úterý 8. května 2012

Eva definitivně zastavila  Juckese-bude jí za to Jdž rehabilitovat?

Chtěla bych se zeptat, jaký je smysl tohoto postu a podobných, které jsou psány urážlivě na adresu swamiho nebo těch, co zůstali jeho žáky? Koho mají tyto posty oslovit? Jakého mají dosáhnout cíle? Předem děkuju za případnou odpověď. Eva

Evě-nemyslím, že by to bylo příliš urážlivé-zřejmě jsi tu první část brala doslova.....ne-Garg není tlustá labuť. Je to kšeftař, podnikatel-nic urážlivého. To s těmi labutěmi bylo o představě labutě a její nereálnosti-při srovnání s pravými labutěmi se prostě představa rozplyne-to je vše. Není to urážka Garga-on není tlustá labuť. Je to prostě kšeftař.
Máš pravdu, bylo to tvrdší, možná nad míru, souhlasím-možná to bylo proto, že reakce systems-pyjamas na to všechno je totálně idi....á. reakce jejích představitelů jsou občas velmi idi.t..é, tak zřejmě na hrubý pytel hrubá záplata. Ty deme.tní proklamace Fšipu a paní Orange zámecké....to nemá v normální společnosti co dělat......to jsou lidi tak šíleně nelidsky fanatičtí, že nechápu, kde se to v nich bere-takže proto.......Kdyby přišel nějaký debil a řekl jim, že mají spát na stromě-tak to udělaj

Ale máš pravdu, to nikam nevede-cíle už nejsou, věrní věrní zůstanou-čeho dosáhnout-asi ničeho. Jde o provokativní komentáře do internetového prázdna, takže souhlas-kašlu na to. Z respektu k tobě a tvojí odvaze se zavazuju, že se odmlčím. Pokud nepřijde nějaká nová a idiotštější reakce jdž-budu to jen sledovat. Drž se a ostatní holky taky- všechny zdraví Juckes:)

P.S. pro ostatní -Eva je prostě k neuvěření-ona by měla být ta první, kdo bude drsoň, a ona je ještě brání, klobouk dolů, nesouhlasím s ní, ale respektuju její pohled na věc. To, že jí dávají v jisté jogínské pseudokompanii za příklad satanáše jen ukazuje jejich "moudrost"......

48 komentářů:

  1. Váhala jsem, jestli zase nejde o provokaci, ale už vidím, že je to mnohem horší! Moje kritika JDŽ stála na mé vlastní zkušenosti, protože už jsem se v životě setkala s podobným, co teď přišlo: ten, koho jsme se zastali, ustupuje, ba obrací se proti nám. Ale přesto hlavním impulzem našich vystoupení jste byla Vy, Evo. Za celou dobu, co běží tento blog, jste do něj vstoupila jen několikrát, zatímco Juckes a Šiša nasazovali krk za Vás - za to, co měli a mají za pravdu - a věnovali tomu mnoho času a svého klidu. To, že z nás žáci s požehnáním svého svámího dělali ďábly a uráželi nás, Vás nerozrušovalo - alespoň otevřeně jste nereagovala. Sledovala jsem přenosy ze Střílek a dělala jsem si poznámky, abych něco nepřehlédla nebo nepřekroutila. A souhlasím s Juckesem a napíšu to po svém: BYLO A JE TO NA ZVRACENÍ! Ovšem hlavně proto, že za tím byla myšlenka na Vás, na Vaše utrpení. Jsem dost citlivá na vyjadřování, ale v některých případech uznávám, že muž se potřebuje vyjádřit hutněji. Jak jinak vyjádřit současnou čirou beznaděj? Přesto nic závadného v Juckesově vyjádření není. Možná je třeba přečíst si to vícekrát, myslím že na něj mnohdy nemáme. Juckes je vždy velmi logický - labuť i husa patří do řádu vrubozubých. Jsou velcí, zavalití, s dlouhým krkem a krátkým zobákem. Na zemi jsou poněkud neohrabaní. Nic na tom nemění, že je na ně více či méně pěkný pohled. - Jde jen o pokus o metaforu. Kdybyste Evo věděla, jak Vás označují "žáci" - jak já říkám "čisté duše" - které chráníte před "urážkami" a před kterými Vás permanentně hájím třeba já! (Nemyslím tím tento blog a nedělám si zásluhy. Kolik nás takových je? Pět, šest? Kolik jich proto odešlo z JDŽ? Pravděpodobně budou stačit prsty na jedné ruce.) Takovou poezii bych Vám nepřála slyšet či číst! Plakala byste. Pravda a lidská důstojnost byla ponížena. Co ještě zbylo pro úctu k těm, kteří za to mají nést a nenesou odpovědnost? Nebyla nyní konečně pro Vás příležitost postavit se před svámího, paní Evo? Chápu, že je to těžké, ale o to víc nechápu Váš nynější postoj a beru ho podobně jako ránu pod pás nejbližším. Pokud jste upustila od své obhajoby, nebo nechcete, abychom Vás hájili, nebo abychom sem přispívali, vyjádřete se prosím přímo. Myslím, že v tomto případě nejde jen o jazyk. Už jen toto Vaše vyjádření nepochybně vyvolalo u JDŽ velké ovace. Nebylo by spravedlivé zažít, že přispějete k jejich triumfu! Pak zde nemám co dělat.
    Srdečně zdravím Juckese! Dík za pro mě povzbudivé příspěvky dokazující, že dobré čověk eště žije a k temu mu to eště setsakramentsky pálí! Vážím si Vás.

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že v tomto má Eva pravdu, nemá zmysel urážať.. má ale zmysel vecne analyzovať, čo sa v sekte deje a upozorňovať na všetko, čo odporuje logike. Som si vedomý, že členovia JDZ sú zaslepený a nechcú ani a zrejme nikdy nedokážu prekuknúť, kto sa pod maskou ich gurua skrýva, ale urážky na jeho adresu im v tom nepomôžu.
    ano, na hrubé vrece hrubú záplatu.. ale kto vníma, že to vrece je hrubé? - možno Juckes, Ufo, možno ja... ale kto zo súčasných či budúcich členov sekty? My, čo tu píšeme vieme svoje, ale takto drsne písaný príspevok nikoho zo súčasných členov neprinúti zamyslieť sa nad tým. Myslím, že to chcela Eva naznačiť - nie obhajovať swAmiho. Príliš agresívna dikcia niektorých príspevkov totiž nevyhovuje ani mne.
    Keď už si Ufo dala tú námahu a dokázala pozerať webcast (napr. ja som zvládol len cca 10min.), videl by som tu radšej vecné rozanalyzovanie obsahu swAmiho rečí, ktoré by každému uvažujúcemu človeku naznačilo, že venovať svoj čas vrhaniu sa tomu chlapíkovi pod nohy je najväčšia hlúposť, ktorú môže v živote robiť a každá sekunda strávená v JDZ je stratený čas (len vecne a fakticky, bez osobného zaujatia). Myslím, že to je oveľa potrebnejšie, ako urážky.
    unexde

    OdpovědětVymazat
  3. Za ten rok tu bylo předloženo mnoho faktů a byly vyčerpávajícím způsobem rozebrány. Nutno podotknout, že převážně zásluhou Juckese. Kromě odvetných urážek či jalových rozjímání (prostých jakýchkoliv faktů) se nic nestalo. Na heslech svámího ve Střílkách se nic nezměnilo (pokud pominu nápadné zdůrazňování prvků jógy upevňujících závislost žáka na guruovi). Protichůdnost hesel a reality je do očí bijící stejně jako před rokem. Nová fakta nejsou - písnička je stejná a otáčení klikou kolovrátku bolí, unexde. Sám píšete, že jste nevydržel, i když víte, co je potřeba. Pusťte se tedy do toho.

