sobota 27. srpna 2011

Vybájená linie mistrů v JDŽ


Jak se zdá, linie mistrů v JDŽ je z části vybájená Mahéšvaránandou. Dle níže uvedené diskuse existují v knize Lila Amrit (historky o starých mistrech JDŽ) výrazné časové nesrovnalosti.

Překlad příspěvku:


Chtěl bych uvést několik připomínek k Lila Amrit a celému problému linie mistrů v JDŽ. Koncem 90. let mi editor Lila Amrit naznačil, že v každé další edici této knihy se přidávají nové historky a že je údajně „objevuje“ sWami (editor se tvářil velmi sarkasticky, jako lidé, kteří hodně vědí, a přesto jsou stále loyální“). Ověřil jsem si stará hindské vydání a jedno staré anglické, v němž jsou tyto přídavky zřetelné. Pokud si vzpomínám správně na historku, jak se Mahaprabhudží setkal s Gándhím, byla vložena do chorvatského vydání Lila Amrit poprvé v r. 1995, a pak se stala pravidelnou. Bohužel, když jsem odešel z JDŽ, zahodil jsem své knihy Lila Amrit do smetí. Ale zábavné je toto: jednou jsem se zeptal Góvindy na historického Mahaprabhudžího (G. uměl výborně hindsky a byl schopen hodně hovořit s lidmi z Nipalu a Khatu) a on mi řekl: podívej, ta kniha je o starodávném guruovi, ne o Mahaprabhudžím ...

Velkým problémem jsou obrázky mladého Mahaprabhudžího. Pokud se narodil v r. 1828, kdy byly pořízeny ty obrázky? V letech 1850-60? http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_photography
Jednou jsem viděl fotografii velmi mladého Mahaprabhudžího ve výborné kvalitě. Hádal bych, že když zemřel v r. 1963, bylo mu přes 80, narodil se tedy pravděpodobně kolem r. 1880 a obrázky byly pořízeny v letech 1910-1920. V té době bylo možno v Radžastánu pořídit takové obrázky, ale v r. 1850 ani náhodou.

Dále: Dévpuridží zemřel v r. 1942 (to je na jeho hrobě v Kailasu i na oficiálních stránkách JDŽ.). Když se podle JDŽ Mahaprabhudží narodil v r. 1928 a Dévpuridží musel být starší než on, jak byl tedy vlastně starý, když zemřel? 

Ivan Andrijanič, Zagreb, Chorvatsko

13 komentářů:

  1. Líly Amrit mám 3, ještě jsem je nevyhodil. První byla vydána ještě za totality samizdatově, snad na ormiku. Druhá je ohavná brožura, teprve poslední je ta, kterou znají ostatní. zajímavé je sledovat, jak se mění styl psaní (ta první je psána velice primitivním jazykem, jako by to psal pologramotný sedlák) a jak přibývá stránek. Zatraceně podezřelá je následující věc: Náš velemilovaný a uctívaný Garg se NIKDY OSOBNĚ S MAHAPRABHUDŽIM NESETKAL!!! Je to až zarážející, protože jeho veleuctívaný strejda neznal a neuctíval nic než svého učitele. Tak proč k němu svého žáka a synovce v jedné osobě nepřivedl alespoň jedenkrát na satsang, k sakru??? Cožpak holiguru nabyl prostoupen božskými sidhi? A neviděl v astrálu, že po letech z Mangílala bude největší guru ve Vesmíru? (Jsou to jeho slova z poslední návštěvy v ČR, tuším že to bylo v r. 2000 ve Střílkách). Slyšel jsem to tam na vlastní uši.

    OdpovědětVymazat
  2. Poznámka k překladu. Na sexabuseyidl.org fóru se používá kód "old gUru" (starý guru) pro Madhávanandu (holy gurua), protože si právnící stěžovali.

    Takže pointa na konci prvního paragrafu by měla znít: "...podívej, ta kniha je o Madhavanandovi, ne o Mahaprabhudžím ..."

