středa 22. srpna 2012

Idiot

Předem upozorňuji Evu, že tenhle nadpis není myšlen jako nadávka komukoliv, nebo snad jako pohrdání kýmkoliv. Je to jen jakási vypůjčená parafráze na literaturu.
Na videu zazněl příběh o Idiotovi. Na videu z Vépu-lidí tak 200-čili nic moc. Velký nový guru seděl na podstavci a na přání gurua starého připravoval po kapkách zbylé žáky na velkou výměnu. Přesně dle zásad marketingu-udělejte něco stokrát a lidi to časem vezmou.......
A u jeho nohou seděl další svami a sypal z rukávu staré příběhy jak ožvýkané žvýkačky. V podání starého gurua to ještě trochu vyznělo-v podání svamiho to znělo už hloupě.

Zaujal mě jeden, potencionálně velmi nebezpečný-dá se nazvat-Idiot. Jak se stát Idiotem.
Jako všechny příběhy, co používal guru jde o totální a naivní idealizaci na způsob-když stoka vejde do Gangy-stane se Gangou (že vy z ní dostanete úplavici tak jako tak, to je vedlejší, to je realita, která se do příběhů nevejde a ani se tam z logických důvodů nedává), jde o básnické idealizace mající za cíl modifikovat chování ve směru manipulátorova požadavku. Podobné idealizační příběhy používají všichni manipulátoři ať už jde o fašisty, tvůrce marketingových strategií nebo náboženské "vůdce". Idealní příběh napoví, co máte dělat, papír snese všechno a tak je možné mít příběh o čemkoliv.
Guru řízne žáka do krku a dá jeho krev hadovi-k tomu se dodá mystifikace ohledně dávné karmy jak se žák s hadem pořád převtělují-ideální manipulativní pohádka je na světě. A když ji použije zručný manipulátor (což není případ toho svamíka)-precedens je na světě.
Precedens a vzor zní-buď jako Idiot, protože guru  zná tajemnou karmu a ty ne (a na základě čeho poznáme toho gurua?, že....-asi dle emocí?.......). Takže ať tě třeba řeže, mlátí atd. vždy jedná na základě hlubších pohnutek, které obyčejný žák nemá šanci posoudit a ani by to posuzovat neměl, to by byla známka pochybností a ty dobrý žák nemá.........Takže jako čuník na porážku: umí li někdo mluvit a vypadá jako guru-a vy k němu máte citovou vazbu na základě které věříte v jeho nadpřirozenou moc-pěkně ťapejte pod nůž.......
Copak nám to chce dát za příklad? Držet hubu a krok. Mlčky příjímat guruovy rozmary, protože v tom krásném vymyšleném příběhu to přeci bylo pro dobro žáka. Ano, tak takhle se vytváří v každém manipulativním systému potřebný úslužný Naivka, pomocí krásných pohádkových příběhů. Jestli se takto vytváří filosofické zázemí jdž-tak potěš pánbůh....

Skrytým cílem jdž tak dle příběhů z videí může být : vytvořit úslužné, poslušné a nereptající  jedince, kterými je možno volně manipulovat a kteří se budou sami cítit provinile, pokud na ně padne jen stín pochybností o svých vůdcích. No řekněte sami-není to sen všech diktátorů (náboženských nevyjímaje)?

10 komentářů:

  1. Trochu nechápu smysl tohoto příspěvku tady? Pokud se ti nelíbí jakákoliv videa kdekoliv, předpokládám, že tě nenutí se na ně někdo dívat. Máme svobodu se dívat na co chceme a ostatní zase na co chtějí oni když je to baví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud se ti, Mayere, nelíbí jakýkoliv příspěvek, nemusíš ho vůbec číst do konce a už vůbec jej komentovat. Máš - li ty svobodu cokoliv komentovat, proč by ji neměli mít i ostatní? Ty že máš názor Majere, ,,,,, Majere, ,,,,, máš.

      Vymazat
  2. Myslím, že jsem tam napsal dost jasně, proč si myslím, že je tohle video (tedy spíše ten příběh v něm) nebezpečné. Odmítám akceptovat logiku, kterou rádi používají manipulátoři "mistrova" typu.:když se vám to nelíbí, co já dělám a říkám-udělejte si to jinak, ale nekritizujte mě.
    Proč bych neměl ten šílený příběh komentovat a zkritizovat, když se v něm dává za příklad idiotství? A ty šílené vývody, co tam německý sádhík z toho doporučuje?
    To je smysl svobody tisku, neznámý příteli.
    Nemusíte se mnou souhlasit, to je v pořádku. Jen nemyslím, že je smyslem svobody slova (vybojované mimo jiné i proti vůli mnoha náboženských fanatiků a vůdců) přecházet mlčením návody, jak dosáhnout snadno a rychle idiotství a (zatím jen) mentálního otroctví.........