    OdpovědětVymazat
  4. Hezký den,
    také se chci zastat Evy. Právě to, že neuráží a nesoudí, mi pomohlo dobře naslouchat jejímu vyprávění. Vím, jak vystupuje v diskusích, viděly jsme se osobně.
    Není vůbec potřeba nikoho urážet nebo zesměšňovat, na to si většinou stačíme sami. Jak píše Unexde, stačí napsat pravdu. Zveřejnit svoje zážitky a příběhy.
    Musím přiznat, že právě jízlivý tón příspěvků na tomto webu, mne zpočátku dost zarazil a nelíbí se mi. Je to dokonce jeden z důvodů, proč příliš nepřispívám do diskusí.
    Já chápu, že se při odchodu objeví spousta emocí, vzteku, zklamání, smutku... Však jsem si tím taky prošla. Jenže tady na webu bychom měli být opatrní. Nevidíme do obličeje, neslyšíme svůj tón hlasu - prostě nejsme normálně lidsky v kontaktu. Tak je mnohem větší nebezpečí, že se špatně pochopíme a že ostatní vyčtou z příspěvku něco úplně jiného, než v něm mělo být.

    OdpovědětVymazat
  5. Musím třeba říci, že to, co napsala Ufo směrem k Evě mne skoro vyděsilo. Být Evou, možná by mne to dokonce rozplakalo.
    Mně se z jejího příspěvku zdálo, že se jen snaží obnovit věcnou podobu diskuse, Ufo z toho odvodila, že Eva brání Svámího a mně se pak zdálo, že je na Evu opravdu drsná.

    OdpovědětVymazat
  6. Zdát se Vám může cokoliv, Lenko, stejně jako mně. Já jsem z toho textu žádnou snahu "obnovit věcnou podobu diskuse" nevyčetla. Ostatně paní Eva může své vyjádření upřesnit, aby nedošlo k omylu. Co se mi s jistotou nezdálo je - opakuji se - že autorem nejvěcnějších připomínek a udržovatelem diskuse byl Juckes a má také plné právo na vyjádření svých pocitů! A jestli má někdo z Vás dojem, že ho může nahradit, tak jen do toho! Já jsem v tomto ohledu velmi skeptická a nehodlám se s tím tajit, ať se to komu líbí či ne. Pamatuji si, že jste zpočátku stála na opačné straně. Tehdy Vám vyjádřil podporu Solfernus. Je zajímavé, že jeho invektivy vůči mně Vás nerozplakaly. Jinak s nebezpečím špatného pochopení skrze napsané s Vámi plně souhlasím.

    OdpovědětVymazat
  7. Zda se že všichni mají svou pravdu :)

    OdpovědětVymazat
  8. To Smile-tak to na světě chodí-absolutní pravda je blbost-výmysl, který postmoderna s chutí poslala do kytek.
    Co se týká přínosu tomuhle foru-to je založeno hlavně na pilné práci Ufa, která neváhá diskutovat s kýmkoliv a jakkoliv dlouho, k tomu s Šíšou píšeme nějaké naše postřehy a do toho Sid něco napíše a nebo přeloží. Takže práce v podstatě čtyř lidí. A myslím, že máme dost podobný pohled na věc, který se logicky nelíbí Evě a jejímu okolí, kteří jsou spíše jemnějšího ražení. V čase se asi ten imaginární tábor odpůrců oranžového kšeftaře rozdělil-skupinka "hodných a korektních" se stáhla a jejich aktivita je na bodu mrazu-skupinka těch, co rádi "rýpou" vlastně dělá blog. Proto bych poprosil Lenku, Evu, Marka a další-slušné a korektní-aby jednoduše s něčím přišli, když se jim nelíbí náš tvrdší styl-proč ne? Mám trochu dojem, že to jejich směrování kritiky na nás je trochu nelogické-máte li pocit, že to budete dělat líp, nebo že je třeba něco změnit, tak se nevymlouvejte na nás-my už asi jiní nebudem,-rozjeďte něco decentnějšího, slušnějšího-co nevyděsí.......co vy na to? Bylo by to super-vaší fantasii se meze nekladou-a my to tu dožijem ve svojí provokativnosti:) Když slyším o chování představenstva žlutého pyžámkového bratrstva-tak nemám sebemenší chuť na korektnost a něhu........možná že vy to zvládnete, ale to je třeba přijít s něčím......

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je moc dobře, že píšete dál, Juckesi. Nebylo možné nevidět, kdo je komu největším trnem v oku - v tom jsou poměrně bystří! A nikdo Vám nemůže upřít zdvořilost v nadsázce, se kterou odvracíte pozornost pokud jde o vliv od sebe ke mně a stejnou zdvořilost v tolika případech, kdy já jsem to už vzdala. To, co píšete o mně, je Vaše. Mně mají za blázna. Pokud je to ve středověkém kontextu (blázen na královském dvoře), pak to beru. Ale dnes je přímost, otevřenost pro ně už skoro jako agresivita, zatímco na skutečnou agresivitu nereagují! Nevím, do jaké míry to je jejich, nebo "jógou". Kdyby četli dopisy, které čtu já! Šiša to s růženkami trefil, chtějí žít v pohádce - asi tak nějak jako: Bylo nebylo..., za devatero horami...A VŠICHNI ŽILI ŠŤASTNĚ AŽ DO SMRTI! I lecjaký hloupý Honza se jim hodí...
      Mně nerozumí, Juckesi. Vám není možné nerozumět. Zase jste to líp popsal. Těším se na podnětné příspěvky opatrných, plné převratných faktů ovšem! Zatím jsem nic takového nezaznamenala, v zákopech bylo ticho jako po pěšině. Teď jsme s hodnocením na řadě my.

      Vymazat
    2. To nebyla nějaká laciná zdvořilost-Ufo. Mám dojem, že práce nás čtyř a ještě občasné výpomoci dalších jsou nedělitelné a nemá to ani smysl. Jestli ten napsal tohle a druhý něco jiného je jedno. Bez vaší trpělivosti by tohle forum bylo téměř mrtvé. V tuhle chvíli tento blog sleduje cca 30 měst denně, 40-50 měst obden a taková 100 týdně jen v ČR. A to se dá předpokládat, že na jedno město připadá více lidí......Takže to stojí za to a určitě to není práce jednoho člověka. Ale díky za podporu. Já původně myslel po Evy postu myslel, že už to přeháním a že je načase skončit. Ale když člověk vidí, že tady má podobné postoje víc lidí, tak jedeme dál:) Můžeme se zamyslet, jestli občas trochu neubrat razanci, ale vyhlazené vlažné okecávání to taky nebude......

      Vymazat
    3. Uvidíme, co ještě vydržíme. Intervaly mých zmrtvýchvstání se hrozivě prodlužují. Kapání vody na hlavu byl krutý trest!

      Vymazat
  9. Ach jo.
    Mně se zdá, že když mám do diskuse co dodat, tak to dodám.
    Ale za prvé žiju taky svůj úplně normální život, tak nemohu trávit zase tolik času v diskusích.

    K tomu ostatnímu... já mám pocit, že rozdíl mezi mnou a vámi bude asi v tom, jak silné kontakty jsme díky JDŽ měli.
    Já jsem na semináře začala jezdit někdy kolem roku 2004, 2006 jsem přijala mantru, 2009 udělala cvičitelský kurz. V mezičase se mi narodily dvě děti a stala se spousta dalších věcí.

    Nikdy jsem například nebyla na týdenním semináři ve Střílkách, jezdila jsem na víkendy. Vzhledem k obtížím s hlídáním mrňousků jsem ani nikdy moc nechodila na satsangy. Moje sádhana byla taková osamělá.

