neděle 12. února 2012

Slovenský Plus 7 dní: Indický guru vyžadoval orální sex

Převzato z: http://www.pluska.sk/plus-7-dni/ludia/indicky-guru-od-svojich-ziacok-vraj-vyzadoval-oralny-sex.html


INDICKÝ GURU: OD SVOJICH ŽIAČOK VRAJ VYŽADOVAL ORÁLNY SEX

09. február 2012, 06:00
Ako dôkaz oddanosti svojich žiačok vraj vyžadoval indický svámi aj orálny sex.




V Poprade: Svámi Mahéšvaránanda navštevuje aj Slovensko, pozdáva sa mu energia, ktorú vyžarujú naše Tatry. Víta ho Radovan Hovorka, hovorca spoločnosti Joga v dennom živote.Foto: Archív
Akou skúškou mám prejsť? Som dostatočne oddaná, otvorená prijať všetky jeho dary? Som vyvolená, keď sa môj guru, realizovaný boh, dožaduje môjho tela a ponúka mi božský pokrm v podobe svojho ejakulátu? Som mu to dlžná? Obdarúva ma alebo...? Podobné zmätené otázky vírili v hlavách žien, ktoré si duchovný učiteľ a zakladateľ systému Joga v dennom živote, ktorý si hovorí Paramhans svámi Mahéšvaránanda, údajne pozýval do svojej spálne. Potichu, nebadane, viac než dvadsať rokov vraj tento hinduistický mních zneužíval svoje postavenie a oddanosť mladých žiačok, aby ukojil svoje sexuálne chúťky. Alebo je všetko inak a niekto sa snaží zničiť všetko, čo jogín počas takmer štyridsaťročnej misie vybudoval?

MORÁLNA AUTORITA

Na Slovensku je zatiaľ okolo svámi Mahéšvaránandu pomerne ticho. Jeho najvernejší žiaci odmietajú škandalóznym informáciám uveriť a mnohí, ktorí nemajú prístup na internet, ani netušia, akým obvineniam ich milovaný majster čelí. Stále je pre nich príkladom cnosti, lásky a morálky. Rodák z indického štátu Radžastan priniesol jogu do Európy v roku 1972 a zakrátko si našla svojich priaznivcov aj v bývalom Československu. Vypracoval metodiku pre telesné, dychové, relaxačné a meditačné cvičenia a nazval ju Joga v dennom živote.

Aj na Slovensku sa začal jeho systém uplatňovať v zdravotníctve či kúpeľníctve. Indický guru prednášal na rôznych mierových konferenciách o tolerancii a úcte medzi národmi a náboženstvami a tešil sa priazni aj niektorých slovenských politikov, ako napríklad bývalého ministra obrany Pavla Kanisa s manželkou. Pozná ho tiež exminister školstva a súčasný bratislavský primátor Milan Ftáčnik, ktorý sa v roku 2001 ako minister zasadzoval o zavedenie jogových cvičení v školách a ako starosta mestskej časti Bratislava-Petržalka v roku 2008 oficiálne otváral nové Jogacentrum na Budatínskej ulici.

NEČAKANÉ POZVANIE

Svedectvá o tom, ako si svámi Mahéšvaránanda, známy aj pod menom Svámidží, spestruje noci po jogových cvičeniach a duchovných stretnutiach, sa začali objavovať začiatkom minulého roku. Svoje trpké skúsenosti zverejnili postupne na internete jeho žiačky z Chorvátska, zo Slovinska i z Nemecka. Na výpovede žien, ktoré dokázali narušiť niekoľkoročné tabu, náhodou narazila aj Eva Vrbová z Prahy. Jedna z tých, ktoré mali s majstrom až príliš intímnu skúsenosť. Po pätnástich rokoch konečne našla odvahu povedať nahlas to, čo predtým pošepla len zopár známym.