    OdpovědětVymazat
  3. Dovětek: Ještě, abych ujasnil mou pozici k téhle věci-Ano, myslím si, že "guru" systém je v jádru motivován skrytou touhou po absolutní opojné moci, bohužel (ať se okecá jakkoliv). Všechno to příliš připomíná vojenskou snahu mazáků zlomenit "zobáky" a závěrečnou záměnou-zobák-mazák. Výkřiky ať vítězí, hra na feudální pány s deštníčky a pokornými sluhy, trůny, tituly apod.........
    čouhá to z toho jak sláma z bot..........

    OdpovědětVymazat
  4. Proč bys neměl? Zkráceně řečeno: protože to není tvůj problém. Video jsem neviděl a pravděpodobně nikdy neuvidím, takže k obsahu se vyjádřit nemohu ani nechci. Pozastavuji se jen nad tím, že po tom co jsi konečně opustil svoji sektu, stále sleduješ všechny programy a zhrzeně se k nim nevybíravě vyjadřuješ. Otázka je proč? V podstatě jsi nikdy neodešel a nežiješ svůj život mimo organizaci. Nevím jestli tě o to Eva prosila, ale takovéto osobní útoky spíše podkopávají její legitimní případ a snahu o nápravu.

    OdpovědětVymazat
  5. Je to můj problém se kterým nějak pracuju-metoda tlusté čáry mi není vlastní- tak proto.....nemyslím, že bych chtěl nechat tebe, abys rozhodoval, co je a není můj problém.......
    Co se týče odchodu-to je hodně slabá snaha mi podstrčit tvůj náhled na věc.
    Já to vidím jednodušeji-strávil jsem tam dost let a tak mě zajímá podstata fungování téhle sekty, proto se k dění v ní stále vyjadřuju. Až mě to přestane bavit, přestanu. Co ty? Co tebe vede k tomu, že stále komentuješ zdejší komentáře? Insider? Komické-děláš to samé, z čeho mě obviňuješ.......
    Kartu Eva jsi teď vytáhl hodně nelogicky-proč? Ano, můžeš to nějak okecat, ale její vytažení moc nesedí.......spíš to vidím jako snahu nahodit udičku....trochu dětinské.....

    OdpovědětVymazat
  6. Samozřejmě se řiď podle sebe, každý děláme co (nejlepší) můžeme. Takže to ber jen jako přátelskou radu ;-) Můj pohled byl, že to bereš až moc osobně což legitimní snahu diskredituje. Chápu tvůj boj osamělého vlka, ale jednou se přes to budeš muset přenést a jít svojí cestou. Já si tím prošel, takže vím, že lehké to není.

    OdpovědětVymazat
  7. Dík za radu....:)Myslím, že to píšeš trochu moc literárně. Nevedu osamělý boj, ani nejsem lapen v nějaké pasti. Když mám chvilku a mám pocit, že se hodí něco okomentovat, tak to okomentuju. Stojí mě to cca 0,001 procenta mého času. Nemám tedy dojem, že bych měl něco "pouštět" a "jít dál". Něco o téhle sektě vím, má úžasně vypracovaný systém manipulativních "levelů", které nakonec semelou i ty, co jsou v ní nahoře (Viz třeba Honza Laj..-chytrý kluk, co měl jako první prohlédnout, že je to divadlo-a on místo toho tomu divadlu pomáhá jako jeho důležitý článek. Já to pak komentuju, když se dá a mám čas. Toť vše:)

    OdpovědětVymazat
  8. Eduard Tomáš ve své knize 999 otázek odpovědí na cestě poznání napsal: " Bůh a guru jsou jedno a totéž. Proto, pokládají-li žáci svého gurua za živého Boha a jsou-li mu odevzdáni jako Bohu, je dobrý výsledek zarušen. Podmínkou je, aby byly ortodoxními bhakty s možností prémy, to jest nejvýššího uctívání a nejvyšší odevzdanosti. Jinak, dojde-li u nich někdy k pochybnostem o kvalitách gurua, co se stává při častějším lidském styku s ním, jsou žáci otřeseni a dochází ke zmatkům. Obyčejně pak hledají nového gurua.
    V džňánajóze nemůže dojít k těmto zmatkům, protože předmětem soustředění a uctívání je vždy jen Pravda Já uvnitř žákova duchovního srdce. Na gurua se zde pohlíží jako na duchovního otce nebo pokročilejšího duchovního bratra. Vzniknou-li o něm pochybnosti, nic se neděje. Směr i Cíl duchovní cesty zůstavají stejné." L.D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ....Bůh a guru jsou jedno a totéž...
      jenže e. tomáš vám zapomněl říci, jak spolehlivě rozpoznat skutečného gurua ve tvaru.
      proto ovečky vždy naletí, a vedou se o tom stále dokola polemiky. už jsem to tu psal.
      podle vibračního vědomí to poznáte. teplo je špatné, chladné vibrace jsou signálem v tu chvíli, že člověk a cokoli je ok. zkuste to používat. pak nebudou pochybnosti, protože vaše cesta bude vůlí-odrazem skutečnosti a ne mysli-ega vašeho, nebo cizího. kdo čeká nějaké osvícení že to naráz přijde, tak nepřijde, protože toho ducha musíme oživit v sobě a na sobě tvrdě pracovat sami. taková je pravda.

      Vymazat