    Opírala jsem se o četbu, poslouchání přednášek a četla jsem i spoustu jiné literatury, cvičila jsem.
    Líbilo se mi systematické cvičení, líbila se mi fundovanost cvičitelů a líbilo se mi, že potkávám i jiné lidi, které zajímá jóga.
    Svámidží byl ten člověk na trůnu, který říká hezké věci a o kterém v mém okolí všichni říkali, že je laskavý, moudrý a realizovaný. To poslední nešlo ověřit, řekla jsem si, že to prostě zkusím, ostatní se jevilo důvěryhodné.

    Jsem uzavřená, nesmělá osoba a všichni moji blízcí nejsou z JDŽ. Tím pádem jsem za těch pár let nastřádala pár známých a jen velmi málo přátel a z těch někteří již odešli.
    Tady u nás v Liberci jsme "takoví vlažní" - jen pár nás mělo mantru, na satsangu se potkávali lidé hledající i v jiných školách a podobně. Jen málokdo odezvdal JDŽ všechno, jen málokdo se hluboko ponořil.
    Odpojení mne tedy tolik nebolelo. Nepřišly mi žádné nepříjemné maily, nikdo na mne neútočil.
    A tak asi nepotřebuju útočit, asi to nemám položené v tak osobní rovině. Jasně, že to trochu zaskřípalo, ale to je snad jasné.

    Hlavně vůbec nemám chuť soudit ty, kteří se rozhodli jinak než já. Co já vím o jejich životech, o jejich motivacích? Nic. Tak proč bych soudila?

    Ale také se mi zdá, že víc nemám čím přispět.

    Nevím, jestli můžu udělat víc.

    OdpovědětVymazat
  10. Po odeslání mne napadlo ještě poslední k té diskusi.
    V rámci svého rodičovství jsem objevila knížku Respektovat a být respektován (nebo jak se jmenuje). Píše se tam něco, co pro mne bylo nové a zajímavé:

    V okamžiku, když s dětmi komunikujeme způsobem, který v nich vyvolává pocit ohrožení, přestanou nás poslouchat a brání se domnělému útoku.

    U mých dětí i partnera to funguje. Tady to bude podobné: Myslím, že když se budeme vysmívat těm, kteří zůstali v JDŽ, budou se bránit výsměchu a nebudou přemýšlet nad tím, co jim opravdu chceme říci.

    Většina z nich Svámidžího miluje. Když ho budeme zesměšňovat, budou ho bránit. Čím víc budeme útočit, tím snadnější bude udělat si nepřátele z nás. Tím více bude důvodů neposlouchat, co se snažíme říci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu konkrétní: Z nedávných "diskusí" rozhodně nemám dojem, že by se jógové děti cítily nějak ohroženy mými úvahami. Konečně každý si může přečíst, kdo se komu a jakým způsobem vysmíval. V "komunikaci" si těch pár, co zde vystoupily, počínalo vždy sebejistě, s nadřazenou otcovsko-mateřskou autoritou. Nejde ani o situaci, že by se mohl jejich postoj zhoršit (přestanou poslouchat), protože je přesvědčivě odmítavý už od počátku. Tím je označen i nepřítel od počátku - já. Nic horšího než asur už asi být nemohu, tak se nemusím bát ani tohoto stupňování. Toto všechno tedy už proběhlo, protože je můj postoj zřejmý. Z toho se dá snadno odvodit, kdo ještě není nepřítelem a u něhož mají obavy ještě nějaký smysl...

      Vymazat
  11. Organizace žlutch pyžam (to není hanlivé označení-jen parafráze na sektu žlutých čepic v severním budhismu...)není podle mě možné srovnávat s dětmi. Proto nelze ustupovat a nebo jenom něžně našlapovat, abychom někoho neurazili.....Ti lidé nahoře dobře vědí, co dělají, a ti dole jsou tak vystrašení a zmanipulovaní, že na tyhle stránky ani nepřijdou. To oblbování máme nazývat jak? Aby to bylo korektní-indoktrinace? Čištění postojů druhých? Manipulace a oblbování je manipulací a oblbováním tak jako tak, ať je to reklama, politika nebo PR. To, že je vůdce téhle sekty zbožňován (slovo milován bych určitě nepoužil!!!!!!-u mužské části by pak vznikla otázka sexuální orientace a u žen otázka nevěry.....)přeci neznamená, že kolem něho budem našlapovat. Roman Peterka to nazval dokonale-že je to "nechutný manipulátor".......Ti lidé v sektě ho tak fanaticky a nelidsky zbožňují, že kdokoliv si troufne jen mírně ho zkritizovat-okamžitě se stáhnou a vypnou mozek, aby se "nepošpinili"-tak je jedno, jestli to napíšu přímo a nebo nepřímo-výsledek je tentýž.
    Jen bych byl rád, kdyby ty hlasy, které nás osočují z přehnané tvrdosti nalezly nějaké reálné vyjádření. Nikdo nechce, abyste trávili hodiny na netu. Stačí trochu přispět analýzou situace, zajímavým pohledem apod. Někdo to podá tvrději, někdo mírně. "Evisté" od toho setkání s pyžamysty nepodávají v podstatě nic nijak, jen se mi dostávají jejich kritické ohlasy na nás do rukou-a směrem k jdž ? nic.....Mám pocit, že jejich jediným zbytkovým zájmem jsme my a ne sekta....

    OdpovědětVymazat
  12. Položením svých otázek jsem měla v úmyslu:
    1. Zkusit přimět aktivní i pasivní účastníky blogu zamyslet se nad jeho smyslem, případnými cíly
    2. Rozproudit diskuzi na téma urážlivosti/neurážlivosti blogu
    Sama sebe považuju za velmi pasivního účastníka, momentálně čtu příspěvky jednou za čas, abych si udělala představu. Za sebe jsem řekla vše, co se mi zdálo být v danou chvíli důležité, nemám potřebu se opakovat.
    Dlužím svůj pohled na příspěvky: myslím si, že Juckesovy příspěvky jsou velmi dobře vystavěny, velmi dobře v nich vystihuje typické rysy ať už swamiho nebo jeho žáků, fungování společnosti, sektářských znaků v ní. Můj názor je, že je škoda, že urážlivý tón lidi, kteří stojí na hraně JDŽ naprosto odrazuje od četby blogu. To je moje zkušenost, tak jak se s lidmi (z JDŽ nebo ex-JDŽ) potkávám a sdílíme své pohledy na věc.
    Také by mi přišlo škoda, pokud by lidé z vně JDŽ vnímali blog jako výlev hrstky zhrzených odpadlíků. Protože znovu říkám, v jádru jsou ty příspěvky setsakra dobré.
    Jestli mají aktivní účastníci blogu jiné cíle, je to naprosto v pořádku. Neubírám Juckesovy a dalším právo na názor, na vztek, na lítost, zhnusení, ani na to je ventilovat. Ani neupírám nikomu potřebu udržovat blog v chodu, burcovat… atd. . Jen jsem položila otázky, protože jsem měla už dlouho pocit, že je dobré se zamyslet. Pokud to takto cítíte v pořádku, dělejte to dál.
    Je zajímavé, že se z mnou položených otázek dá vyčíst, že se zastávám swamiho a žáků. Že se obracím proti vám. Nikam se neobracím. Stojím si za tím, co jsem kde napsala a řekla.

