechna náboženství vycházejí z principu jogy a pod". Jako stafáž pro Jeho Božství se perfektně hodí třetiligoví dialogisté z jiných církví, kteří se snaží neurazit svého hostitele a taktně takové namyšlené hlouposti nekomentují. Stejně tuší, že tu "veřejnost" na mezináboženském dialogu tvoří kompars z jdž, takže o nic nejde a je tam celkem hezky.

A nakonec, dobrý obchodník ví, jak zmizet, když to všechno praskne. Nejdřív je třeba vše zatloukat, pak zase zatloukat, pak znevěrohodnit remcaly, obvinit konkurenci z touhy po převzetí moci, skrytě používat právníky, no -a nakonec, když je to stejně pořád v háji-elegantně se vytratit na vybudovanou pouštní haciendu a poslat sem někoho mladšího, kdo bude nezatížený skandály pokračovat v jeho byznysu a pod jeho přímou kontrolou. Business kí džaja! A nebo show must go on......... Juckes

13 komentářů:

  1. Velice dobre vystihnuty profil con-artisty, ktery prodava nadprirozeno. Penize sem, penize tam, na tech prece nezalezi, jen se jich zbavte (jenom je nasmerujte do moji kapsy).
    Vzpominam si, jak v pocatecnich dobach americkeho asramu jsme se snazili dat dohromady cviceni v ruznych mistech a on pri jeho navsteve nam rekl, ze si mame opatrit budovu a ucit v jednom miste. Ja, ktery jsem byl jeden z tech mala lidi, co do toho davali jakekoliv penize co zbyly po zaplaceni skromneho joginskeho zivoreni, jsem mu na to rekl: "Ale swAmi, to stoji strasne moc penez. Kde je nabrat? To bude trvat strasne dloho na to nasetrit z nasich skromnych prijmu? My vime moc dobre, ze to by bylo nejlepsi, ale kde nic neni ani smrt nebere." On se zasmal a rekl mi, ze my se musime snazit ty penize najit, byt chytri jako on. "Ja porad potrebuju penize na sve projekty," rekl, "ale ja nesetrim. Kdyz potrebuju vic penez, tak je vzdycky nejak najdu. Ti, co se snazi setrit a byt opatrni s penezi to nikdy nikam nedotahnou." Samozrejme se nezminil o tom, ze ty jeho neskromne pozadavky byly financovany z nasich a vsech ostatnich zaku kapes. Ze kdyz potreboval penize, tak je vzdycky vydobyl z nas hlupaku.

    OdpovědětVymazat
  2. Prosim Vas neviete akym sposobom by sa dali otvorit oci dlhorocnemu ziakovi Maheswaranandu? Je to moj priatel a kedze nepatrim k JDZ myslim si ze dokazem zdravym rozumom posudit na zaklade tejto stranky, co sa tu deje. Moj priatel o tom ale odmieta pocuvat a nie je pristupny akemukolvek rozhovoru na tuto temu. Chcela by som mu pomoct. Mozete mi nejako poradit?

    OdpovědětVymazat
  3. Tato otazka se objevila v ruznych diskuzich na angleckem foru. Paklize mluvite anglicky, tady je odkaz na odpoved Chavy (E. V.) clenovi fora se jmenem Mercury. Myslim ze odpoved Chavy sumarizuje vetsinu toho, co je mozno poradit v podobne situaci.
    http://www.sexabuseyidl.net/discussion/comment/4208#Comment_4208
    Paklize anglicky nemluvite, mozna Chava bude mit prilezitost to prelozit, paklize ne, snad nekdo jiny. Napiste, jestli potrebujete preklad a uvidime, co se da udelat.
    Jenom v kostce: Hlavni bod je, ze vysvetleni pomoci zdraveho rozumu nefunguje moc. Zvlaste se neda uspechat. Stujte pri vasem priteli a snazte se mu ukazat, ze tam jste pro nej ho podporit a ze se od neho neodvracite. Na druhou stranu nepristupujte na zadne emocionalni vydirani. Dejte mu vedet, ze jste tam kdyz bude chtit mluvit o cele zalezitosti ale nesnazte se navadet to tema sama a nebo byt plne negativni o vsem, co je spojeno z JDZ. Ti, kdo jsou uvnitr a neotevreli sve oci k tomu, co je na bile dni, se k tomu musi sami dopracovat zevnitr, jejich obranne mechanismy jim nepovoli jinak. To by tak byla ma rada. Mnoho stesti, sily a odvahy. Mejte se moc dobre.

