čtvrtek 19. prosince 2013

Mahéšův návrat?

Tak jsme měli možnost znovu shlédnout videa ze Střílek-a zdá se, že Maheš se otřepal z loňských nezdarů a znovu na sobě zapracoval. Je na něm vidět, jak moc si on a jeho nejbližší oddechli, že reakce na jeho skryté "konání" vyšuměly doztracena.

 A znovu nabytá sebedůvěra mu umožňuje navázat na to, co umí nejlíp: prezentovat literární idealizace a dávat je do kontrastu s "dnešním" světem. A tak vyvolávat potřebnou dávku sebezahanbení posluchačů, které je ovšem okořeněno potřebným množstvím pochval na téma-Vy jste ti málo z těch málo, co směřují ke svobodě, protože poslochají mě, ne jak ti, co zahodí diamant do prachu.......

Jen už to neskrývá tak dobře, jako dřív. Ale už to také není tak okaté, jako loni. Prostě s Harry Potterem můžeme jen říci:  He is back.

Pokud bude jdž pokračovat v nastolené cestě sazečů stromů, organizátorů kurzů a satsangových sedánek, není žádný důvod k panice.

Vypadá to, že tahle organizace má víc životaschopnosti, než se zdálo, prostě je tam těm lidem dobře, Maheš se jim dobře poslouchá a když někdo sází stromy jako sévu a pomáhá lidem cvičit, je to určitě OKEJ.

Na pravdě nezáleží, vždycky jde jen o to, jak věci vypadají a v tom je Maheš prostě dobrej:)

Všechna čest, ustát takový průšvih a vrátit se v celkem dobré formě, to musí jeden ocenit jako výraz "profesionality".......

10 komentářů:

  1. Už to tam není, co to bývalo dříve. Mnoha lidem tento systém vyčpěl, a vlastně nemá ani co nabídnout. Lidí na srazech valem ubývá, mladí se nehrnou a ti, co bývali „dětmi jógy“, se během dospívání názorově osamostatnili a tzv. doporučenou literaturu mají mnozí za „cikánské pohádky“… Zakladatel hnutí je starý, vetchý a prolezlý nemocemi. Takže ani jeho příklad netáhne. Hnutí na své stránky z minulého roku fotky ani nevyvěšuje. Prostě není se čím chlubit. Je jasné, že zaměstnanci horní kanceláře, kteří jsou i spolumajiteli zařízení, se prostě musí snažit, seč síly stačí, aby je semináře uživily.
    Takže buďme optimističtí, tohle hnutí padne i s vetchým „bohem v lidské podobě“. Na akce chodí převážně důchodci a ti mají bohužel, stejně jako zbytek národa, stále hlouběji do kapsy (hospodářské krize fanatismu příliš neprospívají). Někteří také setrvávají proto, že už nejsou schopni pochopit „podstatu systému“, hlavně ti, kteří mají indická jména i v dokladech.
    Osobně to vidím jako chátrající a postupně se rozpadávající organizaci. A nepotrvá to dlouho.