    OdpovědětVymazat
  13. Nejsem na žádné straně. Jsem sama za sebe. Prosím, pokud podnikáte nějaké kroky, dělejte je jen a jen kvůli sobě. Ne kvůli mně. Není potřeba mne bránit. Braňte sebe, svůj postoj, své názory. Pokud budu potřebovat pomoc, řeknu si o ní. Zároveň děkuju za veškerou podporu, pokud jste mi jí věnovali, protože jste chtěli. Je pro mne neskutečně povzbuzující „vidět“ lidi, kteří přemýšlí, mají odvahu se podívat do sebe a kteří se dokážou vymanit z tak silného vlivu.
    Ufo: Na své setkání se swamim čekám, ale musí k tomu být rovnocenné podmínky. Nejsem masochista :-)
    Možná ještě jeden dluh mám – odkrýt motivace ke svému jemnému přístupu ke swamimu i žákům. Hned předesílám, že ho nikomu nenutím, je to jen a jen můj pohled, moje cesta.
    Swamiho žáci byli po roky mými přáteli. Mnohé jsem nazývala bratry a sestrami. V naprosté většině případů se naše cesty rozešly, mnohdy jsem dokonce vztah ukončila já, protože jsem odmítla ztrácet energii jejich kličkováním, vyhýbáním. To ale neznamená, že pro mne nezůstali lidskými bytostmi. Mnozí mi sice teď vrazili kudlu do zad, ale nezapomínám na to, že mne v minulosti v mnohém podpořili. Tím, že jsem od loňského května prošla velmi intenzivní psychoterapií, kromě jiného jsem dokázala pochopit mechanismy, které člověka vtáhnou do sekty a pokud se už odříznul od okolí, nedovolují mu z ní odejít. Teď uvedu větu, kterou asi nebudete chtít slyšet, ale tak to prostě je: „Mám pro ně své pochopení.“ A to proto, že jsem nejdřív musela pochopit sama sebe. Třeba jen to, jak to, že jsem si 15 let nebyla ochotná připustit, že co se oné noci stalo, nebylo požehnání, ale manipulace a zneužití postavení hrubého kalibru. Chápete? Patnáct let? A oni mají všichni hned prohlédnout a uvěřit mi namísto člověka, který pro ně znamená všechno?
    Co se týče swamiho, tak tam bych přístup až tak jemný nenazvala. Pravdou je, že jsem mu dávala dost času, aby se vyjádřil. Rozhovory, které jsem o své zkušenosti poskytla, už podle mne tak jemné nebyly. To byla moje cesta – vyjít do světa se svou zkušeností, pod svým jménem, spolupracovat s organizacemi, kterým může být mé svědectví ku prospěchu, mluvit osobně s lidmi, kterých se situace v JDŽ týká. Tak jako cesta některých z Vás je psát tento blog a určitě mnoho dalších aktivit.
    Na druhou stranu, a to prostě je můj názor, ať se vám líbí nebo ne: i swami je člověk. To, co dělá, je hrozné, mnohdy odporné, ale je to lidská bytost. Pokud budu mít příležitost, budu mu stále ukazovat: „Tohle se, člověče, nedělá, zastav se, prober se. Manipuluješ, zneužívá své moci a já už ti na ruku nepůjdu.“ Ale není mojí přirozeností ho odsoudit, ani ho urážet, ani ho zbavovat respektu. Respektu se zbavuje on sám, tím co dělá a jak se k tomu staví. Mne k tomu nepotřebuje.
    Tak a dost. To je na dlouhé psaní. Už tahle se mi zdá, že jsem to přehnala. Kdybyste se chtěl někdo setkat, sdílet jakkoliv jinak, kontakt na mne máte (vrbova.eva@centrum.cz ) A nebojte se, svůj pohled vám vnucovat nebudu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechci se s Vámi přít, Evo. Váš krok - vystoupení z anonymity - byl výjimečný, přesahující běžné chování a pro mě zavazující. Vyjádřit Vám podporu bylo spontánní reakcí. Pokud do něčeho vstoupím, tak plně, bez rezerv. Tak myslím a jednám a totéž přirozeně očekávám od ostatních. Nemám žádnou strategii, protože se mi takové věci příčí. Příčí se mi vše, co zavání manipulací. Nepromýšlím tedy žádné cíle. Reaguji na podněty, jak přicházejí. Otázky, které jste položila po Juckesově příspěvku mě překvapily a čekala jsem na to, jak on to pochopil. Píšete: " Je zajímavé, že se z mnou položených otázek dá vyčíst, že se zastávám swamiho a žáků." Myslím že to nebylo "vyčteno", bylo to napsáno tak, že jsem to nejen já sama takto pochopila. Myslím že pochybnost byla vyjádřena jednostranně, ne nestranně. Myslím - nevím! Proto jsem Vás požádala o jasné vyjádření. Nyní píšete, že nejste na žádné straně, jste sama za sebe. Pak to musím brát vážně, i když s tím má mé myšlení jisté potíže. Spíš asi rozmlouvám sama se sebou než s Vámi, Evo. Vůči sobě nemám zábrany.

      Vymazat
  14. Dobře napsáno....Ohledně tvého cíle-podařilo se, píšem o tématu urážlivosti blogu..:-)
    Ohledně našich cílů-nemyslím, že je možné cíle snadno specifikovat. Možná v nějaké manažerské torii, která svými teoriemi natolik ovlivňuje realitu, že je nakonec sama sobě svou sebenaplňující předpovědí.....:) Prostě-těch cílů, ať už uvědomovaných i neuvědomovaných je hromada a něco jiného je cosi deklarativně prohlásit jako cíl a něco jiného jsou cíle skryté.....a také-můžeme naplánovat cíle a dopady úsilí vedou k cílům odlišným, nezáměrným. Pokud to chceš položit zjednodušeně-co že chceme dosáhnout-za sebe odpovídám-, nevím přesně......je taky dost možné, že lidi z pyjamas, které potkáváš, jsou jiní než ti, ke kterým směřuji svoje náhledy, kdo ví,. Na základě takového nereprezentativního vzorku se těžko určuje, zda se cíle podařilo splnit. Možná je cílem jen mluvit o dříve nemyslitelném.....a ten neutuchající zájem o blog je pro mě osobně zadostiučiněním-stovka měst týdně v ČR? Na to, že jdž tvoří tak 1000 lidí(optimisticky řečeno) to je slušné. Dost lidí tedy může takhle konfrontovat lacinou medovou propagandu jdž a pohled lidí, co někdy s větším, někdy s menším zhnusením či zklamáním, tenhle cirkus opustili.-Otázka je, co by se stalo, kdyby kontroverzní prvky odsud zmizely? Byl by to ještě blog, který někoho zaujme? Psaní do prázdna je k ničemu.....mám strach, že právě to se postupně děje Beyond orange-je to často spíš komorní koutek. Nic proti, taky to tak časem tady takhle dopadne, ale zatím je o čem psát a někoho to zajímá..... Až to nebude nikoho zajímat, tak se na to všichni vybodnem, tedy aspoň já:-)
    Jestli tohle náhodou nebude cíl Parvati a jejích pomocníků z vedení-umlčet hlasy svým mlčením........ale ony jsou ještě jiné hlasy-v jejich svědomí-jak dlouho ho budou překřikovat neustálým opakováním jediné věty ve své hlavě: věty-om to jsem a zdravím velkého učitele pana XY, om to jsem a zdravím velkého učitele XY................opravdu se tím dá dosáhnout něčeho víc, než jen zesílení potřeby toho XY imitovat?