Mala šestnásť, keď ju očarilo Svámidžího učenie a zakrátko sa stala jeho žiačkou. Čoraz viac času trávila s ľuďmi, ktorí zasvätili život spoločnosti Joga v dennom živote. Budovali ašrámy, miesta, kde sa guruovi žiaci stretávali, viedli kurzy jogy, organizovali semináre. Po jednom spoločnom duchovnom stretnutí - satsangu - v roku 1996 poslal po 22-ročnú Evu majster jedného zo žiakov, ktorý ju priviedol do bytu ďalšej žiačky, kde počas svojho pobytu v Prahe prespával. „Spočiatku sa mi pozvanie nezdalo podozrivé. Ale keď som vošla do miestnosti, v ktorej bol, niečo sa mi nepozdávalo,“ hovorí Eva Vrbová. Túto kapitolu vraj definitívne uzavrela koncom minulého roka, keď sa konečne vyrovnala s traumou, dokázala po dlhom čase nahlas priznať svoju skúsenosť so Svámidžím a opustiť náboženskú skupinu, ktorá bola dvadsať rokov súčasťou jej života. Informovala aj políciou a už sa jej nechce vracať do minulosti. Pre náš týždenník však urobila poslednú výnimku.

BOŽIA BLAŽENOSŤ

„V miestnosti bolo prítmie a šírila sa ňou vôňa vonných tyčiniek. Svámidží ležal na posteli a vyzval ma, aby som si sadla. Samozrejme, som sa usadila na zem, k jeho nohám. On mi však povedal, že mám ísť bližšie a opäť bližšie. Keď ma požiadal, aby som sa vyzliekla do pol tela, bez rozmýšľania som ho poslúchla. Hlavou mi vírilo množstvo myšlienok, hlavne čo je to za skúšku a či tak skúša moju oddanosť. Nenapadlo mi, že by za tým mohlo byť niečo nekalé, myslela som len na to, ako sa zachovať čo najlepšie,“ priznáva svoje nevinné i naivné pocity dnes 37-ročná žena. A Mahéšvaránanda začal pritvrdzovať. Vraj nech si na neho ľahne a nabije si srdce o to jeho. Vyplašené dievča ležalo na obnaženej hrudi svojho zbožňovaného majstra a dlho si pozerali do očí.

„Hovoril mi, že som jeho Gopi, že sme spolu tisícku životov. Stále som ešte mala pocit, že to všetko je súčasťou nejakého duchovného vedenia. Ale keď mi zasunul ruku medzi nohy a prst do pošvy a hovoril, akoby dával pokyny na nejaké duchovné cvičenie, že je to božia blaženosť, vyslovila som rozhodné - Nie, nie je!“ opisuje Eva. Napokon ju poslal preč. Ešte sa uistil, či má voči nemu väčšiu dôveru než predtým a Eva mu po prvý raz zaklamala. Prikývla, hoci v hlave mala poriadny zmätok. A ten z nej nezmizol ani nasledujúce dni, ba roky. „Bola som naozaj veľmi šokovaná! Ale zároveň som sa bála o ten svoj hrad, ktorý ma obklopoval, v ktorom som žila a nechcela oň prísť,“ priznáva. Svoje a majstrovo tajomstvo zverila len zopár priateľom. Aj tak by jej zrejme nikto neveril, tak ako to bolo v prípade iných žien. Naďalej fungovala v spoločnosti Joga v dennom živote, ale jej bezvýhradná oddanosť a dôvera už boli naštrbené.

ČO MI DÁŠ?

Žien, ktoré Svámidží údajne pozýval k sebe do spálne, sú vraj desiatky. Zarážajúce je, že hinduistický mních, ktorý by mal žiť v celibáte, nielenže porušil sľub sexuálnej zdržanlivosti, ale - ak sa naozaj výpovede zakladajú na pravde - jeho chúťky by sme pokojne mohli nazvať zvrhlosťou. Podľa svedectiev zvedených žien sa zdá, že najviac sexuálnych eskapád si indický guru dožičil začiatkom deväťdesiatych rokov. Takmer všetky svedectvá majú rovnaký model. Guru pozval dievča k sebe a skúšal ho otázkami typu: „Čo mi dáš? Dáš mi naozaj všetko?“ Niektoré zo žien, ktoré mali Svámidžího povýšeného na boha, sa mu úplne oddali a až po čase si uvedomili, že napĺňanie sexuálnych potrieb svojho majstra by nemalo byť súčasťou duchovnej cesty, na ktorú sa vydali. Mnohé očakávali, že naozaj budú nejakým spôsobom vyvolené. Namiesto toho sa vraj zúčastňovali na orgiách, počas ktorých mal guru v posteli viacero žien.