    OdpovědětVymazat
  3. Otázka pro prvního komentátora: Je v tom samizdatovém překladu ta nesmrtelná scéna kde Dévpuridži kouří hašiš když zasvěcuje Mahaprabhudžiho? Následně mu pak taky rozřeže dlaně břitvou. To je v původní anglické verzi (My Master), jen si nepamatuji jestli to tehdejší vedení (Mgr S., ještě před JP) z české verze nezcenzurovalo. Ano, je to jak kdyby to napsal sedlák, tak na úrovni třetí obecní.

    OdpovědětVymazat
  4. Mám překlad z 1. anglického vydání a ten byl pořízen z gudžrátí, do něj byl přeložen z hindského originálu, jak je uvedeno. Je mi moc líto, že už v něm není scéna s kouřením opia. To bylo nahrazeno pitím mléka, po té se vydali oba do hor a tam proběhla zmíněná iniciace zasazením řezných ran do ruky (neuvedeno čím), to se opakovalo další den - druhá ruka, další den nato scéna s kopím v páteři. Narozdíl od posledního vydání bylo vše beze svědků (notně ohromených).
    Při této iniciaci bylo Mahaprabhujimu údajně 15 let - bylo to v r. 1843. Dévpuri zemřel r.1942, tedy 99 let poté. Předpokládám, že mu nebylo při oné iniciaci rovněž 15 let, ani 20, ale nejmíň kolem 30 (?). Teoreticky mohl žít minimálně do 130.

    OdpovědětVymazat
  5. Také jsem si prohlížel některé z fotografií: Např. rodiná fotografie Mahaprabhujiho rodiny, na které má asi 10 -12 let. Tedy z r. kolem 1840. Taková fotografie v té době již vzniknout mohla, ALE ve Francii, ve specializovaném ateliéru, jehož součástí byla i laboratoř. V britské kolonii by něco podobného nevzniklo před r. 1850, avšak pouze teoreticky. Fotografie z krymské války jsou z r.1850, to však byli specialisté, s odborným zázemím v týlu. Rodinnou fotografii v Indii bych předpokládal až v r. 1860, pro vládní smetánku. To už dotyčnému bylo přes 30, pokud vůbec někdo fotografoval i prosté lidi v Rádžastánu. Řekněte mi: Byl podle vašeho názoru Mahaprabhuji historickou osobou, nebo je účelově vymyšlen? Po zkušenostech nevímm, čemu se v této branži dá ječtě věřit. Zdá se mi, že má pravdu J. Lenon, když říká: „Žádný guru neexistuje. Musíte věřit sami v sebe. Musíte se klanět svému vlastímu Bohu ve svém vlastním chrámu. Je to jenom na vás, kámoši.“

    OdpovědětVymazat
  6. Ano, během té iniciace beze svědků, Dévpuridži mu vrazí kopí do páteře, a pak se ještě taktně ujišťuje, "Bojíš se, Dípe?" Jen si podobnou scénu představte v hororu.

    A tenhle drasťák se smrtelně vážně předkládal nám žákům jako důkaz duševní hloubky mladého Mahaprabhudžíka. A my to tehdy všechno za komunistů žrali, nikdo ani nemrknul.

    Je to fascinující, když se podívám zpátky na léta pod Mahešvaranandou, na léta s vymytým mozkem, no co se to panebože se mnou tehdy stalo? Jak jsem mohl tak vážně zaplést s takovouhle očividnou krávovinou? Navíc za totality, kdy jsme měli perfektní trénink hbitě identifikovat nesmyslnou propagandu.