    OdpovědětVymazat
  15. Uz je to pres rok, co veci vysly na povrch a udala se spousta veci. Ze zacatku nove informace prichazely pomalu kazdy druhy den. Sposta veci byla recena, diskutovana, slovne bojovana a lide si mohli vytvorit lepsi obraz o tom, co je jdz a swAmi, a co je jejich vlastni role v tom celem dramatu. No a eventualne nove zpravy prestaly prichazet a diskutovani se zpomalilo. To je normalni. Samozrejme to zrovna moc neprospiva blogu, ale co nadelate? Nekteri lide jsou unaveni, nekteri se rozhodli jit dal ve svem zivote, kazdy se rozhoduje za sebe. Ti, kteri maji inspiraci, silu a schopnost rikat neco k veci delaji nesmirnou sluzbu vsem zucastnenym. Ja si vzdycky s radosti prectu prispevky na tomto blogu, ktere maji co rict. Zvlaste od te doby co nova registracni pravidla zabranila ucasti jistych trollu. Beyond Orange ma spoustu ctenaru ale ne moc tech, co se podili na diskuzi. Kdyz to bylo totalne mrtve pres zimu se swAmim zakopanym pod horou Nepalskeho snehu, lidi se me ptali, jestli nase forum je mrtve. Ja jsem jim na to rekl, ze az se swAmi pohne, diskuze se zase pohne. Ne jako na zacatku, ale probudi se. To se stalo. Druha strana nediskutuje. Well, jejich ztrata. Ale piste si, ze spousty z nich to ctou. Eva ma pravdu, ze paklize se blog stane jenom hrubou naplatou ukrivdenych ex-yoga zhrzencu (to je zert, neberte to nikdo osobne :), da jim to zaminku poukazovat na to, ze jsme "ill minded" jak swAmi prohlasil ve Strilkach a jejich swamizik ma pravdu. Do urcite miry s Evou nesouhlasim v tom, ze oni se mozna zmeni. Aspon ne v dohledne dobe. Jak jsem rekl na anglickem foru, je mi jich lito, ale uz je nemohu respektovat. Po vsech tech informacich, oni se rozhodli. Ja bych byl vul, kdybych si daval buhvijake nadeje (mluvim o sobe, nikom jinem :), ze prohlednou. Kdyz jsem byl v Evrope na Novy Rok, mluvil se na Skypu s nekym v Rakousku, kdo je stale vericim bhaktou. Jeji otazka ke mne byla, proc jsou ty vypovedi zen psany takovym "pornografickym jazykem"? Myslim, ze jsem ji nepresvedcil, kdyz jsem ji rekl, ze veci, ktere byly popisovany byly mnohem pornografictejsi nez ty vypovedi. Co nadelas?
    Rad bych podekoval vsem, kdo se ucastni tohoto blogu. Ze to nekdy zaskripe? That's the point. Takovy je zivot a ja bych ho nevymenil za zadny jiny (zkusenosti me naucily:)

    OdpovědětVymazat
  16. Své otázky jsem naspala tak proto, že autoři článků na blogu mají výborné postřehy a zároveň je z mého pohledu snižují - opět z mého pohledu - urážlivým tónem. Přišlo mi to fakt škoda.
    Máš Juckesi pravdu, že taktika mlčení je v JDŽ jasná. A musím uznat, že je to docela dobrá taktika. K ničemu se nevyjadřují, nic nemůžou zkazit :-) I swami se změnil v taktice, nejdřív jsme byli asurik šakti, teď už jsme nemocné chudinky a lidi v JDŽ k nám mají být schovívaví. To je opět velmi dobrá taktika. Přejít do role milujícího a chápajícího otce. Takže já vnímám urážlivý tón jako zbytečné si kálení do vlastního hnízda. Na to jsem chtěla upozornit, abys to zvážil. Tvojí věcí je, jak s tím naložíš, je vidět, že máš své důvody, proč píšeš, tak jak píšeš.
    Jinak už dávno nemám iluzi, že se "oni" změní. Ale znám jednotlivce, kteří na tom pracují. A blog zkoušejí číst.
    Píšeš, že Lenka, Marek a já kritizujeme a máme přijít se svým přístupem. Je hezké, že jsi zmínil právě lidi, kteří si za svými vyjádřeními, Juckesi, stojí vždy i svým jménem. Nevím, proč by podmínkou toho, abych zde mohla vyjádřit svůj odlišný názor mělo být to, že zároveň musím vytvořit jiný, decentní blog.
    Je ale zajímavé pozorovat, jaký ohlas zde vyvolá trochu jiný přístup, než je prezentován aktivními členy blogu. Odtud můj pohled, že nejsem na žádné straně. Stojím si za sebou, svými postoji. Je to pro mne nové, náročné, ale zároveň osvobozující, protože můžu být sama sebou a nemusím kývat na názory s kterými nesouhlasím, byť je mají lidé, kterých si velmi vážím.
    Děkuju za diskuzi, za vaše názory. A vlastně i za to, že jsem já mohla vyjádřit ty svoje. To na stránkých JDŽ jaksi nelze :-) A nezapomeňte, že na to, co děláte, a jak to děláte, nepotřebujete můj souhlas, mé požehnání. Přeju blogu vše dobré.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě je důležité první - spontánní vyjádření Evy a k němu se stále vracím: Prostor pro okamžité vyjádření toho, co píšete teď, byl dostatečný a zůstal nevyužitý až za příspěvky na Vaši podporu. Další komentář je už jen dodatečný - promyšlený s odstupem. Evo, před rokem jste zažehla louč a teď jste ji utopila ve vodě. Ano, mluvíme sami za sebe a neseme za to PLNOU ODPOVĚDNOST - odpovědnost za důsledky. Nebylo třeba nám to takto připomínat. Já jsem tu odpovědnost přijala už v tom bodě, že jsem Vás osobně neznala. Prostě jsem Vám uvěřila, aniž by mě někdo nutil.
      Připadá mně velice pravděpodobny, že pohled na rozkvetló stříleckó jarní lóko plnó zářivéch lidí v nekeréch vevolal odpor a hněv, v nekteréch stesk po krásnéch staréch časech plnéch nevědomosti, kde všichni vepadaji, že só hodni. A vodteďka na ně mosime byt taky hodni, jako be se nic nestalo!?

      Vymazat
    2. Ještě k anonymitě: Zveřejnit jméno u smířlivého není žádnou odvahou! To není totéž co ve vašem případě, Evo. Tu odvahu jste měla pouze Vy a pan Peterka. Mělo to kromě morálních jistě i rozumné důvody. Anonym by byl okamžitě zpochybněn a byl by vyloučen jakýkoliv další vývoj této věci, další případné kroky, a to je konfrontace s kritizovaným (-mi). Přesto jste nebyli odříznuti od informací odjinud - ale nutno říct, že také díky anonymům! Neznám nikoho z JDŽ, kdo by se se mnou vstřícně bavil o této kauze a sděloval mi novinky z jejích kruhu!

      Vymazat
    3. Kritika nevadí, samozřejmě. Jde o to, že je škoda, že máte nápad, jak něco vylepšit a výsledkem jsou jen kritické komentáře směrem k nám. Co se týká kálení do vlastního hnízda-dík za postřeh, ale nemyslím, že by to tak bylo. Důvody jsem popsal výše......Ano, je možné se pokusit snížit míru konfrontace, možná to bude přínosné, uvidíme. Jen =jak řekla správně Ufo-tady nejde o nějakou cílenou strategii-když vidím Maheše a jeho cirkus nanovo, jak dělá z dospělých znovu ty žáčkovské pyžámkové slušňáčky, co naslouchají jeho výplodům, co sebral od druhých a podává to jako vlastní božské moudro.....-je těžké psát sterilní věci s cílem někoho náhodou neurazit. To pobídnutí, abyste přišli s něčím novým není myšleno jako zhrzená odveta tobě a spol. Jde mi o to, že tenhle blog už je tak trochu vyprofilovaný a těžko bude k uvěření, že se ze mě, šiši, sida a ufa stali beránci......Proto by bylo dobré, aby hodnější a korektnější tvého typu něco vymysleli pro hodné a korektní v jdž. Bude to jistě přirozenější, než nějaká násilná změna blogu. Ale trochu ti dávám za pravdu, jistě lze psát někdy méně jízlivě.....souhlas:)

      Vymazat
  17. Pokud není Vaším občanským jménem Ufo, tak můj názor je, že zodpovědnost za důsledky zcela nenesete.
    A znovu říkám, dělejte si co chcete, buďte hodní nebo nehodní na koho chcete. Nic Vám nenutím. Opravdu je to takový problém, že jsem tu vyjádřila jiný názor?

