čtvrtek 10. května 2012

Proč to všechno?aneb kdo zničil jdž...

Napadlo mě, že bych měl ten svůj rozmyšlený odchod nějak vysvětlit. Byla to původně noční reakce na Evu, které si vážím pro její statečnost (ale dráždí mě její "mediační" přístup k těm, kteří apriori takovou mediaci považují za projev pekla a temnoty.....)

ALE zpátky k tomu, proč tu jsme a píšeme: Nemohu mluvit za své kolegy, tak za sebe říkám, že jeden z mých cílů je skutečně provokovat-ne pro provokaci samotnou, pro své nízké pomíjivé potěšení,  ale pro snahu probudit diskuzi v jdž a s jdž. Možná Eva řekne, že to k ničemu nevedlo-ale má odpověď je-k čemu vedlo to setkání s tou dvojkou? (Parvati-Lajka) K ničemu. Oni tam nepřišli proto, aby se setkali a pokusili se pochopit. Oni tam přišli jako "vyčůránci"-:"tak jí tam necháme se vykecat, budem se na ní usmívat, prima vstřícná atmosféra a ona změkne a utlumí svoje pekelné aktivity a na konec jí nepřímo pohrozíme a půjde nám na ruku, nebo aspoň nebude mít drajv na další aktivity proti nám".....

TA snaha PROVOKOVAT může dle mě  vést k tomu, že se v jdž najde někdo, kdo není prázdná nádoba na výmysly svého gurua (nebo kůží na jeho boty?......)někdo, kdo JE OSOBNOST, kdo řekne-JSTE VEDLE, mýlíte se a já vysvětlím proč. A to bez těch umělých konstrukcí, co jsou k nalezení v "duchovní brakové literatuře", kterou je zahlcen dnešní knižní trh. (o zlaté době minulosti, kouzelných dědečcích atd. Hloupostí o tom, že ten a ten má pravdu, protože my si myslíme, že je guru a guru má vždy pravdu......prostě bez těch hloupých definic kruhem.

Ano, bojím se, že je jdž mrtvá. Asi je. Není v ní život. Zabil ji Maheš a jeho touha po absolutní vládě. Ta jeho touha po moci nad druhými, která pod výmluvou-ještě nejste čistí, tak nevíte, jen já v jdž vím....-ta se projevila v cíleném ničení osobností v jdž. On tam chce vychovávat imitátory sebe samého.......proto je taková organizace v podstatě mrtvá.
Imitovat můžete jen nedokonale, proto tam nikdo nevyroste a všichni jsou předurčení k celoživotní nedokonalé imitaci slov a chování mistra. JDŽ je sice duchovně mrtvá, ale je to celkem dobrá servisní organizace pro pořádání kurzů jógy. Proto její konec si nepřeji ani já, ani většina odpůrců "velkého" Mistra.
Ten, kdo jdž zabíjí, je sám guru a partička lidí, kteří mají zisky (nemyslím finanční, spíš duševní)-tihle lpějí na statusu quo nejvíc, protože jim prospívá.

Na závěr-musím se svěřit, že jedna z mých myšlenek a tajných přání byla, -najde se v jdž někdo, kdo jako v dobách církevních otců vypracuje filosofii jdž, kdo za ní bude bojovat myšlenkami, rozumem, citem (jako Augustin s odpůrci ranné církve?) Někdo, kdo ukáže, že za to jdž stojí?-Výsledek-NULA. Nenašel se nikdo. Jen pan Zanáška si dětinsky plivl, vedení jdž si plivlo a návdavkem oponenty označkovalo hloupoučkou pohádkou pro ovečky- O zlém Čidánandovi a jeho nohsledech......Ale NIKDO se nepostavil za filosofii jdž. Jen jako fotbaloví chuligáni napadají kritiky (sparta proti slávii apod.)těmi nejhloupějšími metodami, viz debata respektu. Asi není co bránit?.....Guru tu za pár let nebude-co se stane s JDŽ-rozpadne se. Jako se rozpadly všechny podobné spolky, založené na neoriginálních myšlenkách jednoho muže, co chtěl všechno ovládat a mít absolutní moc nad ostatními. Feudální systémy-a jdž je sakra feudální, -umírají se svými zakladateli.........
Škoda..........další promarněná šance, spousta lidí s nejlepšími myšlenkami do toho projektu dala své síly-a feudální pán to zase zneužil.... historie se opakuje. Nadšení lidí je zneužito...........
PS Ti, co sní o Jadanu-podívejte se, jak dopadl ašram Maheše Jogiho.......a pusťte si k tomu písničku Sexi Sadie od Beatles-pochopíte, že to, co se zde odehrává už tu 100krát bylo.   Zdraví Juckes (bláhově věřící v možnost reinkarnace mrtvé jdž-bez stalinského harampádí, ovšem.......)

8 komentářů:

  1. Ano, moc souhlasím s tím, že organizace kurzů a další je dobrá. Je v tom spousta dobrého a inspirativního.
    Možná i proto jsem tak nekonfliktní - já to nechci zbořit. Já to nechci zničit.

