pátek 20. května 2011

Nic nového pod sluncem: Beatles, Mahariši, sex a peníze

Mahariši  a Sai Baba jsou dalšími příklady duchovních učitelů, kteří podvedli tisíce žáků. Něco málo o Maharišim, přeloženo z webu: http://www.thebeatlesinindia.com/stories/sexmoney.html
Viz též odkaz z wikipedie: http://en.wikipedia.org/wiki/Sexy_Sadie

Beatles, Mahariši, sex a peníze

Mnoho bylo napsáno o tom, jak Beatles opustili Maharišiho, a zejména o tom, jak John zjistil, že Maharišiho tvrzení o celibátu je lež.

John se cítil Maharišim velice zklamán a zraněn a chvatně opustil ášram spolu s Georgem, Patie, Cynthií a Mal. Napsal pak píseň „Sexy Sadie“, původně nazvanou „Mahariši.“.

(Text a český překlad písně zde: http://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/beatles-the/sexy-sadie-35892 )

Později řekl Paul: „Udělali jsme chybu. Mysleli jsme si, že je více, než byl. Je to jen člověk. My jsme si nejprve mysleli, že ne.“

O léta později řekl John: „Žádný guru neexistuje. Musíte věřit sami v sebe. Musíte se klanět svému vlastímu Bohu ve svém vlastním chrámu. Je to jenom na vás, kámoši.“

Pro Beatles byla Maharishiho zjevná sexualita posledním stéblem, které umořilo osla. Předtím je již trápily dvě věci: Mahariši je využíval pro svou reklalmu, a byl velice zaměřen na peníze, což je u duchovního učitele či svatého muže neočekávané.

Brzy poté, co dostali Beatles své mantry,  je začal Mahariši využívat a bez jejich dovolení dělal reklamu sobě a své práci. Vydal desku s albem svých přednášek, kde se představil jako „Mahariši Mahéš Jogi, duchovní učitel Beatles“. Potom, předtím, než Beatles jeli do Rišikéše, řekl Mahariši Americkému vysílacímu svazu, že s ním budou vystupovat v jeho show v televizi ABC. Peter Brown informoval právníky, že to není pravda, ale Mahariši na tom trval, i když Beatles mu sdělili, že ním vystupovat nebudou. Využil jich tak pro svou reklamu.

Beatles chápali, že mají velkou moc a vliv na mladé lidí, a dříve než se rozešli s Maharišim, chtěli mu pomoci rozšířit učení o meditaci. Je ironií, že přes jejich traumatický rozchod s ním se jeho tvář objevila na obálkách četných časopisů jako Life, Time, atd.

Mahariši si získal slávu pomocí Beatles, peníze od žáků k němu proudily a on si začal okamžitě kupovat nemovitosti v Anglii a ve Švýcarsku. Jeho roční příjem byl jeden čas až 12 miliónů dolarů za měsíc, měl po světě až dva milióny příznivců.

1 komentář:

  1. a proč teď paul a ringo podporují a propagují jeho práci (tm)?

    OdpovědětVymazat