    OdpovědětVymazat
  18. Vida - děkuji všem za krásnou diskusi.

    Je mi líto, že jste si to všichni vzali tak osobně. Kdyby mi na osudu blogu nezáleželo, neměla bych potřebu sem cokoliv psát. Takže pro jistotu: děkuji všem, kdo jsou jakkoliv aktivní - pomohli jste mně, pomáháte spoustě dalších. Díky za váš čas, úsilí a snahu.

    O ostatním mám dlouhý příspěvek, ale potřebuji ještě čas, tak později.

    Jen bych trochu oponovala Ufo: Zveřejnění jména je moc důležité. Já píšu pod svým pravým jménem proto že chci, aby mne ostatní poznali.

    Ano, čím kritičtěji píšete, tím je to těžší. Ale stejně - však oni ti, kdo vás znají, asi stejně tuší, kdo jste. Věříte opravdu, že by to bylo o tolik horší, kdybyste vystoupila pod skutečnou identitou? Však tu stejně naznačujete, že nějakému tlaku ze strany JDŽ čelíte. Myslíte, že to bude o tolik horší?

    Právě ta odvaha u Evy byla pro mne největší inspirací k otevření očí a ke změně mého vztahu k JDŽ. Ona, Roman Peterka, Mera z Hamburku byli první konkrétní "normální" lidé, kteří na mne z Internetu vystoupili. Najednou jsem mohla uvěřit, že celou akci neorganizují jen Čiči a jeho stoupenci... Děkuju i Markovi i ostatním, že vystoupili z anonymního davu.

    Za přezdívkami bych jít nedokázala.
    A právě proto jsem zveřejnila i svoje jméno.
    Aby všichni ostatní, kdo váhají, kdo přemýšlejí, kdo si nejsou jistí viděli, že ti, kteří odešli jsou skuteční lidé. A že to není jeden člověk, že nás je víc.

    Zdálo se mi důležité se za nic neskrývat. Pár kamarádů jsem ovlivnila ke vstupu do JDŽ. Věděla jsem, že hledají svou cestu, tak jsem chtěla, aby jasně viděli, kudy jdu já.

    Samozřejmě to funguje i jako autocenzura - dávám si víc pozor, abych nepsala nic, co bych jednoho dne chtěla odvolat. Pomáhá mi to být upřímná zejména sama k sobě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dávat si pozor u mě moc s upřímností nekoresponduje. (A konečně, jak dopadl hostinský Palivec!) Ani změna příjmení na to neměla vliv. Co kdybyste to vzala tak, že je mám místo jógového, které mají třeba zase Vaši přátelé. (Mimochodem, které je pro ně vlastně pravé?) Nepochybuji, že jsou konkrétní a normální, když je znáte. Jméno člověka, kterého neznáte, je na internetu jen jménem, ničím jiným. Jistě Vás překvapí, že i já jsem puritánka! Mně také vadí anonym, ale pouze anonym hrubián, zloduch, vyvrhel, škůdce apod. Nevadí mi anonym dobrák, samaritán a mecenáš a nikdy jsem se nesetkala s tím, že by to vadilo někomu jinému. Však ani svatým ve Střílkách nevadili anonymové vhazující peněžní příspěvky do kasičky apod. Možná mi ale zas něco uniklo a třeba se po jejich totožnosti pátrá. Není v tomto ten zakopaný pes UFA?

      Vymazat
    2. Jó ty anonymní dary do kasiček a ke guru-nožkám-to si ve Střílkách vždycky smlsli.....třeba nás jednou jdž překvapí a poví, jakpak že se to danilo.......ale mlčení v tomto případě není strategií-je to životní nutnost, neboť kdyby někdo znalý věci, kdo dělal finance v jdž promluvil-byla by to parafráze na pořad-Možná přijde i kouzelník-v tomto případě někdo z finančáku........

      Vymazat
  19. Ohledně těch jmen-pokud jde o obvinění Maheše ze sexuálních adventur-pak ano, je důležité tam mít ta jména-aby si zasnění jogíni nemohli myslet, že to všechno píše nějaký jugoslávský sádhu.
    Pokud jde o kritické myšlenky-tam jde o souboj ideí-ne o souboj jmen nebo osobností-mám dojem, že tam jsou jména přítěží, jde o myšlenky samotné-které nejdou jen tak smést se stolu poukazem na minulost daného člověka, nebo na jeho domnělé mentalillneství....prostě mě osobně jména překážejí-zajímá mne jen myšlenka, logická souvztažnost, diskuze, argumentace.....a tam mám pocit, že jména jsou na překážku. Tolik ke jménům.

    OdpovědětVymazat
  20. Opět jen můj názor - jméno, to je identita člověka a ta podle mne není přítěží, ale dává váhu tomu, co kdo říká. Svým jménem říkám: Tohle říkám a za tím si stojím svojí osobností. Přesto, každý má svůj důvod, proč je či není anonymní a já to respektuju i když mám jiný názor. Ostatně sama jsem také byla 6 měsíců anonymní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že každý mluvíme trochu o něčem jiném-myšlenka nepotřebuje váhu, má být ověřitelná a argumentovatelná nezávisle na tom, kdo to říká-jinak je to jen postoj-samozřejmě, každá myšlenka je zatížena neuvědomovaným postojem, ale pokud je zde osoba-její jméno, je dost pravděpodobné, že myšlenka bude vědomě či nevědomě ovlivněna mnoha dalšími vlivy a dle mě nadbytečnými i úvahami, čímž nakonec dojke ke zkreslení ať už na straně pisatele či na straně příjemce zprávy. Právě odstraněním osoby od myšlenky je dle mě možné mnoha zkreslením zabránit a trochu se přiblížit jakémusi duchu pozitivismu.......

      Vymazat
    2. Mé výroky jsou označeny, nemůžete se splést a já za ně nesu odpovědnost stejně jako za své výroky na Vaši podporu před členy JDŽ mimo internet. Na mou pravou identitu jste se mě nikdy neptala. Proč také? Proč by Vás měla zajímat dnes? Něco se změnilo? Proč se toto téma pro Vás stává důležitým až teď, když máte tak vyhraněný názor? Pokud jste sama vystupovala v anonymitě a totéž kritizujete u druhých, pak jsou Vaše dodatečné řeči o respektu plané. U nás se tomu říká přijít s křížkem po funuse.

      Vymazat
  21. Já souhlasím s Evou v tom, že jména dávají důvěryhodnost.
    Současně hluboce chápu, proč si například svědkyně přejí zachovat anonymitu. Cítím, že to není kvůli vztahu k JDŽ, ale kvůli ostatnímu okolí.
    Když se do situace pokusím sžít a představím si, že bych se kolem dvacítky ocitla mladá, krásná a naivní ve Svámího ložnici, ufff.... Pravděpodobně bych časem z JDŽ odešla. Pravděpodobně bych nedokázala odvahu to přiznat ani nejbližšsím. Asi bych se časem vdala, měla kolegy v práci, měla normální život.
    S odstupem jim všem vysvětlovat, že jsem v mládí naletěla... Vědět, že si všichni říkají - hele, to je ona, ta, co jí zneužíval ten Ind.
    Ehm, ty vole! To si prostě představit neumím.
    O to víc mi vyrazilo dech, když se Eva s Angelou zveřejnily.