    OdpovědětVymazat
  7. V jdž kruzích se vždycky uvažovalo ve dvou vrstvách-jako v každé sektě: toto je info pro veřejnost a toto pro zasvěcené.......před tím druhým je třeba bránit veřejnost (většinu žáků)-nejsou schopni pochopit takové věci-hašiš, a tak.....zmátlo by je to, a tak to vědí jen zasvěcení.....to, že je Lila plná problémových míst, a nejde jen o fotky, i o časové údaje.to vědí všichni. Ale i to se dá okecat-že Indové neberou čas vážně, fotky vytvořil mahaprabhuji-no problem okecat všechno. Jen zbývá takový červíček.....když se okecá všechno poukazem na zásah nadpřirozena-jaký je rozdíl mezi pohádkou a skutečností. Když vezmem to, co se nedá okecat-tloušťka svamijiho, choroby ze stravy a workoholismu (každý kdo mu vařil ví, jak jí a že každý kdo takhle jí má takové choroby...plus každý manager co se nechal pohltit svými projekty vá také své.....)svamiji necvičí, nedělá sám to, co radí ostatním. Na obvinění nereaguje jako světec ale jako namyšlený maharádža......nepamatuji se na žádná slova lásky a pdpuštění pro jeho oponenty......jen mlčení,ukrývání se, urážky a pocit ukřivděnosti ze strany svamijiho-světec? Ne......jen krásně mluví na satsangu, ale reálné chování:........

    OdpovědětVymazat
  8. P.S. jeden příklad: svamiji mluvil o tom, jak máme mít v úctě své učitele. O tom, že se většinu hathajogy naučil u Satyanandy nikdy nemluví (možná proto, že by mnoha lidem přišla divná podobnost jdž a pávanamuktaasan) prostě jeden z dalších svamijiho úletů.........

    OdpovědětVymazat
  9. Chci se zeptat, co teda ten swamidží jí, jestli o tom někdo víte něco bližšího? Protože by měl jíst lakto - vege stravu bez vajec, tak z čeho má dle vás tu nadváhu? Kde to bere?

    OdpovědětVymazat
  10. Příliš mnoho sacharidů - čapátí a sladkosti,slazený bílý čaj, halva apod., malý podíl bílkovin ve stravě, minimální pohyb, stress - prostě normální klasická nadváha současného západního člověka (byť Ind západním stylem žije)Přesto nevidím jako problém jeho nadváhu, ani to, že radí jíst zdravě. Problém vidím v manipulaci a ve zneužívání základních lidských potřeb - jako je třeba nalezení smyslu života, potřeba žít dobře/správně, potřeba pomáhat, potřeba podporavat charitativní akce apod. A dále v tom, že lže - popírá sexuální kontakt s ženami - nedokáže se situaci postavit čelem.

    OdpovědětVymazat
  11. Nejde asi o to co jí, jako spíš kolik toho jí, a jak často to jí.

    Hlavní zdroj jeho srdečních problémů a nadváhy je ghí, pročištěné máslo.

    OdpovědětVymazat
  12. Ghí a k tomu workoholismus. A lenost cvičit.....
    Zajímavé je, že dochází k nové strategii yidl-začínají dehonestovat oponenty a tím varovat své ovečky-pozor, dopadnete špatně, když jim budete naslouchat. Zainteresovaní vědí, o čem mluvím......upřímně-čím dál trapnější.......kdopak tuto primitivní sekta hru rozjíždí-že by Sádhví-od které díky jejím sociálním dovednostem většina lidí co s ní strávili čas znechuceně utekla.........? Ideální ochránce víry.....hlavní je víra, člověk není důležitý, protože víra sama pomáhá člověku....divné, středověké-vzhledem ke glorifikaci středověku v yidl pochopitelné

    OdpovědětVymazat
  13. zdravim,len vcera som nahodou natrafil na tieto stranky.je to skoda ze to takto dopadlo.nebol som priamym ziakom Maheswaranandu,ale veril som ze Mahaprabhudji bol svetec,a holygurudji pokracuje uspesne v tejto tradicii.veril som aj vela veciam v knihe lila amrit.skoda.
    p.s.ked som premyslal nad tym stretnutim Gandiho s Mahaprabhudjim,tak je zaujimave ze tak vyznamne osobnosti neboli spolu odfotene.ak by sa az teraz"nahodou"objavilo nejake foto,tak by som bol aj nachylny verit,po tom vsetkom ze to je fotomontaz.v dnesnej dobe ziadny problem.

    OdpovědětVymazat