„Obviňovala som sama seba za totálnu katastrofu vždy, keď som bola s ním. Vždy som dúfala v ďalšiu šancu, keď to dopadne lepšie. On vôbec nebol láskavý. Hra sa začala vždy ‚I love you‘, objatie, vyfajčenie a dobrú noc. Nič medzi tým. Žiadna láska, žiadna starostlivosť,“ spomína jedna z bývalých žiačok vo svedectve zverejnenom na českej stránke jogavdennimzivote. blogspot. com. Orálny sex vraj najčastejšie vyžadoval bradatý Ind od svojich žiačok a aby tomuto až príliš fyzickému aktu dodal akési mystično, nazýval svoj ejakulát prašádom - posvätným pokrmom.

KAMPAŇ NEPRAJNÍKOV?

Pravda je, že svámi Mahéšvaránandovi sa podarilo vybudovať naozaj veľkú organizáciu, ktorá efektívne rozšírila jogu medzi široké masy. Na rozdiel od iných náboženských spoločností nejavila znaky sektárstva a, naopak, o pozitívnych účinkoch mnohých prvkov systému Joga v dennom živote sa môže ktokoľvek presvedčiť na vlastnej koži, či už ide o fyzické a dychové cvičenia, vegetariánske stravovanie, či pravidelnú detoxikáciu organizmu - šankhaprakšálanu. Aj preto sú mnohí z jeho oddaných stúpencov presvedčení, že všetky kompromitujúce informácie sú súčasťou štvavej kampane. Ako pre náš týždenník povedal Radovan Hovorka, hovorca spoločnosti Joga v dennom živote na Slovensku a predseda bratislavskej pobočky, na začiatku šírenia týchto správ bol odchod jedného člena spoločnosti Joga v dennom živote, ktorý vyhlásil, že zničí celú Svámidžího prácu. Ťažko si však predstaviť, že za tým všetkým a hlavne za výpoveďami zneužitých žien z rôznych kútov sveta stojí bývalý nespokojný jogín. Dôkazy sa hľadajú ťažko a veľa žiakov o svojom guruovi nepochybuje.

„Je to skúška našej dôvery, ktorá sa opiera o osobnú skúsenosť,“ vysvetľuje Radovan Hovorka. Svámidžího pozná už dvadsať rokov. Robí mu prekladateľa, pracoval s ním na jeho knihách a rôznych projektoch. „Nikdy som ho nezažil v situácii, keď by moju dôveru naštrbil,“ hovorí bez nevraživosti voči tým, ktorí šliapu po tom, v čo verí. „Spoločnosť Joga v dennom živote vyjadruje svoju plnú podporu autorovi systému Joga v dennom živote Paramhans svámi Mahéšvaránandovi. Uverejnené negatívne vyhlásenia voči nemu považujeme za vykonštruované a nepravdivé s cieľom zdiskreditovať jeho meno a celoživotné úsilie o šírenie myšlienok nenásilia, tolerancie a vzájomného porozumenia. Uvedené aktivity vnímame aj ako snahu o poškodenie spoločnosti Joga v dennom živote, ktorej cieľom je zlepšovať zdravie ľudí pomocou jogových cvičení,“ reprodukuje nám oficiálne stanovisko.