    Vlastně jsem i já váhala, zda se zveřejním kvůli všem, co v JDŽ nejsou. Ti, co tam jsou, by mne "odhalili". Ale upřímně... nejtěžší ze všeho bylo tohle přiznat mamince nebo si to ustát před kolegy v práci. Přiznat: "Jo, taky jsem do Střílek jezdila. Jo, jasně, klaněli jsme se. Jo... taky jsem nosila žluté pyžamo. Já jsem prostě jedna z těch ovcí, co si pár let připínala klapky na oči, aby nepřišla o tu iluzi, že má osvíceného učitele."
    Pro mne osobně bylo zveřejnění identity součástí očistného procesu :D

    Takže plně chápu anonymitu svědkyň, chápu z podobných důvodů anonymitu zde v diskusi. Ale například důvody, které píše Juckers, jsou pro mne z nějakého paralelního vesmíru - já jsem vždycky ráda, když se bavím s lidmi, ne s idejemi... pro mně má zas menší váhu anonymní diskuse.

    OdpovědětVymazat
  22. To je právě ta paralelnost našich vesmírů-jeden je o lidech a druhý o myšlenkách. Lidé bez myšlenek ani myšlenky bez lidí být nemohou. Přesto lidé nejsou 100proc. myšlenky a myšlenky nejsou 100proc. lidé. Paradoxní logika, krásný příklad........
    Jakmile ztotožníme myšlenku na konkrétního jedince-je z ní postoj-myšlenka přeci existuje nezávisle, proto se těžko shodneme-já bych se bránil tomu, aby to bylo o jménech-tím, že všechna jména nejsou známa-dochází i k tomu, že někdo, kdo za to stojí v jdž může uvažovat-jak se k této myšlence postavím. Pokud je to o jménech, pak to klesá na:jak se k tomuhle člověku postavím.......Ale v rámci paradoxní logiky máme pravdu oba:) Kdyby byl jen jeden vesmír, byl by nechutně přeplněný-takhle je víc místa pro všechny:-)

    OdpovědětVymazat
  23. Sám víš, Juckesi, že návrh českých stránek (nikoliv blogu) o dění v JDŽ existuje.
    Pravdou ale je, že pro mne je nyní prioritou obnovit svůj život. Z praktického hlediska – studium, rodina, povolání, jsem promarnila 20 let. JDŽ už není můj život – nehodlám se nechat věznit JDŽ a ztrácet s ní čas – ani tím, že budu v ní, ani tím, že budu bojovat proti ní a věnovat jí veškerý svůj čas. Toho jsem si už od ní nechala pohltit dostatek.
    Takže čas tomu budu věnovat jen mimo své hlavní aktivity.
    Jinak se mi zdá, že se docela hezky rozproudila diskuze. Dokonce si myslím, že je docela fajn ukázat, že můžeme mít na věci různé názory a skoro se ani nesežerem :-) To je bezva.
    PS: omlouvám se, že to dávám až sem, ale nefunguje mi tu na notebooku odkaz odpovědět

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím, ale moje reakce na ně přesně tohle anticipovala-nedostatek času a chuti se té myšlenkové zombie (avšak dobré podpůrné jógové organizaci)věnovat a obětovat tomu čas. Tady je to volné, každý napíše, když má čas. Nové stránky jsou problémem právě pro ten čas......
      Diskuze je teď celkem dobrá, jenom-ten čas-myslím, že za pár dní zase budem časoprostorem pohlceni a bude tu zase ticho-to že teď píšu víc je spíš shoda náhod....
      Ale jsem rád, že tu zaznívá víc přístupů k věci. Kdyby sem napsali i lidé o kterých mluvíš-klidně i kriticky-bylo by to ještě lepší.....zatím sem především napsaly blouznivé typy, co vidí v Jadanu další noemovu archu, bohužel.....

      Vymazat
  24. Urážíme. Nepodepisujeme se pořádně. Ještě něco děláme špatně?

    Nevycházím z údivu. Jistě, každý si může myslet, co chce. Každý je tu skutečně za sebe. Taky to není rozhodně poprvé, co zde čtu podobné invektivy, jsem na to zvyklý.
    Ale nedovedu pochopit, že je někdo schopen přijít s takovou kritikou poté, co na sobě celý rok nedal podobné pocity nijak znát. To mě doopravdy zklamalo. Mám rád jasno.

    Urážky: Snažím se pouze vyjádřit svůj názor. Neměním ho ze dne na den a JDŽ ví, co ode mě čekat. Připadá mi i vůči JDŽ férovější napsat, co si myslím, než abych s nimi nějak manipuloval.

    Chce-li někdo psát jinak, má už víc než rok příležitost.

    Jména: Nečekal jsem, že to tu dopracujeme až k závodům o to, kdo je větší hrdina. Vyjadřovat se na internetu přezdívkou je normální a z mnoha důvodů rozumné. Myslí si snad někdo, že sem píšeme jen tak pro zábavu a pod svým jménem se podle toho nechováme, nebo v čem je konkrétně problém? Opět mi ale především není jasné, proč je to problém až teď.

    "Mediální obraz" blogu: Já jsem spíš rád, že "nás" nemají v JDŽ rádi. Ale jestli někomu záleží na opaku, opravdu si myslí, že výpady tohoto druhu nějak zvyšují důvěryhodnost tohoto blogu v očích JDŽ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Protože jsem jeden z těch, kteří napsali, co se jim nelíbí, pokusím se nějak odpovědět.
      Je mi líto, že to stavíte takhle vyhroceně.

      Už jsem to tu psala, ale pro jistotu ještě jednou: já jsem za tenhle blog ráda. Jsem ráda, že je, jsem ráda, že jsou tu k dispozici informace, diskuse, jiné názory. To všechno je skvělé.
      A protože mi na tom záleží, odvážila jsem se po půl roce napsat, že jsou dvě věci, kterých mi je líto. Mně osobně. Proč po půl roce? Protože jsem taková - já jsem prostě nesmělá stydlivá osoba, která ráda sedí nenápadně v poslední řadě. Taková je moje povaha, doma mě učili: "Neskákej dospělým do řeči".

      K tomu "nepodepisování":
      Vy, kteří jste byli v JDŽ aktivnější, se asi poznáte i přes přezdívky. Já jsem na podzim neznala osobně nikoho, kdo stojí za tímto blogem, nebo nikoho, kdo z JDŽ vystoupil. O kauze jsem nevěděla.
      V prvotní fázi, kdy jsem se rozkoukávala a přemýšlela nad tím, jak naložím se vším, co jsem se tu dočetla, jsem měla na jedné straně konkrétní lidi z JDŽ (ti mne táhli zpátky). Na druhé straně skupinu přezdívek. Tehdy mi moc pomohlo, že třeba Roman Peterka zveřejnil celý svůj příběh a že jsem se do začátku měla o co opřít. O nějakého konkrétního člověka. Měla jsem sama pro sebe protiargument na výroky typu: "Ty blogy po nocích píše jeden člověk a diskutuje sám se sebou, proto je to celé anonymní."

      Všimněte si, že neříkám, že být anonymní je špatné. Říkám jenom, že těch pár konkrétních jmen je pro mně příjemných. Současně chápu, že se nechcete na Internetu zveřejnit - však jsem to tu už psala. Těch důvodů může být tisíce a já všem rozumím (i když to, co píše Juckers, pro mne byl úplně nový úhel pohledu na svět - nad tím budu ještě přemýšlet ;-).
      Nikoho nechci nutit nebýt anonymní. A nikoho nemám potřebu soudit za to, že je anonymní.

      Zbytek jindy - právě nastal game over a mám jiné povinnosti.
      Prosím, neberte si osobně, že se ozvu třeba za týden, chvilek pro takovéhle psaní mám minimum.

      Vymazat
  25. Taky bych chtěl poprosit Evu nebo Juckese, jestli by nenapsali něco o tom webu o dění v JDŽ. Pokud to tedy není tajné...
    Tam už bude napsané, jak to všechno je, abychom o tom nemuseli zbytečně diskutovat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, nenapíšu. Není to můj projekt.