    Na druhou stranu vlastně nevěřím na reformu zevnitř. Komunistickou stranu se taky reformovat nepodařilo. Připadá mi to stejně bláhové, jako lidé, co se po roce 68 snažili v systému zůstat, aby ho změnili... protože v něm bylo dobré.

    Postavit se filosofii JDŽ... to podle mne právě nejde. Ono je to neuchopitelné a je to tak provázané se Svámidžím, že to bez něj nejde. Navíc je celý systém chráněný autorskými právy, jsou tu licence... Tohle konkrétní dílo prostě patří Svámidžímu.

    Když JDŽ a jeho kurzy odvane čas, bude to škoda. Ale současně se tím otevře prostor, aby vzniklo něco nového. Bude to jiné. Ale to neznamená, že to bude špatné.

    Já za sebe třeba cítím, že budu nějakou dobu nasávat zase jinde jako žák. Otevírá se mi dobrodružné období poznávání a ochutnávání. A protože jsem svou povahou učitel a vedení kurzů mi moc dávalo, zase se jednou někde jako cvičitel vynořím. Myslím, že podobný osud bude mít spousta z nás.

    Myslím, že se tu o tom už psalo - JDŽ nás spojilo, ale každý jsme měli nějaké pochybnosti. Jenže každý jiné a jinde. Každý z nás chceme něco změnit - shodneme se ale na tom, co? Myslím, že ne. Že se rozrůzníme.

    To dobré, co nám JDŽ dala, v nás ale zůstane. A snad se nám podaří vyvarovat se pro příště toho špatného.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Juckesi, Tvůj popis setkání s Párvatí a Honzou docela vystihuje mé pocity. Jen se odvažuju tvrdit, že jsem nebyla tak naivní, že bych očekávala, že mi uvěří. To setkání bylo důležité pro mne, abych na vlastní oči viděla, jak se k situaci staví. Ne zprostředkovaně, ale naživo. Díky Párvatí komentářům jsem se rozhodla, že je potřeba vyjít s mojí zkušeností na veřejnost, protože přístup společnosti je nebezpečný pro její členy. Kdyby měli snahu ověřovat si informace, zjišťovat z dalších žen, mohla jsem jednat jinak. A také bylo mým záměrem, aby nemohli říkat, že všechno jsou jen snůšky lží na internetu a že se jim žádná žena neozvala. Takže mé cíle to splnilo. Nebyly velké, ale pro mne podstatné.

    OdpovědětVymazat
  3. Dodnes myslím, a promiň mi tu přímočarost, že za to setkání bys zasloužila metál za statečnost-a ti dva pyžamisté cenu za blbost. Jejda, promiň to rýpnutí-polepším se:-D

    OdpovědětVymazat
  4. Reinkarnace není možná ani bez stalinistického harampádí protože systém dovede působit pouze z vnějšku dovnitř a takto to nefunguje. Hrubé nemůže proniknout k nejjemějšímu. Tedy hrubým můžeme pouze stimulovat levý a pravý sympatikus a zde můžeme získat pouze naše zdraví. Nemůžeme těmito hrubými věcmi proniknout do parasympatiku, protože ten nelze ovládat vůlí, falešným guruem. Sympatik-(smysly a mysl) lze ovládat vůlí, kdežto parasympatik- nejjemnější úroven nevědomých funkcí se může stát vědomým právě způsobem, kdy se tento probudí do našeho vědomí a odrazí se přímo v našem životě. Kruh se uzavřel a nebude to levná duchovní braková literatura, protože to nejjemnější proniká z této úrovně do hrubé, hrubá ale do jemné nemůže a chtíč a nenasytnost sám je touto jednou z překážek k duchovní úrovni. Tuto nejjemnější úroven musí v sobě rozvinout každý zevnitř, zvnějšku to není možné. Ten nejjemnější živý guru je v nás. Když se naše nevědomá úroven stane vědomou, tam teprve začíná poznání sebe sama. Když uctíváme zlaté prase a né skutečnost, potom tento rituál ztrácí smysl a stává se závislostí.nejjemnější dovede proniknout do hrubého zevnitř ven. to je cesta.

    OdpovědětVymazat
  5. Sorry že se ptám tak hloupě, ale o jakém setkání to mluvíte?
    Není někde jeho záznam nebo popis...?

    OdpovědětVymazat
  6. Sorry že se ptám tak hloupě, ale o jakém setkání to mluvíte?
    Není někde jeho záznam nebo popis...?

    OdpovědětVymazat
  7. šlo o setkání na výzvu Evy-chtěla se setkat s vedením jdž-Parvati-Lajka-setkali se....výsledek žádný-vedení se poté zase ponořilo do své strategie mlčení.....záznam? Možná ho má někdo z vedení, kdo ví? Ohledně setkání už se tu napsalo dost, tak stačí trochu pobrouzdat....

    OdpovědětVymazat