    OdpovědětVymazat
  2. Dakujem sa ten to blog ktory mi otvoril oci.Nebudem tu opisovat ten sok, ulak, sklamanie a napokon hnev pre premarnene desatrocie, ktore mi dalo iba psychicke problemi pretoze som to niekedy s cvicenim prehanal, raz som odisiel s roboty, drzal 38 dnovu hladovku!!!! cvicil mantru a modlil sa k mahaprab aby som sa konecne dostal nad hmotnu uroven,ale nestal sa ziadny zazrak okrem toho ze som to cele prezil a vratil sa bez nasledkou, aspon dufam spat do zivota....Nechapem ako som dokazal nepocuvat tie alarmi ktore mi hukali v hlave po kazdej vypocutej prednaske, pochybnosti pri citani knih ako napr lila amrit,kde si napr brahmananda ci ako sa volal ten mahaprabudziho synovec co uz v detsve upadal do samadhi ked zacul slovo boh ,tak napriek tomu nevsimol ze jeho stryko je avatar a to najvyzsieho ale nasiel si ineho majstra a az ked ten majster zomrel siel za svojim strykoma poznal v nom seberealizovaneho majstra.....ako holygurudzi tvrdo zaspal na cintorine a nezobudil ho studeny priliv ale prebudil sa az ked sa topil a veci okolo neho plavalil...a ine blbosti.Az teraz vdaka precitnutiu pri citani tohoto blog sa dokazem napr s totalnou doverov a bez akychkolvek pochybnosti pomodlit k bohu a citit ulavu pri modlidbe a o cviceni ani nehovorim.zacal som cvicit podla knizky Joga svetlo poznania od pani Zneny Bronislawskej ktora bola ziackou Satyanandu a v Bombaji sa za mistickych okolnosti stretla s babadzim a na zakade tohoto stretnutia napisala tuto knihu, ale bohuzial uz odisla s tohoto sveta....takze NA jogu som v ziadnom pripade nezanevrel,bola to moja naivita a nedosledne zhodnotenie do oci bijucich faktov....nezabudnem na to ako som sa parvaty pytal v 1999 roku kde bude mantradiksa a na jej rozhadzanu a roztrzitu reakciu, a samozrejme nemala potuchy ci je nejaka mantradiksa ....neslo mi dohlavy ako moze clovek ktory zije v asrame, cvici jogu a preziva stastne chvile zo svojim guruom viac ako bezny ziaci....a zanecha vo mne dojem cloveka totalne neklidneho a zostresovaneho....ach niekedy sa na seba strasne hnevam....
    Chcem sa naozaj zo srdca podakovat vsetkym co sa podielaju na tom to blogu a rozmyslam ci je spravne to takto nehat,nech mahes dalej zije v dostatku a uznani na ukor toho ze nici duchovny zivot na celom svete tym ze cloni pravej joge vytvorenej mudrcmi a vhana ludi na slepu kolaj a niektory nasledne odpadnu a zanevreju na duchovno.Ja si myslim ze su to otrasne zlociny za ktore sice mahes pretrpy par zivotov ale skoda tych ludi ktory mu bezvyhradne veria ,veria v jeho bezucinnu ochranu a takto si nicia zivoty a zdravie!!A o tej reklame aku joge robi ani nehovorim....

    OdpovědětVymazat
  3. A este dodam k tomu holygurudziho skoroutopeniu ze by v indii ludia vytvarali cintoriny a pochovavali svojich blizkych na mistach ktore pravidelne zaplavuje more,nechce sa mi verit....

    OdpovědětVymazat
  4. v slovach Boh a Babadzi som dal male pismena zarazilo ma to a pokorne sa za to omluvam.....

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Těch nesrovnalostí v tom „božském učení“ bude víc:
    Mohu přidat alespoň jednu perličku z líly. Ta ostatně vycházela (u nás) natřikrát. Na počátku 90. let, taková podomácku vázaná, ve ornátu A4. Pak brožovaná, oranžová, velice mizerně udělaná. A poslední je ona nejznámější a nejobsažnější. Zatímco první nemá přílohu o „guruovi vesmíru“, ve druhé jsou o něm mizerné 2 stránky. To bylo samozřejmě málo. O pánu vesmíru se přece musí nejen zpívat, ale i psát. Takže vzniklo vydání luxusnější, na křídovém papíře. A stránek přibývalo. Legenda bobtnala, až se z ní staly „Cikánské pohádky“.
    Je dost pracné zjistit, kdy ten náš slavný sádhu přišel ke svému strýci do učení. Asi krátce po vyučení v oboru automechanik. Ale vyčíst se to dá i jinde: V onom prvním vydání je o něm jedna jediná zmínka, že se svým strýcem a ještě jedním svámím jeli na nějakou cestu autem. Došel jim benzin, tož sa úpěnlivě modlili k mahapr. a auto naskočilo a pokračovalo sa v cestě. Kapitola o mahásamádhi je až později. Dá se tedy dopátrat, že zmíněný (byť jediným slovem) svámí Mahéšv. byl u svého strýce vysvěcen asi rok před tím, než skonal mahapr.
    Hollyguru svého učitele považoval za Svrchovaného Nejvyššího a miloval jej nade vše (alespoň to tvrdí). A tak se ptám: PROČ, U VŠECH VŠUDY, NEPŘIVEDL SVÉHO PŘEDNÍHO ŽÁKA ASPOŇ JEDNOU KE SVÉMU VELEMISTROVI? Aspoň na to mahasamadhi jej tam mohl vzít.
    Na otázku, proč se s mahapr. nikdy nesetkal, i když už byl svámí, obešel vždy poznámkou, že je s ním spojen na (jakési) vyšší úrovni stále… Ale jindy tvrdil tvrdil, že „vládnout může toliko živý král, léčit živý lékař a učit pouze mistr v lidském těle“.
    Tu naši slavnou parv. jsem také už nachytal na hruškách. Bylo to tuším v r. 95 na podzim, to byly Střílky čerstvě zakoupeny. Byl jsem se tam podívat. Týden na to byl seminář v Brně s „nejvyšším“. Před tím jsem se s parv. domluvil, že se tam podíváme znovu a že přiberu do auta z Brna i některé další oddané, toužící shlédnout ono místo. A že jo, že to není problém, že samozřejmě můžeme. Ovšem uprostřed semináře mi řekla, poněkud pomateně, že je všechno změněno, že se do Střílek jezdit nemá, že tam nikdo nebude, protože je něco jiného v plánu. Byla opravdu moc domotaná, když mi to říkala. Navíc, jsem se opakovaně ptal, jestli je to skutečně tak. A TAK JSEM SI ŘÍKÁL: SANJÁSIN PŘECE NELŽE, I KDYBY HO TO MĚLO STÁT ŽIVOT (Bhagavatgíta?)… Sanjásinka ovšem pěkně kecala, protože se do Střílek jelo. Ovšem s „nejvyšším“ a jen s několika pozvanými.
    Pravdou ale je, jak tvrdí skalní a opravdu znalí cestovatelé, že v Indii je pravda jiná ráno, jiná v poledne, odpoledne, či večer. Pravdou tam může být úplně všechno a našinec by se z toho zbláznil. Že by romské pojetí pravdy? I to je možné, Rádžastán je přece jejich pravlast. Takže netřeba jezdit příliš daleko, ani vyřizovat víza, chceme – li „přijít k poznání“.
    Tento blog je velice užitečný – pomáhá lidem prohlédnout. Zabedněné, pravda, více zabedňuje, čímž se ještě více ztrapňují a oddělují od reality.