ZATVÁRAJÚ OČI PRED PRAVDOU

Na mnohých miestach vo svete vrátane niekoľkých miest Slovenska však naozaj došlo k rozpadu pobočiek. Svámidžího sa zriekli žiaci v Austrálii i na Novom Zélande, s veľkou krízou zápasia aj pobočky v štátoch bývalej Juhoslávie. V Česku a na Slovensku je situácia trochu iná. „Nemyslím si, že jogínov moja výpoveď ovplyvní. Nechcú prísť o ten svoj sen. Ale verím, že by mohla byť výstrahou pre tých, ktorí by si chceli zbožštiť nejakého človeka,“ hovorí Eva Vrbová. Ani 37-ročný Andrej z Bratislavy si nechce zakrývať oči pred pravdou, aj keď je v tom zatiaľ vo svojom okolí sám. Joge sa začal venovať pred pätnástimi rokmi, bol Svámidžího oddaným stúpencom a v hlavnom meste viedol kurzy jogy. „V poslednom čase som si čoraz viac uvedomoval, že v spoločnosti Joga v dennom živote sú sektárske tendencie,“ konštatuje. Nepozdávalo sa mu, že guru zaviedol pre všetkých uniformy, ktoré mali nosiť na cvičenia a iné stretnutia, sľuboval skoré osvietenie žiakom, ktorí prišli na jogínsky seminár a, naopak, iným sa vyhrážal zlou karmou. „Toto mi k osvietenému majstrovi nepatrí,“ dodáva Andrej. Správy o sexuálnom zneužívaní žiačok ho len utvrdili v tom, že svámi nie je to, za čo sa vydáva.

FTÁČNIK NEMÁ GURUA

„Ak sú akékoľvek podozrenia na možné zneužívanie mladých žien zo strany svámi Mahéšvaránandu, tak ich treba dôsledne prešetriť. Ani v tomto, ale ani v iných prípadoch, by sa však nemal generalizovať vážny prešľap jednotlivca, ktorý, ak sa potvrdí, je maximálne odsúdeniahodný, nezlučiteľný s cvičením jogy alebo akoukoľvek humánnou filozofiou,“ povedal nám primátor Bratislavy Milan Ftáčnik, ktorý sa venuje joge viac ako tridsať rokov a každé ráno cvičí vlastnú zostavu. Tvrdí, že vzťah k cvičeniu jogy nikdy nespájal s konkrétnym cvičiteľom, ale vnímal to ako jednu z ciest, ktorá prispieva k zdravému životnému štýlu, pomáha udržiavať telo vo fyzickej i psychickej kondícii. S jogínom svámi Mahéšvaránandom sa stretol pri otváraní centra jogy v Petržalke z pozície starostu mestskej časti.

Definitívne objasniť obvinenia padajúce na Svámidžího hlavu, ktorý všetko poprel, však nebude jednoduché. Svedectvá sa zväčša viažu k dávnejšej minulosti a psychicky zmanipulované ženy sa majstrovi podvolili vlastne dobrovoľne. Aj to je dôkaz, aké nebezpečné je dôverovať človeku, ktorý sám seba povýši na boha a potom sa od neho očakáva, že nepodľahne lákadlám, ktoré na neho z radov oddaných ovečiek číhajú.
Autor: MONIKA MIKULCOVÁ






9 komentářů:

  1. Na Slovensku to zatiaľ vyzerá tak, že členovia JDZ nechcú o svojom vodcovi takéto informácie počuť, odmietajú sa nimi vôbec zaoberať a celkovo je jeho pozícia neotrasiteľná. I tí, ktorí pripustia, že by to mohla byť pravda spravidla dodávajú "guru môže všetko - i mať sex so žiačkami - veď je to guru a my nerozumieme jeho líle"
    Verím, že každý normálny človek musí takejto líle jasne rozumieť a musí odmietnuť sa na tom zúčastňovať.
    Guruovi žiaci dovolia, aby sa s nimi zahrával ako mačka s myšou podľa svojej ľubovôle. Môžeme to považovať za chybu žiaka, že so sebou nechá manipulovať, ale ja by som to považoval za chybu gurua. Veď i v škole nepovažujeme za najlepšieho učiteľa toho, ktorý najviac vie, ale toho, ktorý dokáže svojich žiakov najviac naučiť. Nie toho, ktorý ohuruje žiakov svojimi znalosťami, ale toho, ktorý ich vedie k tomu, aby sami tieto znalosti načerpali a dokázali ich použiť v živote. Žiaľ, pre adeptov jógy v JDZ je učiteľ "žijúci Boh", modla, ktorej sa treba klaňať a na slovo ho poslúchať ako verný otrok. A vyhovieť mu vo všetkom, čo si zamanie. Sekta JDZ (respektíve vedenie sekty) k takémuto prístupu k učiteľovi vedie a nabáda - či už priamo, alebo nepriamo. (Bolo už o tom napísané dosť i na tomto blogu -možno by si to zaslúžilo analýzu a komparáciu s podobnými postupmi v iných "školách" od nejakého odborníka na sekty). Ak však guru zneužíva svoju pozíciu k tomu, aby získaval akýkoľvek prospech, najmä ak sám seba deklaruje ako mnícha a popritom zo svojej pozície ťaží sexuálny prospech, je to naozaj jeho hanba. A ak potom ešte nemá zábrany kázať o Jóge, láske, súcite, empatii a porozumení, šírení dobra a mieru – je to výsmech svojim žiakom, z ktorých si tým robí načisto srandu. A žiačikovia JDZ sú týmto ešte v horšej pozícií, ako tí žiaci v normálnej škole...
    Toto by mali pochopiť tí, ktorí ho stále obhajujú a podľa ktorých „guru môže všetko – lebo je guru“. Myslím, že guru maheswarananda sa týmto odpísal sám. Jeho verné a nesamostatné ovečky mu zrejme zostanú, budú v ňom naďalej vidieť svojho „žijúceho Boha“ , ale možno ich niekedy i tieto informácie preberú do reality a prekuknú toto JDZ divadlo a jeho hlavného herca, scenáristu a režiséra v jednej osobe...

    OdpovědětVymazat
  2. na Slovensku už je aj verzia, že túto "štvavú kampaň" organizuje cirkev:). JDZ si asi hľadá nepriateľa, v boji proti ktorému by sa mohla zomknúť.

    OdpovědětVymazat
  3. asi vďaka potrebe loginu sa článok v +7 dní na webe príliš nediskutuje, na SVK sú tradičné iné média, ktoré podporujú blog a diskusiu čitateľov.
    A okrem toho slovenská JDZ zakázalo svojim ovečkám po skúsenostiach s diskusiou v Respekte prispievať na web. Asi preto, že diskutéri z JDZ v konfrontácii s iným názorom než tým, na ktorý sú vycvičené, by mohli zisitiť, že ich životná filozofia stojí na vode...

    OdpovědětVymazat
  4. Lidi jsou lehce manipulativní.Na jedné straně potřebují ovládat. Na druhé straně jsou ovládáni těmi manipulátory. Cílem je ale přeci ani neovládat, ani nebýt ovládán, ale sám vědět co mám dělat. A to je ve společnosti v této současnosti velký problém.

    OdpovědětVymazat
  5. Vidim ze bulvarny platok +Seven Dayz si namastil kapsy:)) N'joy!:)

    OdpovědětVymazat
  6. Bezpochyby, pane Stehlíček, nejen bulvár, ale i my, proradní nohsledi zkrachovalého sw.Chidánandy (Vatikánu, Wall streetu, Jerusalema atd-dle Vaší libosti a konspiračních preferencí) jsme si namastili své hluboké až bezedné kapsy,......a parádně si to taky U´žíváme, jak ostatně sám vidíte......Váš Juckes, bulvární a bezvýznamný pisálek:)

    OdpovědětVymazat
  7. http://dokumentarni.tv/nabozenstvi-vira/zbav-nas-vseho-zleho-deliver-us-from-evil

    OdpovědětVymazat
  8. JDZ je obrovska organizacia, ktora pre osvetu jogy urobila vela. O to tazsie sa mi citali tieto spravy. Verila som, ze moze existovat celosvetovo posobiaca organizacia na cele s vodcom, ktora bude sirit rozumnu a zmysluplnu myslienku, nebude mat sektarske tendencie, a jej vodca bude mat klamlive posobenie svojho ega uz davno vyriesene.
    Zda sa, ze taka organizacia neexistuje...
    ________
    http://www.jogaprezdravie.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdo nehledá pravdu především v sobě, nemůže ji najít ani v žádné organizaci. Organizaci vytvářejí především lidé, a taková potom ta organizace je. Pro někoho to je velké vystřízlivění, doufám, že i poučení.

      Vymazat