    OdpovědětVymazat
  4. Pokud ovládáte angličtinu, zkuste se podívat na anglické fórum, kde se o tomto problému diskutovalo, sem:
    http://www.beyondorange.org/index.php?page=Thread&threadID=104
    a hlavně sem:
    http://www.sexabuseyidl.net/discussion/comment/4208#Comment_4208

    Bohužel je to velice obtížné a řada z nás si na tom už vylámala zuby, přestože jsme byli sami součástí kultu a známe jej skrz na skrz. Návod neexistuje, možná by vám něco poradil psycholog - specialista na sekty. Ale dovolte mi aspoň pár čistě subjektivních postřehů.
    Zmínila jste, že přítel nechce slyšet a diskutovat. To je první linie obrany, kterou guru nadiktoval svým ovečkám - neposlouchejte, nepátrejte po informacích, vyhýbejte se "špatné" společnosti, nenechte se zviklat zlým světem. Překonat ji vyžaduje především maximální empatii a opatrnost. Podstatné myslím je, jaký máte s tím člověkem vztah a jestli není ponořený v kultu příliš hluboko (jestli je pro něj jóga skutečně celý život, je to těžké). Je zamilovaný do svého gurua, je to celé především hra citů, pocitů a vztahů a právě tudy myslím vede také cesta ven. Musí vám důvěřovat, musí vidět, že vaše úmysly jsou čisté a že vám na něm záleží. Na vaší logiku a argumentaci asi moc nedá, bez ohledu na to, jak jste si jistá její správností. Pokud vám na tom opravdu záleží, zkuste možná nejdřív více pochopit jeho pojetí světa, filozofii a logiku uvažování, kde některá pravidla "selského rozumu" zkrátka neplatí. Ve svém "jógovém" světě se vyzná, všechno mu tam do sebe zapadá a možná na vás bude shlížet s despektem: "Povídej mi, co chceš, já vím svoje, jógu už dělám XX let, mám své duchovní zážitky a načtených tisíc knížek o védantě a józe, kde je celý vesmír dokonale vysvětlený...". Když s ním budete mluvit se znalostí věci, možná budete mít větší šanci. Suchá kritika zvnějšku založená na logice je odsouzená k neúspěchu - to bude pro něj jen "negativní myšlení", které má zakázané a nejspíš se jenom zatvrdí ve svém postoji.
    Když s vámi přítel nebude chtít mluvit, zkoušejte to po čase znovu. Když s vámi mluvit bude, nedoufejte, že ho rychle přesvědčíte. JDŽ pro něj znamená tolik, že jestli se s ní někdy rozejde, bude mu to trvat měsíce a roky. V každém případě si raději nemyslete, že máte sílu ho sama přesvědčit - spíš ho můžete tak trochu postrčit. Vaše šance dost závisí i na tom, jestli už v něm samotném je nějaké semínko nejistoty, jestli vidí na JDŽ nějaké rozpory a jenom je třeba potlačuje, nebo je slepý úplně a všechno je pro něj dokonalé. V JDŽ je z nějakého hlubokého důvodu a dokud tento důvod bude trvat, tak v JDŽ zůstane.
    Nepřeceňujte ani vliv současného skandálu. I když váš přítel pod tíhou argumentů třeba uzná, že se to opravdu stalo, ještě to pro něj nemusí být důvod, aby něco měnil na svém vztahu k JDŽ. Vždycky si může najít nějaké vysvětlení, které bude vyhovovat jeho vidění světa.
    Přes to všechno si pořád myslím, že když člověk žije ve lži, má smysl zkusit s tím něco udělat. Přeji vám hodně štěstí.

    OdpovědětVymazat
  5. Ještě bych dodala, že cesta od důvěry v gurua k nedůvěře v gurua je těžká a plná emocí. V mém případě zejména hněvu, slízli to ale mí nejbližší, nikoliv guru (nějak nebyl po ruce).
    Takže si připravte hroší kůži, protože i když váš známý bude nakonec chtít hledat pravdu, možná neřekne: "Jejda, to jsem ale rád, že už to všechno vím."
    Pokud se váš známý proti vám obrátí, bude se s vámi hádat, bude se vymezovat... bude jakkoliv negativní - je to jen odrazem bolestného procesu v něm uvnitř. Souboj se změnou paradigma.
    Zkuste si to nebrat osobně.