    OdpovědětVymazat
  7. "Praktikování jógy je pro člověka nejpřirozenější cestou – hlad a sex jsou těmi nejprimitivnějšími lidskými sklony a vše náboženské se vždy točilo kolem způsobů, jak vliv těchto sklonů potlačit." JDŽ není založena na principu rozpouštění těchto nejprimitivnějších složek člověka postupem po cestě jógy (jež je systémem tělesných cvičení toliko na své periferii), ale "pěstováním myšlenky na boha". Toto pěstování myšlenky na boha je většinou založeno na právě potlačování a tedy i budování nejrůznějších blokád. Jak tyto blokády prakticky v životě fungují ukazují příspěvky i diskuse na tomto blogu - náboženský formalismus jaký nemá obdoby. Proti tomu stojí praxe a musím říct, že se mi moc líbí co jsem četl hned na začátku příspěvku. Praxe totiž nevede člověka k ideám, které by byly v kontrastu s "dnešním světem". Naopak "dnešní svět" je pro praktikujícího jedinečná a neopakovatelná příležitost, kterou je třeba beze zbytku využít.

    OdpovědětVymazat
  8. Ďakujem, že ste mi otvorili oči!
    Musím povedať, že definitívne ma presvedčilo to, že ženy odhalili svoju totožnosť. Videá z nového zélandu a s Evou V. v Čechách. Je to neuveriteľné, zrazu toľko vecí zaklaplo a všetky tie drobnosti čo človek roky prehliadal... Musím myslieť na našich európskych predkov a tie veľké kroky keď sa v 16stom storočí rozhodli reformovať kresťanstvo. Musel to byť aj pre nich ako pre nás obrovský boj. Neviem čo bude, ale Sw neverím už ani nos medzi očami, nieto ešte tú zlatú tehlu na krku. Ach akí sme len boli hlúpi.

    OdpovědětVymazat
  9. Cvičil jsem JDŽ několik let až do přečtení těchto článků.Opravdu velice děkuji za to, co tu všichni napsali.Na běžném cvičení nebylo nic poznat,ale nedávno jsem šel na první satsang,kde jsem
    viděl náboženský a nekritický přístup k tzv.guruovi a jeho učení.Kult swamijiho.Doma jsem potom našel tento blog.Zkušenosti ostatních a zpověďi žen,to byl šok,ale děkuji za něj,za to, že už vím,jaké je to,
    čemu jsem věřil.

    OdpovědětVymazat