      Vymazat
    2. Ani můj, jen koluje nápad jednoho člověka-tak pokud ta osoba uzná za vhodné, může nám o tom něco sem napsat.....

      Vymazat
    3. Podle jakých kriterií, Evo, někomu sdělujete informace a komu ne? Myslím tím zde na tomto blogu a informace týkající se vztahu k JDŽ? Myslíte, že např. já o tom webu nemusím nic vědět? Pokud vím, někteří lidé (pardon - jména) zde předávali informace, abychom všichni byli v obraze a nebyly to jejich "projekty"! Patří to k tomu, pro co máme slovo SOLIDARITA. Z té vycházela naše podpora a sdílnost. Od podpory se už nyní distancujete. Ale z Vaší narážky Juckesovi vyplynulo, že informaci o zmíněném webu jste měla už předtím.

      Vymazat
    4. O co jde? Jestli nádoba SOLIDARITA má pro nás stejný obsah.

      Vymazat
    5. Autor projektu o něm řekl mně a řekl o něm Juckesovi. Konzultovali jsme s ním své názory osobně. Až se autor rozhodne svůj projekt zveřejnit, udělá to. Taková jsou moje kriteria. Solidární jsem s autorem - dám mu čas, aby se rozhodl, kdy chce svůj záměr zveřejnit. Pokud vím, mělo by to být brzy.
      Ufo, s mojí solidaritou máte problém a s Juckesovou nikoliv? Máte zajímavý metr :-)
      Juckesi, oceňuju tvůj postoj.

      Vymazat
  26. Ach jo. Tohle vnímám jako nevýhodu slov - slova jsou nádoby, které si každý plníme svým vlastním obsahem. Možná je i škoda, že spolu komunikujeme většinou jen přes tento blog. Třeba by pomohlo najít rovinu, na které bychom byli schopni komunikovat.
    Takže mám zase začít vysvětlovat, že můj názor - který nikomu nenutím je - že pokud se pod něco podepíšu, má to z mého pohledu hodnotu osobní, nikoliv anonymní výpovědi. Že to ale neznamená, že bych kohokoliv nutila, aby se podepisoval. Že plně respektuju důvody, proč to kdokoliv neudělá. Atd., atd., atd.
    Mám vysvětlovat, proč jsem byla půl roku v anonymitě sama? Mám se obhajovat? Nebudu.
    Mám vysvětlovat, že vůbec nestojím o to, aby mne nebo vás měli v JDŽ rádi? Nebudu, nic takového jsem neřekla.
    ...
    Myslím si, že nepřítel se docela hodí. JDŽ nekomunikuje, tak to může být aspoň někdo, kdo nemá stejný přístup (neříkám lepší nebo horší, prostě ne stejný), jako vy. Fajn.
    V každém případě děkuju za pomoc vymezit se vůči blogu. Můj cíl je splněn.
    A jen opakuju, přeju blogu, ať se mu daří, protože přes své výhrady si myslím, že je velmi důležitý. Možná víc, než si dokážeme všichni představit. Kdyby mi na něm nezáleželo, neozvala bych se. Vzhledem k některým z předchozích příspěvků jsem podobné reakce očekávala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že to navzájem moc hrotíme......zas tak hrozného se nic nestalo......prostě někdo to rád horké a někdo vlažnější, to je život:)

      Vymazat
    2. Úplně v pohodě. Pro mě je to velmi přínosná zkušenost. Byť se lišíme v "teplotě" přístupu, máš můj velký respekt.

      Vymazat
  27. Zdravím vás všechny,

    mám pocit, že mě tato diskuse vyvolává jako džina z láhve :-)

    Tohoto blogu a jeho autorů si velmi vážím. Díky němu jsem se dostal k dalším, pro mě podstatným informacím, které mi pomohly otevřít oči (zejména překlady z anglického fóra). Přesto mi jeho současná podoba nevyhovuje. Nechci však rozjíždět nic nového, Juckesi, už proto, že by to podle mého názoru shodilo práci vás všech.

    Je pravda, že s několika přáteli jsem se sešel a diskutovali jsme, co na blogu není v pořádku a jak by to mohlo vypadat jinak. Chtěl jsem si nejdříve urovnat vlastní myšlenky a teprve poté vyjít ven s návrhem, nikoliv jen s kritikou (přece jenom jsem analytik v oblasti IT). Jenže z časových důvodů zatím není hotovo ani toto (i já jsem dost vytížen jinými starostmi než jóga).

    Takže zkusím nastínit problémy, které vnímám, a způsoby, jak by se mohly řešit. Toto vše berte pouze jako můj osobní názor, určený k další debatě.

    V současném blogu je množství důležitých informací, ale totálně se ztrácejí v záplavě útoků, emotivních textů aj. Všechny tyto různé texty sem patří, neposuzuji jejich vhodnost.

    Jsou různé cílové skupiny, které tento blog oslovuje nebo by mohl oslovit:
    1. SJDŽ
    2. žáci SM, se kterými nehne ani zemětřesení
    3. žáci SM, kteří by se mohli časem pohnout
    4. žáci SM, kteří důvěru již ztratili, ale nejsou schopni z různých důvodů odejít
    5. bývalí žáci SM, kteří již odešli, ale potřebují se sami se vším vyrovnat
    6. bývalí žáci SM, kteří se již vesměs srovnali, jdou dál a často jsou aktivní, třeba na tomto blogu
    7. lidé z jiných podobných duchovních sdružení s podobnými problémy
    8. média, instituce zabývající se problematikou sekt nebo zneužívání
    9. a bůhvíkdo další

    Můj návrh je stránky rozdělit do kategorií a zavést diskusní prostor. Postavit vše tak, aby se cílové skupiny mohly snadno orientovat podle svých potřeb. Nejedná se o nové webové stránky, ale o úpravu současného blogu.

    Položky menu (kategorie):
    1. poslání blogu / portálu – důvod pro vznik stránek, cíle… – jeden text
    2. svědectví a vyjádření – vyjádření zneužitých žen, Mírový summit tisíciletí,… – texty, které relativně objektivně uvedou nového čtenáře do reality, není jich mnoho, téměř nepřibývají, není k nim co dodat, nejlépe v podobě: nejprve obsah (názvy článků), po rozkliknutí teprve článek
    3. odešli – jména lidí, kteří z jógy odešli a „byl z toho rozruch“, případně včetně jejich oficiálního vyjádření, pokud je k dispozici – Čidánand, Hariharánand, Roman Peterka, Sevapuri, Josef Vrba, Marek Jendruch,… nejlépe v podobě: nejprve obsah (názvy článků), po rozkliknutí teprve článek (pokud je k dispozici)
    4. vývoj situace v JDŽ
    5. úvahy – v podstatě převažující články současného blogu, včetně výzev vůči SJDŽ
    6. výběr z diskusí – články, které vzniknou z diskuse na beyondorange, ze zdejšího diskusního prostoru,…
    7. informace z médií – články v časopisech aj.
    8. diskusní fórum – různá témata, lze využít např. službu Groups na google a vložit ji do blogu formou embed. Témata i pro ty, kteří hledají pomoc, jak se dostat ven
    9. etický kodex – pro články, diskusi,…
    10. kontakty – organizace zabývající se zneužíváním, sektami, ostatní stránky (beyondorange,…), kontakt pro ty, kdo by se rádi setkali osobně (tady je třeba promyslet formu a důsledky)

    Toto vše je nástřel, konkrétní body by se měly prodiskutovat, připravit a zdůvodnit. Podle mě by příprava neměla probíhat formou veřejné diskuse, ale v zákulisí – veřejnost nemusí sledovat, jak trénujeme na vystoupení, měla by přijít na hotový koncert. Pokud bude ze strany autorů blogu zájem, rád pomohu. Pokud ne, nevadí.

    Marek Jendruch

    OdpovědětVymazat