    OdpovědětVymazat
  6. Souhrnné informace jsou v mém postu, co uvedli Roman se Šíšou. Vlastně bych se možná dalo vše shrnunout do 3 hlavních bodů.
    1. trpělivost = žádný tlak, žádné přesvědčování, ani logická argumentace(člověka emočně ponořeného do vztahu např. k jógovému učiteli nelze oslovit logickými argumenty), žádné násilí - ani psychické - to jen utvrdí člověka v sektě, jak mu jeho blízcí nerozumí a naopak jak je pro něj přínosné milující prostředí sekty
    2. vyjádření respektu k tomu, co váš přítel dělá - pokud najdete něco, co je podle Vás v JVDŽ dobře (a věřte, že je, ostatně pravděpodobně kvůli tomu je váš přítel do JVDŽ dostal - dala mu něco důležitého, co mu chybělo, jen si pravděpodobně nevšiml, co za to musí zaplatit)- podmínkou je, aby to bylo upřímné(i z vlastní zkušenosti vím, že jsme se o józe s mojí maminkou začaly bavit až tehdy, kdy došla na satsang s Mahéšvaránandou, uznala, že týrání zvířat není dobré a najedou jsme měly společná témata, o kterých se dalo mluvit)-
    3. vlastní pevný, stabilní život, schopnost si ho užívat a radovat se z něj - a tak mít připravené místo, kam by se mohl Váš přítel uchýlit, pokud by se rozhodl odejít.
    Pokud máte jakékoliv dotazy, názory můžete mi napsat na vrbova.eva@centrum.cz. Pokud byste mluvila anglicky nebo německy, můžu vám dát kontakt na psycholožku, která toho ví o JVDŽ asi nejvíc ze všech lidí mimo organizaci.
    Přeju vám hodně sil.
    Eva

    OdpovědětVymazat
  7. Vite jak maji v Lednici vystavu dravcu ? strasne me udivilo, ze chteji zaplatit az pri odchodu a jeste podle toho jak se vam to libilo. Sokovalo me to...a to nejsou zadni duchovni jogini..jen se staraji o dravce ... je to maly ale zasadni rozdil ..v JDZ musite zaplatit predem, ale i pak vas muze guru vykopnout z programu (me se to stalo diky bohu)

    Takze joga nejoga, hlavne vybrat vstupne..musi se z neceho prece zit, ze :) Kde jsou ty idealy ?
    a kolik dnes stoji jeden vecer skype prenosu gurua na platne ve strilkach ? 250 CZK ! (nebo 200 ? nevim nepocitam to ;) urcite to jde jen na dobrocine ucely

    OdpovědětVymazat
  8. Jojo, za cvičení se v JDŽ vybírá nemilosrdně, tolik co za bazén či fitko..., i od důchodců a studentů, přitom u některých cvičitelů tvoří většinu cvičební hodiny ideologické JDŽ kecy... Z vybraných peněz pak výbor zaplatí nájem, "licence" pro JDŽ, a zbytek je určen swamcovi k narozeninám... jak jinak se vetřít do jeho přízně? Ještě tak zaplacením "prašádu" pro velký satsang ve Střílkách, to vás bude swamec hlasitě a veřejně velebit.

    OdpovědětVymazat
  9. Kecy, kecy,kecy....
    Jaké hranice stanovým takové jsou. Co se týče soukromého života. Pokud nebudu chtít tak mě nikdo nemůže donutit k něčemu co nechci.
    Sex, peníze,myšlení....
    Nezdá se mi, že by v JDŽ byli hlupáci.
    Všechno je předci v nás.
    Jaký život si vytvoříte, takový máte.
    Jestli se chcete nechat zotročit,tak je to Váš problém.Jestli jste někoho bezmezně poslouchali, tak je to Váš problém.
    Bůh Vám dal mozek máte volbu.
    Swamiji má také svoji karmu.
    Každý čin má svůj následek.
    Jsem žačka Swamijiho,a zůstanu. Pokud bude JDŽ existovat budu tam chodit.Protože cvičení jógy je úžasné.Ceny ve Střílkách nejsou předražené.A načerpám tak vnitřní klid v tomto světě.
    A je mi Vás líto, nejdřív takový fanatici ze Swamijim a teď proti němu.
    Já vím, že Vám otřásl vaší iluzíí o něm, a nejenom Vám.Ale pořád jste jedineční, tak na sobě pracujte, vždyť ve Střílkách jste si uvědomovali to dobro co je ve Vás, tak proč si to kazíte.Durgadevi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mas v jednom pravdu, "takovi fanatici", a ty patris medzi nich,niekto potrebuje len maly kotrmelec aby sa mu rozsvietilo v hlave niekto dostane velky a nestaci to,tak ide pre dalsi,a dalsi a dalsi......a ty nejspise patris do druhe skupiny,preji ti hodne stesti a statecnosti v zivote,budes to asi brzy potrebovat....

      Vymazat
  10. Myslím si že ve střílkách se opravdu vybírá hodně peněz,ale má to i druhou stránku..Já jsem často nezaplatil na seminářích ani korunu, protože jsem nic neměl,Mistr to vždy nějak zařídil..a když nastal případ že bylo nutné zaplatit,gurubratr který mě prakticky neznal mi vnutil peníze na zaplacení a já je přijal stejně jako díky za přijetí toho daru..Vážně si myslíte že Mistr,jenž je neustále pod dohledem a působením mocných avatárů Dévpurijiho a Mahaprabhujiho může spáchat nečistou věc na vlastních žácích? Jsem přesvědčen že ne. Kaljuga nabírá obrátky ,buďme silní.. Viktor

    OdpovědětVymazat
  11. Áno každý má svoju voľbu ale kto je ľahko ovplyvniteľný tak mu je amen, gurovia, cvičitelia, alebo osvietenec známi mystifikátor na ktorého už pôsobí diabol, Kripápurí alebo ako sa nazýva a nazývajú. Sa hrajú na indiánov a iných hrdinov ako keď sme boli malé deti a dávali si mená podľa hrdinov z filmov a kníh, majú riadne premyslenú taktiku a psychológiu na zblbnutie psychicky labilnejších ľudí, neviem ale ani jedného guru som nevidel zo svätožiarou. Akurát ak ju má na zadnej časti po otlačený záchodovej misy po hodinovom sedení a meditovaní kým z neho vypadne nejaká osvieteno-neosvietená myšlienka s ktorou potom na meditácia oblbuje svojich žiakov a žiačky. Ako je potom možné? že kopu rodín po absolvovaní JDŽ sa rozpadáva, žiaci to psychicky nezvládajú, kopu z nich po čase chodí ku psychiatrovi,príde o financie kde je potom chyba? No predsa v satanistickej joge v tomto združení a v ich satanistických učiteľov v JDŽ.

    OdpovědětVymazat
  12. šiša, máš plnú pravdu o toto sa snaží takto pôsobiť na ovečky a manipulovať ich aj Martinský mystifikátor guru učiteľ a šarlatán Novák, guru ktorý stráca už v Martine pozíciu, a tak chce vytvoriť ilúziu čistej duše a spoločnosti v rámci sekty v JDŽ kde ovečky získava z nových cvičencov ktorých pomaly ale isto po cvičení nenápadne vťahuje do rôznych meditácií a seminárov formou kto chce môže ostať na prednáške alebo prísť vtedy a vtedy potom vytiahne svoje CDčka, turistiku a bubny a už to ide do záhuby. Cvičenca pomaly vťahuje do závislosti na učiteľovi-satanistovi ktorý si myslí že je šťastní ale vlastne takýto človek úplne stráca slobodu a je závislí na učení svojho vypatlaného guru. Šiša, konečne otváraš ľudom oči je to správne len tak ďalej nech si ľudia uvedomujú nebezpečenstvo schovaté za nevinnou jogou hlavne v združení JDŽ a vegetarianstvom ak to prejde do sektárstva, chvála Ti ak si veriaci(a)nech Ta Boh žehná a ďalej šír osvetu a výstrahu iným ľudom.

    OdpovědětVymazat